fbpx

FRISS HÍREK

Jön az európai törvény a közmédia függetlenségéről

- Advertisement -

Magyarország is inspirálta az Európai Bizottságot, amikor kidolgozták azt a törvényt, ami a közmédia függetlenségéről szól. Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért felelős alelnöke szerint ez csak azokat fenyegeti, főként a politikai színtéren, akik a médiát propaganda eszközzé akarják silányítani a Kreml stílusában.

Kedden vitát tartottak az Európai Parlamentben, ahol Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő felszólalásában többek között azzal vádolta az uniós döntéshozókat, hogy a jogszabállyal megalkották a „brüsszeli cenzúratörvényt”, amely “újabb beavatkozási kísérlet a tagállamok szuverenitásába”.

Jourová válaszában világossá tette, hogy a szabályok kidolgozásakor több tagállam inspirálta az előterjesztő Európai Bizottságot, és „Magyarország köztük volt”. Hozzátette, hogy a törvény azokat fenyegeti, akik az állam hatalmát, pénzügyi hatalmát is, arra akarják felhasználni, hogy a médiát maguk alá gyűrjék.

Várhatóan szerdán fogadja el a képviselő-testület az európai médiaszabadság törvényt, azután a tagállamok formálisan jóváhagyják és hamarosan kihirdetik az EU Hivatalos Közlönyében. Hatályba lépése után ez lesz az első uniós jogszabály, amely közös rendelkezéseket tartalmaz a médiaszabadságra és függetlenségre, a médiatulajdonlás átláthatóságára, az állami hirdetések elosztására és az újságírói források védelmére vonatkozóan.

Hasonló cikkünk:  Az EP megszavazta a javaslatot, hogy a Magyarországnak járó pénzeket ismét blokkolják

A törvény szerint a nemzeti hatóságok nem kötelezhetik az újságírókat forrásaik feladására, és nem telepíthetnek kémprogramokat az elektronikus eszközeikre. A médiaszolgáltatóknak vagy újságíróknak joguk van a bírói védelemhez és ahhoz, hogy tájékoztatást kapjanak a folyamatban lévő megfigyelésről. A tagállamok nem tarthatnak fogva, nem szankcionálhatnak, nem hallgathatnak le és nem vizsgálhatnak újságírókat abból a célból, hogy forrásaikról vagy bizalmas kommunikációjukról információt szerezzenek.

A rendelet előírja azt is, hogy a közszolgálati médiának függetlennek kell lennie mindenféle politikai érdektől. Ennek érdekében biztosítani kell megfelelő és stabil finanszírozását, hogy pénzmegvonással ne lehessen nyomást gyakorolni rá. Vezetőit átlátható eljárásban kell kiválasztani és kinevezni.

A nemzeti szabályozó hatóságokból felálló új európai testület egyik feladata lesz, hogy véleményezze a médiapiacokat és a médiapiaci összefonódásokat érintő nemzeti intézkedéseket, például az olyanokat, mint amilyen a csaknem 500 sajtóterméket bekebelező Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) létrehozása volt.

via Népszava

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...