fbpx
7.9 C
Kecskemét
2024. április 28., vasárnap

FRISS HÍREK

„Nagyon megtisztelő volt ez a bizalom számomra, és nagyon örültem az összefogásnak!” – interjú Godó Katalinnal Nagykőrös 4. számú választókerületének új képviselőjével

- Advertisement -

24.hu: „Meglepetés Nagykőrösön: veszített a Fidesz”,
Népszava: „Megtartották az utolsó 2023-as önkormányzati választásokat, Nagykőrösön kikapott a Fidesz”,
Blikk: „Vaskos meglepetés is született az utolsó időközi választásokon: Nagykőrösön kikapott a Fidesz jelöltje”,
telex.hu: „Kikapott a Fidesz az idei utolsó időközi önkormányzati választáson”,
444.hu: „Meglepetés a narancssárga Nagykőrösön: a független jelölt legyőzte a fideszest”, nyugat.hu: „Meglepetés Nagykőrösön, a Fidesz-fellegvárban győzött az ellenzéki jelölt”

A fenti címeken jelentek meg tudósítások az országos sajtóban az elmúlt héten az időközi választásokat követően. Nagykőrösön a 4-es számú választókerületben G. Kovács Sándor halála miatt került sor a választásra. Három jelölt indult: Lukács Ádám, a Fidesz jelöltje, Godó Katalin, független, akit több ellenzéki párt és szervezet támogatott, valamint a magát függetlennek mondó, de köztudottan a „Fidesz kistestvéreként” emlegetett Mi Hazánkos Vágó Tibor.

Valószínű, hogy a Fideszt hidegzuhanyként érte az, hogy Godó Katalin – még úgy is, hogy ráindult egy „független”, hogy csökkentse Godó esélyeit – több, mint 55%-kal megnyerte a választást.

Hiába kampányolt Lukács mellett burkoltan az Önkormányzati Hírek (az önkormányzat lapja), a Czira kabinethez tartozó Nagykőrösma utódjának, a Nagykőrös infónak az oldalán a politikai propagandák, hiába jelentek meg fideszes parlamenti képviselővel fotók, vagy a Külügyi Bizottság alelnökének ajánlása, Lukács, illetve a Fidesz csúfosan elbukott.

Ezek után nem véletlen, hogy sokan kíváncsiak Godó Katalinra, és a sikerének titkára.Külön örömmel tölt el bennünket, hogy az újonnan megválasztott képviselő elsőnek egyedül lapunknak adott interjút.

Godó Katalin (GK): Budapesten születtem, de közel 30 éve Nagykőrösön élek. 28 éve élek együtt a férjemmel. 3 gyermekünk van, Zsófi lányunk huszonegy éves és jogászhallgató Szegeden. Gergő most érettségizett a gimnáziumban rendészeti szakon. Zoli pedig 7 éves lesz idén, a Petőfiben kezdi az általános iskolát.

Heti Hírek (HH): Hogyan, milyen indíttatásból kezdődött a politikai szerepvállalása?

GK: Mindig is részt vállaltam társadalmi ügyekben.  Nagykőrös kulturális életében, közéletében hol a hivatalos munkám révén, hol csupán az érdeklődésem kapcsán voltam jelen. A jelenlegi munkám is az emberekhez köt, családi rendezvényeket szervezek. A Nagykőrös Városi Óvodák SZM elnöke voltam 4 évig, a gimnáziumi SZM szülőség mellett. Ez mind azt jelenti, hogy beszélgetek az emberekkel. Meghallgatom a problémáikat, és igyekszem a megoldásokat előmozdítani. Viszont rettenetesen bosszantott, hogy bármilyen ügy mellé álltam, nem, vagy csak nagyon nehezen haladtam előre, mert legtöbbször falakba ütköztem. Bármit próbáltam kezdeményezni, egyszerűen hónapok, évek mentek el. Úgy éreztem, hogy átnéznek a döntéshozók az emberen.

HH: Tudna erre példát mondani?

GK: Hogyne! Nagy probléma volt a Petőfi iskolánál a zebra hiánya. Több mint hatszáz gyerek jár az iskolába, óvodába, bölcsődébe. Ennek ellenére 2 évig kellett könyörögni a gyermekek biztonságáért. Például Szilágyi Csaba, a műszaki iroda vezetője konkrétan számon kért, hogy tisztában vagyok én azzal, hogy egy zebra másfél millió forintba kerül? Erre én visszakérdeztem, hogy és egy gyerek élete mennyi?

Amikor elkészült a zebra, felhívott egy nagykőrösi civil, aki azt kérdezte, hogy lefotózhatja-e az elkészült zebrát? Mondtam, hogy természetesen, hisz attól, hogy dolgoztam érte, nem az enyém a zebra. Ahogy ez a fotó kikerült a Facebookra, én lájkoltam. Megdöbbenésemre felhívott az egyik fideszes képviselő, és számonkért ezért! Persze a  zebra megvalósításakor nem volt ekkora az aktivitása…

Összegezve, nonszensznek tartom, hogy egy iskola övezethez könyörögni kell a zebráért. Azt tanítjuk a gyerekeimnek is, hogy a zebrán kelünk át, ennek ellenére Nagykőrösön nem tudjuk őket a maximális biztonság mellett elengedni egyedül otthonról, mert nincsenek hozzá az megfelelő feltételek, nagyon kevés a zebra.

HH: Mi a helyzet a temetőhegyi játszótérrel?

