fbpx

FRISS HÍREK

Nem csak az Erasmus pluszból eshetnek ki a magyar egyetemek

- Advertisement -

Az Erasmus plusz mellett veszélybe kerülhet a magyar egyetemek részvétele a Horizont Európa programban is. Olyan intézmények kutatócsoportjai is kiszorulhatnak az uniós kutatási fősodorból, amelyek eddig nem kényszerültek rá a modellváltásra. A BME-s kutatócsoportok már két konzorciumból is kimaradtak, az anyagi veszteség eurómilliókban mérhető.

Az Erasmus plusz oktatási csereprogramban való részvétel mellett veszélybe kerülhet a magyar egyetemek, egyetemi kutatócsoportok részvétele a Horizont Európa kutatás-fejlesztési programban is, ha az Orbán-kormánynak továbbra sem sikerül megállapodnia az Európai Bizottsággal a “modellváltó” egyetemek kuratóriumait érintő összeférhetetlenségi kérdésekről.

Mindez ráadásul túlmutathat az alapítványi egyetemeken, olyan intézmények kutatócsoportjai is kiszorulhatnak az uniós kutatási fősodorból, amelyek eddig nem kezdeményezték, vagy nem kényszerültek rá a modellváltásra.

Kedden a 444.hu számolt be arról, hogy napirendre került a jelenleg még állami fenntartásban működő Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) alapítványi modellváltása. A portál szerint a BME nehéz anyagi helyzetbe került, az állami költségvetési és kutatási támogatások is csökkentek, az egyetem a tartalékait éli fel, a kormány viszont csak akkor adna több forrást, ha az egyetem modellt vált.

Ezt a BME egyik oktatója is megerősítette lapunknak, állítása szerint az egyetem vezetésében már arra készülnek,

ha nem változik semmi, jövőre csődbe mehet az intézmény. 

Elmondta azt is, a nemzetközi kutatásokból is voltak bevételeik, de az Európai Bizottság és a magyar kormány közötti ellentétek az alapítványi egyetemek működéséről ezt is veszélyeztetik. Bár a BME még nem tartozik a modellváltó alapítványi egyetemek közé, a lapunknak nyilatkozó oktató szerint a nemzetközi programokban jelenleg szinte minden magyarországi egyetem kutatócsoportjára “problémás partnerként” tekintenek,

Hasonló cikkünk:  I. Gazdasági Kecsup-Est Bod Péter Ákossal

teljesen kiszámíthatatlan ugyanis, mikor és hogyan változik egy-egy magyar egyetem helyzete, vagy hogy lesz-e megállapodás az Európai Bizottsággal.

A Horizont programban részt vevő nemzetközi kutatási konzorciumokban pedig nem merik vállalni, hogy emiatt több évre előre tervezett kutatási programok kerüljenek veszélybe.

– Ebből az okból már két konzorciumból is kimaradtak BME-s kutatócsoportok, az anyagi veszteség eurómilliókban mérhető

– fogalmazott a BME oktatója. Az esetleges modellváltással kapcsolatban azt mondta, az egyetem vezetése azzal a javaslattal állt elő, hogy vállalnák a modellváltást, ha a kuratóriumi tagokat konszenzussal jelölik ki, és nem “örök életre”, hanem meghatározott időre, de állítása szerint ezt a felsőoktatásért is felelős Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) visszautasította.

Érdeklődtünk a KIM-nél, valóban visszautasították-e a BME javaslatát, illetve tervez-e lépéseket tenni a kormány az anyagi nehézségekkel küzdő intézmény megmentése érdekében abban az esetben is, ha az egyetem nem áll be a modellváltók sorába. Válaszként kedden kiadott közleményüket küldték el, amelyből csak annyi derült ki, valóban voltak egyeztetések, illetve hogy a szaktárca szerint “a BME kiegyensúlyozott finanszírozása az idei évre biztosított, csakúgy, mint a korábbi években”.

Forrás: nepszava.hu

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...