fbpx

FRISS HÍREK

Januártól emelkedik a minimálbér és a garantált bérminimum

- Advertisement -

Csütörtökön ülésezett a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma, ahol megállapodtak arról, hogy mennyi lesz 2023-ban a minimálbér és a garantált bérminimum összege, vagyis mennyivel emelkednek a legalacsonyabb bérek Magyarországon.

Doorstep sajtótájékoztatót tartott az ülés után Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár, ahol elmondta: „Örömmel szolgálhatok, megszületett a megállapodás, a partnerek döntöttek”. Így 2023 január elsejétől:

  • A minimálbér 16%-kal emelkedik és bruttó 232 ezer forint lesz.
  • A garantált bérminimum eközben 14%-kal bruttó 296 400 forintra emelkedik.

730 ezer embert érint a garantált bérminimum, míg a minimálbér 200 ezer embert. Az emelések azonban túlmutatnak ezen az 1 millió emberen, hiszen a felette lévő béreket is jelentősen megtolja – tette hozzá az államtitkár, aki ennek megfelelően jelentős általános béremelésre számít a magyar gazdaságban jövőre.

A tárgyaló felek közül mind a 6 érintett szervezet alá fogja írni a megállapodást – fejtette ki.

Hasonló cikkünk:  Lázár kiszervezte a MÁV-csoport beszerzéseit a gimnáziumi barátja által vezetett céghez

„Azt kértük a tárgyaló felektől, hogy mindenki menjen el a falig, a kormány is ezt tette” – fogalmazott.

Czomba elmondta, hogy a megállapodás tartalmaz egy olyan kitételt, hogy amennyiben a gazdasági helyzet indokolja és szükségessé teszi, akkor év közben a felek újra leülnek tárgyalni a megállapodott béremelés mértékének esetleges korrekciójáról. Ezt az első félév adatai alapján tudják értékelni.

Az emelések összege várhatóan alacsonyabb lesz, mint a 2023-ra várható éves átlagos infláció, vagyis a minimálbéren dolgozók reáljövedelem csökkenést fognak elszenvedni, ami viszont nem váratlan egy recesszióhoz közeli gazdasági teljesítmény mellett.

Mind a vállalatok, mind pedig a dolgozók áldozatot vállalnak a jelenlegi, válsággal terhelt időszakban, az állam viszont szigorúan véve közvetlenül nem, ami pedig nem meglepő a jövő évi költségvetési kilátások és a nyugdíjkassza várható hiánya fényében.

via Portfolio

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...