fbpx
17.1 C
Kecskemét
2023. szeptember 23., szombat

FRISS HÍREK

Tovább csökkenhet a posták száma Magyarországon

Miután az eddigi 25 ezer helyett 30 ezer lakosonként kell legalább egy postát fenntartani, számos olyan településen is vége lehet a fiókoknak, amely eddig nem volt érintett a hivatalbezárásban. Körképünkből kiderült, a városvezetők félnek és értelmetlennek tartják a változást.

Tovább csökkenhet a posták száma, noha a Magyar Posta tavaly ősszel már bezárt 364 hivatalt. Ezek közül azóta csak 32 településen 45 nyitott újra, amelyeknél az önkormányzatok vállalták a fenntartást, vagy legalábbis beszálltak a működési költségekbe. Jelenleg cirka 2300 településen egyáltalán nincs állandó posta, bár a szolgáltató cég a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségével kötött megállapodás alapján 265 ezer forintot fizetne helyi vállalkozóknak, akik vállalják, átveszik és ellátják a postai feladatokat a településükön. A szolgáltatás egyébként masszívan veszteséges, ezért is vonult ki ezekről a helyekről a Magyar Posta, mely eddig valamivel több, mint száz vállalkozói szerződést kötött.

A június közepén módosított postatörvény azonban nem a már eddig is posta nélkül maradt településeken jelenthet gondot, sokkal inkább olyan városokban, illetve frekventált üdülőövezeti településeken, ahol a szolgáltatás idáig zavartalanul működött.

Hasonló cikkünk:  Szülői segítséget kérnek a fenntartói feladatok ellátásra a kecskeméti Kodály Iskolában

A friss jogszabály szerint ugyanis az eddigi 25 ezer helyett 30 ezer lakosonként kell legalább egy postát vagy a kézbesítést lehetővé tevő eszközt fenntartani, amelynél adott a lehetőség levélküldemény és hivatalos irat kézbesítésére. A kvóta felemelése jelentős változást jelent, hiszen 30 ezer fős vagy annál népesebb település csak 34 akad az országban, míg ennél kisebből több, mint 3100. A jogszabály kiegészült a „kézbesítést lehetővé tevő automatizált eszköz”, vagyis a postaautomata fogalmával, ugyanakkor hatályát veszítette törvény postai hálózat szervezéséről szóló pontja. Ez eddig azt mondta ki: az egyetemes postai szolgáltatónak biztosítania kell, hogy a felvételi pontok légvonalban ne legyenek öt kilométernél távolabb a lakosság 95, s tíz kilométernél messzebb az emberek 99,5 százalékától.

Hasonló cikkünk:  Elárvereznék az egykori kisfái kutatóintézetet, ahol a The Last of Us egyik részét is leforgathatnák

A teljes cikket a nepszava.hu-n olvashatja!

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...