fbpx

FRISS HÍREK

„Jól odabasznak mindenkinek” – kecskeméti katások mesélik el aggodalmaikat

- Advertisement -

Brutálisan odavert az Orbán-kormány több százezer kisvállalkozónak, akik az egy nap alatt meghozott törvénymódosítással kiszorulnak a kata adónem hatálya alól, mert sokan jelentős bevételektől esnek el, akik eddig lakossági és céges ügyfeleket is kiszolgáltak.

A jogszabálytervezetet július 11-én nyújtotta be a Pénzügyminisztérium a parlamentnek, és kivételes eljárásban minden érdemi vita nélkül meg is megszavazta a fideszes 2/3 a kisadózó vállalkozások tételes adójának (kata) módosítását. Pontosabban kinyírását. A drasztikus változás lényege az, hogy szeptember 1-től csak egyéni vállalkozók maradhatnak ebben az adónemben, és csak magánszemélyeknek számlázhatnak. Mindenki más – a cégek is – kiestek belőle.

Két konkrét példán keresztül ez azt jelenti, ha kimegy egy magánházba egy vízvezeték-szerelő, tudhatja-e előre, hogy a ház lakója maga fizet, vagy a címre bejelentett cég kéri majd a javítást? Ha a művelődési ház mellett van egy fodrászat, és átmegy egy vendégfellépő, mi van, ha számlát kér a cégére? Mondhatja-e a fodrász, hogy nem ad? – világít rá világosan a Telex.

A kata kinyírása körülbelül 450 ezer katás kisvállalkozót érint, közülük mintegy 300 ezer nem magánszemélyeknek, hanem cégeknek számláz. Ők most adóemeléssel néznek szembe.

Borúlátók a kecskeméti katások

Sz. azért választotta a katát, mert évekkel ezelőtt a könyvelője ezt javasolta: kevesebb adminisztráció és kiszámítható adózás. Tudta, hogy vannak hátrányai is, nyugdíj gyakorlatilag nem lesz, a tb pedig szinte semmi. De – teszi hozzá Z. – amikor ezt a törvényt meghatározták, azokat a kritériumokat is beleírták, amik alapján ki lehet zárni a kényszervállalkozásokat. Ezen pontok alapján teljesen törvényes katás vállalkozó Z., ezért ez a törvénymódosítás egy hatalmas pofon, mert azt mondják, hogy eddig csaltak a katások, amiért cégeknek is számláztak. Z. szerint elvétve van olyan katás vállalkozó, aki ne számlázna cégnek is. Ezért is abszurdum ez az egész. És ahelyett, hogy a NAV a fentebb említett kritériumok alapján ellenőrizne és kiszűrné a katával visszaélőket, inkább jól „odabasznak” mindenkinek – mondja Sz.

„Az év elején két kollégámmal munkanélküliek lettünk, ezért döntöttünk úgy, hogy elindítunk egy katás Bt-t” – meséli E. és F., akik az energia szektorban dolgoznak. Két ügyvezető, katában bejelentve és egy alkalmazott, hivatalos munkaszerződéssel bejelentve, fizetve utána a közterheket. Oktatásokra járnak, fejlesztenek és minden számlát kiállítanak, fehérítik a gazdaságot.

„Ez egy nagyon jó lehetőség volt arra, hogy hitel nélkül indítsuk be a vállalkozásunkat és minden közterhet időben, pontosan fizetni tudjunk. A KATA megszűnése miatt már van olyan partnerünk, aki jelezte, szeptember 1-től nem folytatja a tevékenységét. Úgy lesz első számításra 5-600 ezer forinttal több a havi kiadásunk (ezek csak a bérek, ehhez jön még a plusz könyvelési díj, nyereség adó stb.), hogy a partnerek időközben visszalépnek.

Arról nem is beszélve, hogy az ügyfélnek az áfa-t ki kell fizetnie, ami már alapból megemeli az árainkat 27%-al és a saját plusz költségeinket még hozzá sem számoltuk. Nem akartunk élősködni az államon, kevesebbet fizetni, a munkanélküli segélyt várva itthon ülni. Munkahelyeket kívántunk teremteni, bújtatott foglalkoztatás nélkül.” – elkeseredetten mesélik a harmincas éveik végén járó vállalkozók.

