fbpx

FRISS HÍREK

Sokan intettek búcsút a Fidesznek – a Závecz Research felmérése alapján

- Advertisement -

Az idei választások után az elmúlt három évtized legmagasabb párttámogatottságát érte el a Fidesz. A Závecz Research Intézet (ZRI) felméréséből kiderül, a kormánypárt a szavazásra jogosult népesség 46 százalékára, 3,7 millió választópolgárra számíthatott. Májustól azonban fordult a trend.

Mai állás szerint 37 százalék támogatja őket, ez 3 millió szavazót jelent. Az ellenzék nem tudott profitálni a Fidesz visszaeséséből, a pártnélküliek lettek jóval többen: 20-ról 26 százalékra, félmillió fővel bővült a politikától távolságot tartók csoportja. Címszavakban:

  • A Demokratikus Koalíció volt és maradt az ellenzék legerősebb pártja, a teljes választói körben 10 százalékot ért el.
  • Jelenleg 6 százalékon áll a Mi Hazánk, így az továbbra is erős.
  • A Momentum május óta 5, az MSZP 4 százalékon áll.
  • 5-ről 4 százalékra csökkent a Jobbik támogatottsága.
  • 2-2 százalékon áll az LMP, a Kétfarkú Kutyapárt és a Párbeszéd.

A választási győzelem után csatlakozott sok új támogatót – négymillió főt közelítő tábort – a Fidesz nem tudta egyben tartani. Nyáron 700 ezren intettek búcsút nekik. Az első negyedévben a választókorú népesség 36-37 százaléka állt a Fidesz mögött, május elejére 46 százalékra emelkedett az arányuk, mostanra viszont a korábbi szintre csökkent.

Az elfordulók között a felmérés szerint az átlagosnál jóval nagyobb arányban találhatók az alapfokú végzettségűek és a szakmunkás képzettségűek: áprilisban még 50 százalékuk a Fidesz híve volt, jelenleg 34-35 százalékuk.

Ugyanez a trend figyelhető meg a kis-közepes városokban és a falvakban. A Fidesz-tábor 35 illetve 39 százalékosra csökkent, amely májusban még 50 illetve 54 százalékos volt. Jól mutatják az adatok, hogy a jelenlegi Fidesz-kormány eddigi döntései, a válságkezelési lépések főleg az alacsonyabb társadalmi státuszúak, a munkaerőpiacon rosszabb helyen dolgozók, az átlagosnál nehezebb körülmények között élők ellenérzéseit váltották ki, zömmel ők távoztak a támogatók közül.

Hasonló cikkünk:  A kormány feljelenti a SPAR-t

Az alsó társadalmi osztályba tartozók 49 százaléka volt a Fidesz híve májusban, ezúttal 34 százaléka. Az alsó középosztályban is hasonló a visszaesés mértéke: 48-ről 35 százalékra csökkent. A Fidesz tábora azonban nem csökkent a magukat a felsőközép osztályba sorolók körében, valamint a diplomások, a fővárosiak és a megyeszékhelyeken élőknél sem. Ez utóbbiak körében azonban májusban az átlag alatti volt a támogatók aránya, így a változások fényében a kormánypárt támogatottsága szeptemberre kiegyenlítetté vált, a párt beágyazottsága szinte minden jelentős társadalmi csoportban ugyanolyan mértékű.

A Fidesznél maradók aktívabbak, mint az ellenzék támogatói, így a biztos részvételt ígérő, pártok között választók csoportjában 52 százalékos aránnyal vezet a kormánypárt. A DK a második 15, a Mi Hazánk a harmadik 8 százalékkal. A Momentum 6 százalékos, az MSZP és a Jobbik 5-5, az LMP 3, a Kétfarkú Kutyapárt és a Párbeszéd 2-2 százalékos.

Ami a közhangulatot illeti, május elején 52 százalék, most 62 százalék érzi rosszabbnak a hazánkban történő folyamatokat. A pozitív véleményt formálók aránya időközben 41 százalékról 31 százalékra csökkent. Az ellenzéki pártok szavazóinak 90 százaléka kedvezőtlen folyamatokat érzékel. A pártnélküliek körében is negatív az értékelés – 71 százalékuk negatívan; 7 százalékuk pozitívan nyilatkozott. A kormánypárti szavazók alapvetően elégedettek az országban zajló történésekkel (72 százalékuk így vélekedik), de 24 százalékuk szerint rosszul alakulnak hazánk ügyei.

via 24.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...