fbpx

FRISS HÍREK

A távhő szektorban is véget érhet a rezsicsökkentés

- Advertisement -

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) sokszoros áron rögzítette a földgáz referencia költséget a tavaly májusi árhoz képest. Akkor 20 euró/MWh volt, idén augusztusban már 300 euró/MWh-s áron lesz elérhető a távhőhöz szükséges gáz. A hatóság által bekért adatok arra utalnak, hogy ebben a szektorban is véget érhet a rezsicsökkentés.

Július 13-án Gulyás Gergely a rezsicsökkentés feladása kapcsán elmondta, hogy a távfűtést nem érinti az intézkedés. Akkor a hazai távfűtésben alkalmazott gáz tőzsdei ára 182 EUR/MWh volt, így a távfűtött lakásokban élők megnyugodhattak, hogy őket nem érinti a rezsiemelés. A gáz azonban drágult tovább, ami a távfűtő cégeket is érinti, hiába rögzítették központilag az árat 2013-ban. A különbözetet a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalon (MEKH) keresztül a MAVIR állja, ami az állami MVM tulajdonában van.

A MEKH április 25-én azt jelezte a távhőszolgáltatóknak, hogy a korábbi májusi időpont helyett „a jelen helyzetben a Hivatal elfogadhatónak tartja és javasolja olyan földgázellátási szerződések 2022. június 1-jéig történő megkötését”, de azzal a kitétellel, hogy „a 2022. június 1. és 2022. augusztus 26. közötti időintervallumban – ahol az alábbiakban leírt Árrögzítési intervallum utolsó napja augusztus 26. lehet – a földgáz vásárlójának módjában álljon kérni az alábbiakban ismertetett módszertan szerint az ár rögzítését a 2022/2023-as földgázév teljes szerződött mennyiségére vonatkozóan Ft/MWh mértékegységben, amelyet a földgázkereskedő teljesít.”

A 2020-as adatok szerint a távhőcégek 51 milliárd forint lakossági hődíjat, 22 milliárd forint egyéb hődíjat, 42 milliárd forint alapdíjat szedtek be. Mivel hatósági árról beszélünk, ez 2021-ben sem változott. Vagyis a csak gázoldalról jelentkező közel 1000 milliárd forint kiadás mellé alig 120 milliárd forintos bevétel társul. Hogy a szolgáltatók csak most vesznek gázt, tény, hiszen eddig senki sem lépett piacra, amíg nem tudták, mennyi is lesz a referenciagázár.

Hasonló cikkünk:  Mi történt az elmúlt héten a vidéki Magyarországon? - heti sajtószemle

Az óriási kiadások miatt változás várható, és vélhetően még a fűtési szezon előtt változnak a távfűtés-árak. Ez azzal magyarázható, hogy a különböző hőszolgáltatók nem csak gázzal fűtenek, így valójában a bekerülési költség sem azonos. Már hetekkel ezelőtt bekérték a 24 gigajoule alatti fogyasztókat, vélhetően ők lennének benne a kedvezményes körben. Elképzelhető, hogy a kormány nemcsak emelni fogja a távfűtés árát, hanem megszünteti a rezsicsökkentést is egyes fogyasztóknak. Ugyanakkor a díjemelés csökkenti a fizetési hajlandóságot. A 24 GJ-t egy alsó szinten lévő, 75 négyzetméteres szigeteletlen panellakás fogyaszthat.

A MEKH-hez eljuttatott kérdésekre, miszerint

  • a korábbi, májusi árrögzítés helyett, miért az őszit választották
  • a 300 EUR/MWh-s árral számolva a tavalyi mennyiséget alapul véve mekkora támogatási igényre lehet számítani
  • a megnövekedett villamosenergiaár kompenzációjáról volt-e egyeztetés
  • mit kezdenek a növekvő áramárral a távhőszolgáltatók

azt közölték, hogy “A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnál jelenleg is zajlanak azok a háttérszámítások és elemzések, melyek a távhőágazat hatékony működésével kapcsolatos kormányzati döntéseket megalapozhatják. Ezen túl a MEKH a távhőtermelők gazdaságos működését elősegítendő minden évben közzéteszi az adott fűtési időszakra vonatkozó indokolt költség alapjaként elismert referencia földgázárat. A MEKH hirdetményben foglaltak szerint ismeri el a földgáz-tüzelőanyag költségét, amelyhez a felelősen működő távhőszektor már az eltelt évek során alkalmazkodott.”

via Átlátszó

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...