fbpx
1.1 C
Kecskemét
2023. december 8., péntek

FRISS HÍREK

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kifogásolja az új KATA jogszabályt

- Advertisement -

2022 tavaszán 460 ezer katást tartott nyilván a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), ebből 426 ezren voltak egyéni vállalkozók. Az elmúlt 5-6 évben egyre többen választották a katázást, amire az is rásegített, hogy a korábban népszerű egyéni modellt, az evát 2019 végén kivezették. Az Orbán-kormány ennek ellenére a forró július elején egy nap alatt nem az adórendszer szokásos farigcsálását végezte el, hanem teljesen felülírta a katás szisztémát.

Sok egyéni vállalkozó érzi most veszélyben az egzisztenciáját, a munkáját, a mindennapjait. És nem mellesleg több mint 150 ezer katás volt olyan, akik a koronavírus-válság által leginkább sújtott ágazatokban tevékenykedtek.

A kata ugyan megmarad, csak jóval szűkebb kör számára éri meg. A kormány hirtelen bevezetett drasztikus változtatása ellen nemcsak az utcán tüntetnek, de szót emelt ellene több érdekvédelmi szervezet is, így az Országos Taxiszövetség, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara, a Magyar Orvosok Szakszervezete, a VOSZ, az Iposz, továbbá könyvesek, írók, tanárok. A Magyar Ügyvédi Kamara is közölte, hogy az új kata-törvényt jogi szempontból aggályosnak, vállalkozások százezreit ellehetetlenítőnek tartja. De a változtatást egyébként támogató Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is elismerte, hogy a kata szigorítás „kissé erőteljesre sikerült”.

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara is kifogásolja az új KATA jogszabályt

A megyei kereskedelmi és iparkamara azt hirdeti bemutatkozásában, hogy több mint harmincezer vállalkozás általános gazdasági érdekeit képviseli. A szervezet elnöke a vállalkozó és a politikus Gaál József fideszes alpolgármester. Hogy az érdekvédelmi szervezet a hirtelen kormányzati döntéssel szemben tudja-e a vállalkozások érdekeit érdemben képviselni az egyelőre kérdéses, mindenesetre a megyei kamara kialakította álláspontját a kifogásolt kata módosítással szemben.

  • Fontosnak tartják, hogy egyszerre érvényesüljön az arányos közteherviselés, valamint a mikro- és kisvállalkozások számára alacsony adminisztrációval járó adóelőnyöket, a gazdaság fehérítését biztosító szabályozás.
  • Kitérnek arra is, hogy a kata módosítás csak részben illeszkedik azokhoz az irányokhoz, amit a kamara javasolt, hiszen az elfogadott szabályrendszer több ponton nem kellően egyértelmű, illetve néhány ponton nem megfelelő módon került kialakításra.
  • Az idő rövidségét is kifogásolják, szerintük a vállalkozások nem tudnak megfelelően felkészülni sem cégforma módosítással, sem a fennálló szerződéses állomány módosításával. Ennek érdekében a BKMKIK azt javasolja, hogy a kata módosítások csak 2023. január 1-jei hatállyal kerüljenek bevezetésre.
  • Javasolják továbbá olyan enyhítések bevezetését, ami a gazdaság fehérítése érdekében bővítené a kata adónem jogosultjainak körét. A többségében lakosság számára értékesítő KATA-s egyéni vállalkozások számára korlátozott számban és értékben legyen lehetőség vállalati számlák kiállítására is.
  • És végül érthető és világos kormányzati kommunikációt kérnek, hogy a vállalkozók teljeskörűen megismerhessék a módosítások mögött meghúzódó szakmai cél- és érvrendszert.
- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Tornyokban állnak Mercedes-akkumulátoros ládák egy kecskeméti telephelyen

Szemfüles és egyben aggódó olvasónk értesítette szerkesztőségünket, hogy egy kecskeméti telephelyen rengeteg fa ládát tárolnak, és a feliratból -...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...