fbpx
18.3 C
Kecskemét
2023. szeptember 23., szombat

FRISS HÍREK

Elindult a 127. évad a Katonában: Holdratörő siker és Szente Vajk művészetfilozófiája

Augusztus 22-én az évadnyitó társulati üléssel hivatalosan is útjára indult a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház új évada. 13 új darabbal készül a színház.

2023/24-es évadot a szokásokhoz hűen Dr. Sztachó-Pekáry István alpolgármester köszöntője nyitotta meg. A városvezetés képviselője szerint ‘kápráztató’ művészi teljesítményt nyújtott a társulat, aminek az ország lakosai is tanúi voltak.

Egy már 15 éves hagyományhoz hűen Kiss Jenő, a színház tiszteletbeli, örökös tagja ezúttal is egy Petőfi verssel intette, készítette fel a színészeket az évadra. A Levél egy színész barátomhoz idealista hangnemében ott a komoly aggodalom, ami kapcsolódik a kultúrára vágyó ember aktuális félelmeihez.

“Kenyért keresni színészek leszünk,

Nem a művészet szent szerelmiből,

S haladni nincsen semmi ösztönünk.

… Akképen álljon szinmüvészetünk,

Amint valóban kéne állnia.”

Kiss Jenő / Fotó: Góg Zsolt; Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház

Cseke Péter igazgató ismertette a 127. évad jelmondatát: „ÉGI BOLDOGSÁGGAL FŰSZEREZVE.” A szlogen a Csokonai 250 évfordulóhoz kapcsolódik, amit a Katona József Nemzeti Színház a költő jelentős és ismert művével, Az özvegy Karnyóné című vígjátékkal kíván megünnepelni.

10. évadat ünnepelheti a Kecskemét City Balett, jelentette be büszkén Barta Dóra Művészeti vezető. A jubileumot több táncművészeti eseménnyel, az elmúlt évek balett darabjainak felelevenítésével, fotókiállítással és egy új táncszínházi bemutatóval, a Carmina Buranaval ünnepli a társulat.

Pataki András művészeti vezető azt reméli, hogy a korábbi évek viszontagságai után a ‘hivatásukra koncentrált jövő évad köszönt’ a színházra, ugyanakkor büszke a eddigi nehézségek alatt elért sikerekre. “A holdról is látszik az az eredmény, amit a színi társulat elért.”

Cseke Péter / Fotó: Góg Zsolt; Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház

A nyáron Dubrovnikban, a Margitszigeti Színházban és a Szegedi Szabadtéri Játékokon, Mórahalmon, Szigligeten, Szarvason és Debrecenben is nagy sikereket ért el a társulat.

Hasonló cikkünk:  "Mindenki törekszik a szépségre, de igazság nélkül csak giccs marad." – Gulyás Géza a szentségről

Szente Vajk főrendező bemutatta a következő évadban debütáló darabokat, és arról beszélt, milyen felelőssége van a társulatnak. “A politika és a színház az adott kor kihívásaira válaszol.” A színház elmondása szerint nem engedheti meg magának, hogy kizárólag a művészetet szem előtt tartva egy szűk réteget szólítson csak meg. A színház szolgáltatás is a nagyközönségnek. Ebbe belefér a könnyed szórakoztatás.

Hasonló cikkünk:  Exhale – Urbán Tímea festőművész a szeptemberi Hónap Alkotója

Ez megerősítette a főrendező egy korábbi gondolatát, amit a Luxemburg grófja operett bemutatója előtt fogalmazott meg a kecsup.hu tudósítójának:

“Igaz, hogy az operett egy 100 éves műfaj. Az egyetlen esély egy sikeres adaptációhoz az, ha elkezdünk a darabban vázolt szituációkra építkezni.” Elvárás, hogy egy operett legyen “érzelemgazdag és szellemes”, de a régi szövegkönyvek dagályosságát “meg lehet tölteni valós indokkal és a főszereplőket igazi jellemmel.” A giccs megugorható, tartja Szente Vajk, akkor is, ha épp emberméretű műanyagbokrétákat dobálnak egymásnak a színpadon.

Szente Vajk / Fotó: Góg Zsolt; Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház

A 127. évad bemutatói:

NAGYSZÍNHÁZ:

Az Ég tartja a Földet musical

Meseautó musical

Gianni Schicchi opera

Carmina Burana balett

Szerelmes Shakespeare vígjáték

KELEMEN LÁSZLÓ KAMARASZÍNHÁZ:

Ne most, drágám! bohózat

A tehetséges Mr. Ripley krimi

Három nővér színmű

Naptárlányok színmű

RUSZT JÓZSEF STÚDIÓSZÍNHÁZ:

Az özvegy Karnyóné vígjáték

Felhangolva koncertszínházi előadás

GYERMEKELŐADÁSOK:

A kis herceg mesejáték

Pinokkió mesejáték

Fotó: Góg Zsolt; Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház

A 2023/24-es évadban is műsoron marad: A miniszter félrelép, a Luxemburg grófja, az Elisabeth, a Kököjszi és Bobojsza, valamint a Tigris és hiéna.

Az új társulati tagok és a kitüntetések listája, az évadnyitó társulati ülés részletes közleménye elérhető a  Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház weboldalán.

Képek: Góg Zsolt

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...