fbpx
21.9 C
Kecskemét
2023. szeptember 25., hétfő

FRISS HÍREK

A kerekesszékkel utazók jobb, ha nem rögtönöznek, amikor a MÁV-val szeretnének utazni

A mozgáskorlátozott utasoknak 36 órával az utazás előtt értesíteniük kell a MÁV-START-ot, hogy „a segítségnyújtás iránti igényükről a vasúttársaság felkészülhessen, valamint minden szükséges intézkedést megtehessen a szolgáltatás biztosítása érdekében” – írta a cég a Népszava kérdésére.

Az előzmény

„Tisztelt MÁV, mit kell tennem, ha nem tudom előre megtervezni nyaralásom minden napját, de nem szeretném felmérgesíteni a kalauzokat?” – kérdezte egy kerekesszékes utas.

Az érintett utasnak és barátainak nyaralás közben jutott eszükbe, hogy átvonatoznának egy másik településre. Kiválasztottak egy kerekesszékes emblémás járatot, majd minden gond nélkül fel is jutott a vonatra. Azonban a kalauz meg akarta büntetni, mert nem jelentette be 48 órával előre utazási szándékát. Indoklása szerint így nem tisztázott, hogy kinek a felelőssége, ha történik valami az utassal.

A MÁV kommunikációs igazgatósága cáfolta a lapnak azt, hogy megbünteti a járataira előzetes bejelentés nélkül felszálló mozgáskorlátozott utasokat. Hozzátették, hogy valóban értesíteni kell a társaságot az utazási szándékról, de nem 48, hanem 36 órával az előtt.

Egy igénybejelentő lapot kell leadni, hogy „az utazást szervező kolléga megvizsgálja, a szolgáltatáshoz szükséges feltételek adottak-e az időpont, vonat, állomás tekintetében… A megfelelő vonat és utazás kiválasztása az utassal egyeztetés alapján történik, az utazásról a vonaton szolgálatot teljesítő jegyvizsgálók telefonos alkalmazás útján értesítést kapnak” – írta a MÁV.

Megjegyezték azt is: ha az adott vonat alkalmas kerekesszékes utas szállítására, a célállomás pedig akadálymentes, akkor a vasúttársaság bejelentés nélkül is biztosítja a szolgáltatást.

Hasonló cikkünk:  Milliárdos támogatásból működik a Magyar Kertörökség Alapítvány

A lap megkérdezte Daniela Ivanova magyar újságíró-szerkesztőt is, aki kerekesszékkel használja a tömegközlekedés minden formáját:

Hasonló cikkünk:  Megjelent a rendelettervezet a 2023/24-es tanév rendjéről

Magyarországon talán a vonatozás a legkörülményesebb. Elsősorban azért, mert a többi közlekedési eszközzel utazás rövid távú, így kevesebb szervezést igényel. Talán érhető a vasúttársaság óvatossága, viszont Európa fejlettebb országaihoz képest nagyon le vagyunk maradva – fogalmazott.

Hirdetés

Felkapottak

Kerékpárral tekert esküvőjére az ifjú pár Kecskeméten, éppen az autómentes napon

A kecskeméti Juhász Imre és Juhász Eliza mindketten imádnak bringázni, így nem is volt kérdés számukra, hogy menyasszonyi autó...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...