fbpx

FRISS HÍREK

Ketten haltak meg a márciusban történt szigetszentmiklósi akku-feldolgozóban történt balesetben

- Advertisement -

Ahogy arról több híradás is szólt, március 14-én a SungEel Hitech Hungary Kft. szigetszentmiklósi üzemében történt baleset következtében meghalt egy dolgozó. Most azonban kiderült, hogy ketten haltak meg súlyos égési sérülések miatt. A halált okozó géprobbanásról a részletek abból a határozatból ismerhetőek meg, amely 10 millió forintos bírságot rótt ki a cégre súlyos veszélyeztetést okozó munkavédelmi mulasztások miatt.

A márciusi baleset tragikus következményéről először áprilisban jelent meg egy hír a Privátkopó bűnügyi hírportálon, miszerint a kórházban életét vesztette egy súlyos sérüléseket szenvedő dolgozó. Ezután a a telex.hu számolt be arról, hogy halált okozó gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt nyomoz a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság.

A baleset körülményeiről további információk abból a dokumentumból derültek ki, amit közadatigénylés nyomán küldött meg a Pest Megyei Kormányhivatal. A munkavédelmi hatóság határozata szerint a SungEel Kft. három munkavállalójának egészségét, testi épségét súlyosan és közvetlenül veszélyeztette, ezért a céget 10 millió forint bírság megfizetésére és a munkavédelmi hiányosságok megszüntetésére kötelezték.

A határozat szerint a balesetet egy darálógép felrobbanása okozta, amit egy korábbi, 2022 júniusi tűzesetet követően nem használtak. Koreai szakemberek megjavították a hibás részeket, majd a vezetés utasítására március 13-án a berendezést újra üzembe állították. Egy nap múlva azonban a darálógép eldugult és leállt.

A darálógép kitakarítását egy betanított munkásra bízták, aki „nem beszélt magyarul”, de korábban már végzett ilyen munkát. A dolgozó a gép kitakarítását nem a korábbi rutin szerint végezte, hanem sarokcsiszolóval nyílást vágott rajta, ami robbanást idézett elő. A baleset következtében a betanított munkás a kórházba szállítást követően még aznap belehalt a sérüléseibe, egy másik, szintén súlyos égési sérüléseket szenvedett dolgozó április 3-án a kórházban vesztette életét.

Hasonló cikkünk:  Polt Péter lemondását követeli Magyar Péter, miután az ügyészség beidézte őt

A munkavédelmi hatóság megállapításai szerint

  • a munkahelyi kockázatértékelés nem tartalmazott hibajavítási és karbantartási kockázatelemzést,
  • a darálógépnek nem volt dokumentált karbantartási és hibajavítási szabályozása és utasítása, „sem ukrán, sem magyar nyelven”,
  • a munkások nem részesültek megfelelő munkavédelmi oktatásban.

A halálos balesetet okozó munkavédelmi hiányosságok miatt a hatóság 12,5 millió forint bírságot állapított meg, mivel azonban a Munkavédelmi törvény szerint a kiszabható maximális összegű büntetés munkavédelmi vétségek esetén 10 millió forint, ezt az összeget állapították meg.

A Pest vármegyei Rendőr-főkapitányságon jelenleg is folyamatban van a halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt indult büntetőeljárás.

A SungEel Kft. akkumulátor-feldolgozó üzemeiben korábban is történtek már balesetek: a cég bátonyterenyei üzemében két esetben is darálógép okozott balesetet, 2022 júliusában egy engedély nélkül használt munkagép felrobbanása személyi sérülésekkel járt, idén júniusban pedig egy darálógép túlmelegedése miatt történt tűzeset. Ezeken felül pedig a szigetszentmiklósi üzemet már háromszor büntették meg dolgozói rákkeltő anyagokkal való súlyos veszélyeztetése miatt.

A kormány laza hazai szabályozásokkal is segíti az újabb akkugyárak létesítését. Így azonban a szükséges kontroll nélkül létesülhetnek és működhetnek a gyárak, illetve az ezek hulladékát kezelő akku-feldolgozó üzemek.

via Átlátszó

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...