fbpx
0.3 C
Kecskemét
2023. január 29., vasárnap

FRISS HÍREK

Az Arany János iskolában továbbra sem maradnak csendben

Hétfőtől újabb, ezúttal egy hetes országos pedagógussztrájk kezdődött, amit a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) hirdetett meg, majd később a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) is csatlakozott. A sztrájkkövetelések között van a tanárok kirúgásának határidejét módosító rendelet visszavonása is.

A PDSZ azt írta a nedolgozzingyen.hu-n, hogy azért nem egynapos, hanem egyhetes lesz a munkabeszüntetés, hogy a sztrájkfolyamat új erőre kapjon. A módosított törvény szerint az elégséges szolgáltatásokat biztosítani kell, azaz például a diákok óráinak felét meg kell tartani, és az érettségi előtt álló tanulóknak egy órája sem maradhat el. Éppen ezért többen is úgy gondolják, hogy elvesztette értelmét a sztrájk, a polgári engedetlenségben több potenciál lehet.

Az ELTE gyakorlóiskolájában, a budapesti Brassó Utcai Általános Iskolában is így vélekednek, és bár korábban aktívan részt vettek a tüntetéseken és a sztrájkban, mostantól nem folytatják azt.

A Hvg.hu-hoz eljuttatott levél szerint a dolgozók egyebek mellett azért sem látják értelmét a sztrájknak, mert nem kezdődtek el a tárgyalások a követeléseikről, és
esély sem látszik arra, hogy a normális oktatási rendszert, a törvényességet tiszteletben tartaná a kormány, illetve fizetett kormányzati hangadókkal pocskondiázzák a munkájukat, a létüket, az emberi mivoltukat, továbbá a levél szerint „söpredéknek”, „senkiházinak” nevezik a tanítványaikat az adójukból fizetett közmédiumokban.

„Mi úgy érezzük, hogy ez a fenyegetettség, fenyegetés, bizonytalanságban tartás az emberi mivoltunkat, az önbecsülésünket veszi semmibe. Nem vagyunk hajlandók a kormány, a miniszterelnök, az oktatásért (?) felelős miniszter, a tankerületi igazgató rendeletben meghozott engedélye szerint tiltakozni” – figyelmeztettek.

Hasonló cikkünk:  Frissül a ruhatár Kövér házőrségénél, 244 ezer egy zubbonyért

Természetesen vannak iskolák, akik továbbra is élnek a sztrájk felhívással és részt vesznek abban. Ilyen a kecskeméti Arany János Általános Iskola is, akik eddig is aktívan részt vettek a megmozdulásokban. Az iskola Facebook csoportjában is felhívták erre a figyelmet, ahogy írják: “A csend nem rend!”

“Nem maradunk csendben. Most sem. Ebben a helyzetben nem tehetünk mást, mert pedagógusok vagyunk, feladatunk van, példát kell mutatnunk, hogy teszünk a változásért. Folytatjuk a magunk értékei szerint, hogy legyen értelme az eddigi küzdelmeknek és áldozatoknak.
Kiállunk a hivatásunkért,
az elbocsátott pedagógusokért,
a gyerekek minőségi oktatásáért,
a méltányos fizetésért,
a megfelelő munkakörülményekért,
a tanári autonómiáért,
az eredeti sztrájkjog visszaállításáért.”

A holnap ma kezdődik, és a jövőt mi írjuk! Legyen szabad az oktatás!

 

Hasonló cikkünk:  Novemberben 44 százalék közelébe gyorsult az élelmiszerinfláció Magyarországon

Az egy hetes sztrájk végén, január 31-én jön a szolidaritás napja. Erre a napra az Egységes Diákfront ülősztrájkot szervez az iskolákban.

„Mindaz, ami ma az oktatással kapcsolatos követelések, események körül és velünk, munkavállalókkal történik most, bármikor, bármelyik szakmát, munkavállalót elérheti. Ezért mondjuk: Állj ki magadért, kiállunk érted” – írják a nedolgozzingyen.hu-n.

via TelexTelex

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...