fbpx

FRISS HÍREK

Parragh László halmozza az igazgatósági tagságait, szép summa jár értük

- Advertisement -

Már öt kamarai cégben tagja a vezetőtestületnek Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Nem mindegyik cégtől kap tiszteletdíjat, de jövedelme – elsősorban a Molnak köszönhetően – éves szinten így is meghaladhatja a 100 millió forintot – írja a 24.hu.

2022-ben 16,5 milliárd forint árbevételt és rekordnak számító bő 8 milliárd forint adózott profitot hozott a Széchenyi Kártyához kapcsolódó hitelbiznisz. A programot a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) fő cége, a KAVOSZ Széchenyi Kártya Program Zrt. koordinálja. A megtermelt 8 milliárdos profitból 1,2 milliárd forint osztalékot szavazott meg magának a cégben fele-fele részben részvényes kamara, illetve a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ).

A hitelkártyaprogram mellet mással is foglalkozik az iparkamara, szinte céghálót növeszt maga köré. Már öt KAVOSZ-cég működik, miután tavaly két új társaságot jegyeztek be KAVOSZ Szolgáltató Nonprofit Zrt., illetve KAVOSZ E-Green Zrt.-t néven.

Az említetteken kívül két további cégben tulajdonos a KAVOSZ Zrt.:

  • 100 százalékos leányvállalata, a KAVOSZ Vállalkozásfejlesztési Zrt., amelynek a főtevékenysége a hitelnyújtás.
  • Valamint van kockázati tőkealapkezelője is a kamarának, arról azonban nincs hír, hogy a KAVOSZ Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. aktivizálta volna magát. A cégben a KAVOSZ tulajdonrésze 40 százalék, a többséget a Spark Hungary Technológiai és Üzletfejlesztési Zrt. jegyzi.

Közös a cégbirodalom tagjaiban az, hogy az összes társaságban vezető tisztségviselő, vagyis az igazgatóság vagy a felügyelőbizottság (fb) tagja Parragh László, az MKIK elnöke.

A lap vizsgálódása nyomán kiderült, hogy a KAVOSZ Zrt. beszámolója szerint az igazgatóság és a felügyelőbizottság tagjainak 2022. évi járandósága összesen 161,587 millió forint volt. Parragh az igazgatóság elnöke, az nem derül ki a beszámolóból, hogy mennyi tiszteletdíjra jogosult, de abból, hogy a tíz igazgatósági és fb-tag havonta együttesen 13,46 millió tiszteletdíjat kaphat, valószínűsíthető, hogy az igazgatóság elnöke havi egymillió forint feletti javadalmazásban részesül.

Szintén igazgatósági elnök Parragh a KAVOSZ Vállalkozásfejlesztési Zrt.-ben, azonban az innen kapott tiszteletdíj elhanyagolható lehet, mert a vezetőtestületi tagok számára 2022-ben összesen kifizetett járandóság 6,72 millió forint volt. Vagyis havonta 560 ezer forintot oszthattak szét a múlt évben hatuk között.

Hasonló cikkünk:  A Spar átszervezte magyarországi működését, hogy ellen álljon a kormány nyomásának

Parraghnak a cégnyilvántartás szerint van két saját, Magyarországon bejegyzett vállalkozása, onnan sem dől a pénz a mérlegük alapján. A fürdőszoba-berendezéseket értékesítő HEU-Trend Invest Kft. nem sok életjelet mutat, a mérlegében az utóbbi öt évben eredményként néhány százezer forint veszteség szerepel, az ITC-Invest Ingatlanhasznosító és Fejlesztő Kft.-ben viszont keletkezett tavaly nyereség, sőt a 12,654 millió forintnál magasabb osztalékkivétről döntöttek a tulajdonosok, az összeget kiegészítették az eredménytartalékból 15 millió forintra.

A MÁV is bevételi forrás Parraghnak, innen havi apanázst kap, miután tavaly tavasszal teljes sorcsere történt a vasúttársaságnál, és beválasztották az igazgatóságba. Ahogy bekerült, meg is emelték a tiszteletdíjakat: az év elején még 500 ezer forintos apanázs 1 millió 160 ezer forintra ugrott.

Parraghot több soron kérdezték a bevételeiről, de azokat rendre elhárította, mondván, irritáló lenne, ha kimondaná az összeget. Ugyanakkor aprópénznek nevezte akkori felesége javadalmazását, aki a monetáris tanács tagjaként az idő szerint havi 3 millió forintot kapott. Ehhez képest a kamarai cégek és a Magyarországon bejegyzett saját cégérdekeltségei még a MÁV-os tiszteletdíjjal együtt sem múlják felül érdemben a feleség akkortájt 36 milliós javadalmát.

Az évi 100 milliós bevétel viszont meglehet Parraghnak a nemzeti olajvállalat, a Mol Nyrt. igazgatósági tagsága miatt. A Mol közgyűlésére készített beszámoló alapján 2021-ben a Parraghnak kifizetett teljes javadalmazás 83 455 375 forint volt, ami havi több mint 7 millió forint, a 2022-re megítélt összeg pedig 78 289 674 forint volt. Ezzel Parragh a Mol összes igazgatósági tagját lekörözte, pedig olyan nagyágyúkkal ül együtt a testületben, mint Csányi Sándor OTP-elnök, Járai Zsigmond volt pénzügyminiszter és jegybankelnök, valamint Martonyi János volt külügyminiszter.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...