fbpx

FRISS HÍREK

Az Arany János iskolában továbbra sem maradnak csendben

- Advertisement -

Hétfőtől újabb, ezúttal egy hetes országos pedagógussztrájk kezdődött, amit a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) hirdetett meg, majd később a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) is csatlakozott. A sztrájkkövetelések között van a tanárok kirúgásának határidejét módosító rendelet visszavonása is.

A PDSZ azt írta a nedolgozzingyen.hu-n, hogy azért nem egynapos, hanem egyhetes lesz a munkabeszüntetés, hogy a sztrájkfolyamat új erőre kapjon. A módosított törvény szerint az elégséges szolgáltatásokat biztosítani kell, azaz például a diákok óráinak felét meg kell tartani, és az érettségi előtt álló tanulóknak egy órája sem maradhat el. Éppen ezért többen is úgy gondolják, hogy elvesztette értelmét a sztrájk, a polgári engedetlenségben több potenciál lehet.

Az ELTE gyakorlóiskolájában, a budapesti Brassó Utcai Általános Iskolában is így vélekednek, és bár korábban aktívan részt vettek a tüntetéseken és a sztrájkban, mostantól nem folytatják azt.

A Hvg.hu-hoz eljuttatott levél szerint a dolgozók egyebek mellett azért sem látják értelmét a sztrájknak, mert nem kezdődtek el a tárgyalások a követeléseikről, és
esély sem látszik arra, hogy a normális oktatási rendszert, a törvényességet tiszteletben tartaná a kormány, illetve fizetett kormányzati hangadókkal pocskondiázzák a munkájukat, a létüket, az emberi mivoltukat, továbbá a levél szerint „söpredéknek”, „senkiházinak” nevezik a tanítványaikat az adójukból fizetett közmédiumokban.

„Mi úgy érezzük, hogy ez a fenyegetettség, fenyegetés, bizonytalanságban tartás az emberi mivoltunkat, az önbecsülésünket veszi semmibe. Nem vagyunk hajlandók a kormány, a miniszterelnök, az oktatásért (?) felelős miniszter, a tankerületi igazgató rendeletben meghozott engedélye szerint tiltakozni” – figyelmeztettek.

Hasonló cikkünk:  Másodfokon is vesztett a hiros.hu a jobbikos képviselő által indított sajtó-helyreigazítási perben

Természetesen vannak iskolák, akik továbbra is élnek a sztrájk felhívással és részt vesznek abban. Ilyen a kecskeméti Arany János Általános Iskola is, akik eddig is aktívan részt vettek a megmozdulásokban. Az iskola Facebook csoportjában is felhívták erre a figyelmet, ahogy írják: „A csend nem rend!”

„Nem maradunk csendben. Most sem. Ebben a helyzetben nem tehetünk mást, mert pedagógusok vagyunk, feladatunk van, példát kell mutatnunk, hogy teszünk a változásért. Folytatjuk a magunk értékei szerint, hogy legyen értelme az eddigi küzdelmeknek és áldozatoknak.
Kiállunk a hivatásunkért,
az elbocsátott pedagógusokért,
a gyerekek minőségi oktatásáért,
a méltányos fizetésért,
a megfelelő munkakörülményekért,
a tanári autonómiáért,
az eredeti sztrájkjog visszaállításáért.”

A holnap ma kezdődik, és a jövőt mi írjuk! Legyen szabad az oktatás!

 

Az egy hetes sztrájk végén, január 31-én jön a szolidaritás napja. Erre a napra az Egységes Diákfront ülősztrájkot szervez az iskolákban.

„Mindaz, ami ma az oktatással kapcsolatos követelések, események körül és velünk, munkavállalókkal történik most, bármikor, bármelyik szakmát, munkavállalót elérheti. Ezért mondjuk: Állj ki magadért, kiállunk érted” – írják a nedolgozzingyen.hu-n.

via TelexTelex

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...