„A kata egy könnyített vállalkozási forma. Korábban gyűjtögettük a számlákat, könyvelőt fogadtunk, ehhez képest most arra kell figyelni, hogy a havi adó be legyen fizetve és az éves bevallás sem igényel könyvelőt, kb fél óra az egész, elronthatatlan” – meséli G. Arról nem is beszélve, hogy aki ügyes, az elég nagy profitra tehet szert, mert a szabályok szerint befizeti az 50 ezret havonta, a többi senkit nem érdekel, még az államot sem. Ehhez képest minden más bonyolultabbnak és drágábbnak tűnik. És nem is biztos, hogy kisebb bevételnél megéri.

Hasonló cikkünk:  Szoborimitátort keresnek a Mosónő helyére napi 8 órában

„De, hogy mi lesz, az kétséges. Ha dolgozni akarok tovább, akkor lépni kell, mert tevékenységemet nem csupán magánemberek felé végzem, az üzleti ügyfeleket sem akarom elveszíteni. Egyelőre kilátászalan a helyzet és bosszús. Az pedig egyenesen visszataszító, hogy visszaélések miatt mindenkire fűnyíróelv szerint vonatkozik a változás. A becsülettel fizető és számlázó, nem is túl sok bevételre szert tevő vállalkozó pedig most miattuk is szívhatja a fogát” – meséli dühösen katás interjúalanyunk.

„A rajzfilm iparban dolgozom, ami azért vicces, mert ha nem külföldi bérmunkán dolgozunk, akkor bizony állami megrendelésen” – meséli K. Számára a kata, azért volt praktikus, mert több stúdiónak is bedolgozik és grafikai munkákat is vállalt cégeknek.

„Sajnos nem sok civil rendel rajzfilmeket, lényegében senki sem. Fogalmam sincs mihez kezdek a KATA nélkül egyelőre, de az átalány sajnos nem lesz megoldható. Nonszensz, hogy minél többet gürcölök, annál többet vegyenek el tőlem.” – meséli borúlátón K.

És szerinte kifejezetten vicces dolog nyugdíj hozzájárulásról beszélni például a húszas éveiben járó vállalkozóknál, miközben pontosan tudják, hogy nekik már nem lesz. K. az öngondoskodás jegyében ezért erre megfelelő számlát is nyitott magának, olyat, amihez nem fér hozzá az állam, mint a magánnyugdíj pénztárak esetében.

Kifacsart érvelés

Az orbáni propagandagépezet igyekszik is azonnal újabb ellenséget találni, amivel a kata módosítását próbálják magyarázni. A katások adócsalók, könnyebb volt nekik a teherviselés, az egész egy nagy csalás volt és különben is nem lesz miből kifizetni a nyugdíjat, hangzik a kormánypárti kifacsart érvelés.

Vállalkozók tüntettek az Országgyűlés előtt Budapesten 2022. július 13-án / kecsup.hu

Nem mellékes ugyanis az, hogy a katát az Orbán-kormány hívta életre 10 évvel ezelőtt. A célja világos volt: a sufni- és szürke-fekete megoldások helyett egyszerűbb, átláthatóbb, ösztönzőbb és természetesen nagyobb bevételt hozó adórendszer jöjjön létre. És a mögöttes eszménye az öngondoskodás erősítése volt. Ezért is abszurd az a politikai kommunikáció, amivel érvel a kormányzat a kata kinyírásáról.

A több százezer katás kisvállalkozót érintő adóemelés pedig a lehető legrosszabbkor jött. A forint rendkívül gyenge, az euró bőven 400 felett. Az infláció 15 százalék körül. A magyar költségvetésen akkora lyuk tátong, hogy a Holdról is látni. Az Orbán-kormány az EU-ban teljesen elszigetelődött, még a régi barátok, a lengyelek és csehek is gyanúsan nézik Orbánék oroszokhoz kötődő mozgását. A külső és a belső gazdasági körülmények romlanak, ezért minden garasra szüksége van az orbánizmust fenntartó gazdaságnak. Még olyan áron is, hogy a szent tehenet is levágják, a rezsicsökkentést csökkentik és több százezer magyar kisvállalkozó adóját megemelik.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...