fbpx

FRISS HÍREK

Továbbra is türelemre van szüksége annak, aki felújításba kezd

- Advertisement -

A tavalyi 139 nap után ma átlagosan 58 napot kell várni szakemberre Magyarországon egy felújítás során. Bács-Kiskun megyében ugyanez rövidebb időt jelent (55 nap), ám ha tovább csökken a kereslet, akkor félő, hogy újra felerősödik a szakemberek kivándorlása – derült ki a Mapei Kft. friss kutatásából. Eszerint a munkadíjak már európai szinten vannak: átlagosan 8 636 forintot kérnek el négyzetméterenként a szakemberek, és kétharmaduk további áremelést tervez idén.

Jelentős szakemberhiánnyal küzd az ország

Idén februárban 58 nap volt a szakemberhiányból fakadó várakozási idő Magyarországon, azaz a felújítást tervezőknek a tavalyihoz képest 42 százalékkal rövidebb időt kell várniuk arra, hogy a számukra szimpatikus mester egyáltalán ránézzen a munkaterületre. A Mapei Kft. kutatásából egyúttal kiderült az is, hogy Békés megyében a legmagasabb a szakemberhiány, itt 83 napot kell várni a szakemberek megérkezésére. A második legproblémásabb területnek Győr-Moson-Sopron megye bizonyult, ahol 75 nap a várakozási idő, majd Veszprém vármegye következik 71 nappal. A leggyorsabban Komárom-Esztergom és Tolna megyében érkeznek meg a szakemberek, ezeken a helyeken mindössze 38 napot kell várni. Bács-Kiskun megyében a várakozási idő 55 napot jelent.

Forrás: Mapei Kft.

A felmérésből kiderült az is, hogy minél nagyobb munkáról van szó, annál hosszabb a várakozási idő. Azaz az apróbb javítások átlagos várakozási ideje 46 nap volt, míg a kisebb kivitelezéseké és felújításoké 56 nap. Ezzel szemben a közepes beruházásokhoz 66 napot kellett várni a mesterekre, a nagyberuházásokhoz pedig 71 napot.

A legtöbbet idén is generálkivitelezőkre kell várniuk a megrendelőknek (75 nap), de a kőművesekre is sokat kell várni (70 nap), és a burkolókra várakozóknak is komoly türelemre van szükségük. Utóbbiak nagyjából 65 nap múltán tudnak munkát vállalni. Ehhez képest legkevesebbnek a víz- és gázszerelők vállalási ideje mutatkozik (27 nap), míg az épületgépészekre 33 napot, a villanyszerelőkre pedig 40 napot kell várni.

Hasonló cikkünk:  Ezer szállal kötődik megyénkhez az új köztársasági elnök

A munkadíjak európai szinten mozognak

A Mapei Kft. felméréséből kiderült, hogy munkadíjak tekintetében komoly különbség mutatkozik Kelet- és Nyugat-Magyarország között. A szakipari munkák átlagos négyzetméterára Budapesten és Pest megyében kiugróan magas: a fővárosban 9 376 forint, de Pest megyében is 9 409 forintot jelent négyzetméterenként. A legalacsonyabb összeget Borsod-Abaúj-Zemplén megyében kérik el az ilyen munkákért (5 448 forint), míg a második legkevesebbet Vas vármegyében kell fizetni értük (5 869 forint). A harmadik helyre e tekintetben Bács-Kiskun megye került a maga 6 359 forintos a négyzetméterárával.

Ezek az árak ráadásul minden bizonnyal emelkedni fognak, hiszen a felmérés során megkérdezett szakemberek kétharmada tervez átlagosan 14 százalékos áremelést 2023-ban. Ez azt jelenti, hogy Pest megyében és Budapesten átlépheti a 10 ezer forintot az átlagos munkadíj négyzetméterára.

Forrás: Mapei Kft.

A szakemberek szerint építőanyagban nincs hiány

A felmérés végül rávilágított arra is, hogy a megkérdezett szakemberek 43 százaléka egyáltalán nem érzékel nehézséget az építőanyag-ellátásban, míg kisebb gondokat 53 százalékuk tapasztal. A legtöbben a faanyagok, szigetelőanyagok és csempeáruk terén találkoznak ellátási problémákkal. Az alapanyaghiány a válaszadók 75 százalékát befolyásolja kisebb-nagyobb mértékben a határidők betartásában.

Összességében a kereslet mérséklődése befolyásolja a szakemberek hangulatát is, kevésbé optimistán tekintenek a jövőbe. A megkérdezett válaszadók 25 százaléka úgy véli, hogy jó irányba mennek a dolgok. A válaszadók 26 százaléka szerint az építőipartban stagnálás figyelhető meg, míg 49 százalékuk úgy érzi, hogy jelenleg nem a jó irányba mennek a dolgok ezen a területen.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...