GK: 20 éve a műszaki rajzon ki volt írva, hogy ez a terület – Dankó Pista u.-Gólya u. – játszótér. Mi is azért vettük meg a telket, mert tetszett a lehetőség, hogy milyen jó, hogy kilátok majd a gyerekre, amikor itt játszanak a barátaikkal. Többször szóvá tettem, hogy miért nem készül el a játszótér vagy közösségi tér?  A  Polgármester Úr azt mondta, hogy gyűjtsek össze aláírásokat, mert nem hiszi el, hogy az itt élő embereknek van erre szüksége, mert mindenkinek van otthon hintája, nem járnak a mai anyukák gyermekeikkel játszótérre.

HH: Ismerős ez a mondat a strand kapcsán, amikor is az hangzott el, hogy nem kell strand, mert a kőrösiek nem szeretnek fürdeni… De térjünk vissza a játszótérre.

GK: Én erre azt mondtam, hogy dehogynem járnak, ha lenne jó játszótér mennének! Nagykőrösön nincs közösségi tere a családoknak. Innen nagyon messze van a Cifra kert…Ez a temetőhegyi rész a város legújabb családi házas övezete. Nagyon sok család költözött ide és épített házat, és nem tudják a gyerekeiket kiengedni közösségben játszani. Erre pedig az volt a polgármesteri válasz, „hogy ez egy gazdag környék, itt van mindenkinek hintája, tehát ennek a környéknek nincs szüksége sem képviselőre, sem játszótérre!” Fogalma sincs Czira Szabolcsnak arról, hogy ez nem gazdag környék, hanem eladósodott környék, akik fölvették, a CSOK-ot, fölvették a hiteleket, és szülik a gyerekeket… A mai gazdasági helyzetben pedig egy gyermek felnevelése tudjuk, mibe kerül…

HH: A kampányban azt hallottuk, hogy óvoda lesz ezen a helyen…

GK: Én úgy gondolom, hogy ez ugyanúgy nem igaz, mint az, amikor lerajzolták arra a papírra, hogy játszótér. Üres kampányfogás volt, amit átláttak a választók. Jó dolog az óvoda, de legyen meg a játszótér is! És ami még nagyon fontos, de a Fidesz hallgat róla, az a munkahelyteremtés. Én mindenképpen olyan munkahelyteremtést szeretnék, ami kifejezetten az édesanyák számára elérhető.  A Fidesz a zászlajára tűzte a családok támogatása szlogent, de a gyesről visszatérő édesanyáknak nem teremt lehetőséget, a munkába világába nem tudnak elhelyezkedni. 2 kisgyerekkel nem tudják megoldani a korai munkakezdést, pláne másik településen, mert akkor nem tudják őket iskolába, óvodába elvinni. Olyan munkahelyek létrejöttét kellene ösztönözni, ahol a kisgyermekes édesanyák helyben össze tudják egyeztetni az anyai szerepet a munkavállalással.

HH: Hogyan értékeli a nagykőrösi hangulatot, leginkább a hangulatkeltést?

GK: Szörnyű ez a gyűlöletkampány, ami itt folyik. Részben ez is motivált az indulásban. Évek óta én szervezem a sportvacsorát Nagykőrösön, sőt, én is ahhoz a „csapathoz” tartozom, akik életre hívták ezt a közösségi programot. Első néhány alkalommal a város vezetése képviseltette magát, írtak is az eseményről az ÖH-ban. Majd kitaláltuk a veterán sportolók díjazását. Mivel azonban a díjazottak között volt olyan, aki politikai alapon nem felelt meg a város vezetésének, azóta nem jönnek el a rendezvényre és nem tudósítanak róla…

Az idén háromszáz fővel megrendeztük ezt a vacsorát és nagyon jól sikerült. Több mint egymillió forintot tudtunk visszaosztani a sportegyesületeknek. Vannak olyan kisebb klubok, akik nem tudnak maguknak vacsorát szervezni, ezért hoztuk létre ezt a közös rendezvényt, mert minél többen vagyunk, annál nagyobb az az összeg, amit visszafordíthatunk a sportra.

Az idei rendezvény előtt Horváth Tiborral telefonon beszéltem. Megkérdeztem tőle, miért próbál engem lejáratni az újságban? Miért ilyen ellenséges velem, holott még személyesen nem is beszéltünk? Mondtam neki, hogy nagyon szívesen meghívom egy kávéra, és beszélgessünk, erre azt mondta, hogy mindent a főnöke hagy jóvá, és különben is tudják hogy indulok majd a következő  választásokon. Mondtam, hogy ez nagyon érdekes, mert még én sem tudok róla…

Viszont ez a beszélgetés elgondolkodtatott: miért ne próbáljam meg? Ahogy érlelődött bennem a gondolat, sorban érkeztek a megkeresések ellenzéki pártok és szervezetek részéről, akik azt mondták, hogy  a személyemben bíznak, tehát ha indulok függetlenként, akkor a párt, szervezet nem állít velem szemben jelöltet. Nagyon megtisztelő volt ez a bizalom számomra. És nagyon örültem az összefogásnak! Végül is a szórólapozásban, mozgósításban, a bizottsági munkában mellettem voltak a Jobb Nagykőrösért, MSZP, Nép Pártján, DK képviselői, szimpatizánsai, és sok civil is. Nagyon köszönöm a munkájukat! És természetesen hálás köszönettel tartozom a szavazóknak, ahogyan a családomnak is, hiszen az ő életükben is nehéz időszak volt a kampány, és még mozgalmasabb lesz a következő időszak.

HH: Hogyan fogja tartani a kapcsolatot a választókkal?

GK: A telefonszámom, e-mail címem nyilvános, bárki elérhet. Ezen túl – mivel nincs közösségi tér a Temetőhegyen – a fogadó óráimat az Alszegi Rendezvényházban fogom tartani.

 

K.Zs.B.T.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...