fbpx

FRISS HÍREK

Petőfi Sándor szülőházát emlékhellyé avatták Kiskőrösön

- Advertisement -

A kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeumot történelmi emlékhellyé avatták a Petőfi 200 emlékév részeként. Október 15-én a Nemzeti Örökség Intézete avatta fel az emlékhelyet jelölő sztélét a költő szülőháza, Magyarország első irodalmi emlékháza előtt. Két állandó kiállítás is megnyitotta kapuit, amelyek Petőfi életét és művészetét dolgozza fel.

Petőfi Sándor kultuszát a 19. század vége óta ápolja Kiskőrös városa. Petőfi szülőháza 2021-ben kapta meg a történelmi emlékhely címet. Krámer Iván történész-magángyűjtő volt a Petőfi szülőház felterjesztője.

Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója elmondta:

„A történelmi és nemzeti emlékhelyek a magyar történelem sorsfordító eseményeihez kapcsolódó helyszínek. Jelenleg 21 nemzeti és 60 történelmi emlékhely van Magyarországon, amelyeket különleges sztélék jelölnek. Ezek az emlékoszlopok jól felismerhetővé teszik az emlékhelyeket és kiemelik azok jelentőségét is. Fontosnak tartom, hogy a Petőfi bicentenárium keretében a költő születési helye is történelmi emlékhely lett, hiszen ezzel is hangsúlyozzuk nemzetünk történelmében betöltött jelentőségét.”

Az emlékmúzeum földszinti tereiben 7 év címmel látható a Petőfi 1842-1849 közé eső rövid, 7 éves alkotói időszakát bemutató tárlat. A kiállítás az életműre koncentrál, de a műveken keresztül megjeleníti a kapcsolódó személyiségeket és a történelmi eseményeket is. A kurátor szándéka szerint megjelennek benne a múzeum saját, egyedülálló kortárs képzőművészeti alkotásai is, jelezve Petőfi költészetének aktualitását. A szülőház kiállítása Dr. Filus Erika múzeumigazgató, az emlékmúzeum új tárlata Kispálné dr. Lucza Ilona, az Országos Petőfi Sándor Társaság elnökének koncepciója alapján készült.

Hasonló cikkünk:  Varga Mihálynak azonnal elő kell teremtenie több, mint 63 milliárd forintot

via Hello Vidék

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...