fbpx
20.3 C
Kecskemét
2024. április 27., szombat

FRISS HÍREK

Harc a főispáni címért – a Kőszívű musical olvasópróbáján jártunk

- Advertisement -

Augusztus 23-án tartották a Kőszívű sajtónyilvános olvasópróbáját a Kecskeméti Nemzeti Színházban. A musical rendezője, Szente Vajk bemutatta a szereposztást, díszleteket és jelmezeket, valamint sok részletet megosztott a Jókai regény feldolgozásának kihívásairól. Egy friss magyar musical megjelenése izgalmas hír, de újabban nehéz szó nélkül elmenni a főispáni cím mellett. Miért került elő most a romantika-korabeli történet?

A témaválasztásról

“A 19. századi romantikus realizmus kiváló táptalaj a zeneszínháznak.”– Mondta a rendező. A Nyomorultak népszerűségére hivatkozott, ahol szintén a zene segített a mély érzelmek közvetítésében. “Jókai olyan történetet írt, ami az emberekről szól.” Bár vészterhes időszakban írta, a politikától áthatott 1860-as évek végén, a regény a legerősebb érzelmeinket vizsgálja.

“Felismertük, hogy a magyar irodalomból ebben a történetben van leginkább jelen a szeretet, és annak ellentéte.” A szeretet és gyűlölet minden formája megtalálható a regényben. Úgy, ahogyan megismertük azokat a saját életünkben.

A produkcióról

Az előadás ősbemutatója június 17-én volt a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. A darab író-rendezője Szente Vajk, társ szövegírója Galambos Attila, zeneszerzője pedig Juhász Levente. Országosan elismert szereposztással játsszák a musicalt Budapesten, és szeptemberben is több előadásra készülnek a fővárosi színészek. A kecskeméti előadás természetesen más keretben, főként helyi színészekkel készül.

A kőszívű ember fiai címből egyszerűen a Kőszívű maradt meg. “Minél többet vizsgáltuk, azt láttuk, hogy a regény a kőszívű és nem kőszívű emberek harcáról szól.” A jó karakterek jobbá akarják formálni a világukat, a velük szemben állók vonásaira viszont nem tért ki a rendező. A velük szemben állókról elmondhatjuk, hogy hatalomra vágynak önző, személyes érdekekből. A modern szemlélet szerint sajnos mindkét csoportnak megvan az esélye a politikai hatalomra – nevezetesen a főispáni tisztségre.

Hasonló cikkünk:  500 érvényes ajánlással polgármesterjelölt lehet Kecskeméten

“Jókai fekete és fehér szerepeket írt. Mi árnyaltabb karaktereket szeretnénk bemutatni.”  Ennek jegyében több szerepet is átdolgoztak valamilyen mértékben.

A kecskeméti előadásról

Október 7-én mutatják be a Kecskeméti Nemzeti Színházban, továbbra is Szente Vajk rendezésében. “A Katona József Színház majdnem teljes társulata részt fog venni ebben a produkcióban, ami hatalmas feladat lesz. Lehetetlen küldetésnek” tekinti a rendező, hiszen egy legendás és terjedelmes regény adaptációját kell előkészíteniük a városi nagyszínház korlátozott keretein belül. A legtöbben viszont izgatottan várják a kecskeméti premiert, mert most először játsszák a musicalt élő zenekarral. A karmesterek Drucker Péter és Iván Sára lesznek. A teljes szereposztás elérhető a színház weboldalán.

Nem számít, hogy milyen politikai nézeteket vallunk, az ispáni tisztség bevezetése 2022-ben egészen nagy port kavart. Mondhatjuk azt, hogy szomorú időzítés ebben az évben színpadra vinni Jókai egyik legismertebb regényének adaptációját, amelyben ezért a címért küzd jó és rossz.

Amikor Katona József elkészült a Bánk Bánnal, a cenzúra miatt évekig nem adhatták elő a drámát. Az utókor olvasata szerint azért, mert a színdarab túl aktuális volt. Hamarosan mind elmehetünk a Kőszívű musicalre a Katona József nevét viselő egyetlen nemzeti színházba, amelynek művészeti vezetője Pataki András, színházi igazgatóhelyettes, a közösségi művelődési terület szakpolitikai irányításáért felelős államtitkár. Egy musicalre, amely arról szól, hogy egy viharos-háborús Magyarországon a gonoszok elnyerik méltó büntetésüket, a jó emberek politikailag is győzedelmeskednek, és egy tiszta szívű férfi lesz a főispán.

Jegyek itt kaphatók.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...