fbpx
25.6 C
Kecskemét
2024. április 28., vasárnap

FRISS HÍREK

A kerekesszékkel utazók jobb, ha nem rögtönöznek, amikor a MÁV-val szeretnének utazni

- Advertisement -

A mozgáskorlátozott utasoknak 36 órával az utazás előtt értesíteniük kell a MÁV-START-ot, hogy „a segítségnyújtás iránti igényükről a vasúttársaság felkészülhessen, valamint minden szükséges intézkedést megtehessen a szolgáltatás biztosítása érdekében” – írta a cég a Népszava kérdésére.

Az előzmény

„Tisztelt MÁV, mit kell tennem, ha nem tudom előre megtervezni nyaralásom minden napját, de nem szeretném felmérgesíteni a kalauzokat?” – kérdezte egy kerekesszékes utas.

Az érintett utasnak és barátainak nyaralás közben jutott eszükbe, hogy átvonatoznának egy másik településre. Kiválasztottak egy kerekesszékes emblémás járatot, majd minden gond nélkül fel is jutott a vonatra. Azonban a kalauz meg akarta büntetni, mert nem jelentette be 48 órával előre utazási szándékát. Indoklása szerint így nem tisztázott, hogy kinek a felelőssége, ha történik valami az utassal.

A MÁV kommunikációs igazgatósága cáfolta a lapnak azt, hogy megbünteti a járataira előzetes bejelentés nélkül felszálló mozgáskorlátozott utasokat. Hozzátették, hogy valóban értesíteni kell a társaságot az utazási szándékról, de nem 48, hanem 36 órával az előtt.

Egy igénybejelentő lapot kell leadni, hogy „az utazást szervező kolléga megvizsgálja, a szolgáltatáshoz szükséges feltételek adottak-e az időpont, vonat, állomás tekintetében… A megfelelő vonat és utazás kiválasztása az utassal egyeztetés alapján történik, az utazásról a vonaton szolgálatot teljesítő jegyvizsgálók telefonos alkalmazás útján értesítést kapnak” – írta a MÁV.

Megjegyezték azt is: ha az adott vonat alkalmas kerekesszékes utas szállítására, a célállomás pedig akadálymentes, akkor a vasúttársaság bejelentés nélkül is biztosítja a szolgáltatást.

Hasonló cikkünk:  Átadás közeli állapotban a homokbányai P+R parkoló, de vajon kihasznált lesz-e?

A lap megkérdezte Daniela Ivanova magyar újságíró-szerkesztőt is, aki kerekesszékkel használja a tömegközlekedés minden formáját:

Magyarországon talán a vonatozás a legkörülményesebb. Elsősorban azért, mert a többi közlekedési eszközzel utazás rövid távú, így kevesebb szervezést igényel. Talán érhető a vasúttársaság óvatossága, viszont Európa fejlettebb országaihoz képest nagyon le vagyunk maradva – fogalmazott.

via Népszava

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...