fbpx
19 C
Kecskemét
2024. április 27., szombat

FRISS HÍREK

Időzített bombává váló hitelek: többeknél a törlesztés csak a rezsilista vége felé szerepel

- Advertisement -

Miközben a tartósan nem fizető hitelek száma tovább csökkent, megugrott azoknak az adósoknak az aránya, akiknél már törlesztési gondok jelentkeztek 2023 első hónapjaiban. Az új kölcsönszerződések száma mélyrepülésbe került, különösen a lakáshitel és a babaváró kölcsön esett nagyot az összesített adatok szerint – többek között ez derült ki egy Bank360.hu által lapunknak elküldött elemzésből.

Kevesebbszer és kevesebb hitelt veszünk fel

Borúlátó statisztikákat tett közzé a BISZ Zrt., hazánk egyik meghatározó pénzügyi elemzőcége a hitelszerződésekkel és a bedőlt kölcsönökkel kapcsolatban. Az idei első negyedévben a cég által mért Hitelezési Index mindössze 60 százalékon állt, vagyis az egy évvel korábbihoz képest ennyivel kevesebb új lakossági és vállalati hitelszerződést kötöttek.

Azaz a lakosság körében 7 százalékkal csökkent az új szerződések száma, az összegük pedig 39 százalékot esett egy év alatt, míg a vállalatok esetében ugyanezek az adatok kedvezőbben alakultak ugyan (2023 első negyedévében ebben a szegmensben a Vállalkozási Hitelezési Index 93 százalékon állt), de még így sem rózsás a helyzet.

A lakossági piacot amúgy a lakáscélú hitelek húzták le, amik jelentős, 56 százalékos csökkenést mutattak, de az állam legjobban futó konstrukciója, az új babaváró kölcsönök száma is 68 százalékkal esett vissza.

Fotó: Pixabay

A vállalatok eredményéhez pedig az járult hozzá, hogy bár folytatódtak vagy indultak államilag támogatott programok, az új kölcsönszerződések száma ugyanakkor elmaradt az egy évvel korábbi szinttől. Ráadásul a cégek a piaci kamatozású forinthitelek drágasága miatt zömmel inkább devizahitelt választottak. Ezen felül a vállalati szegmenst egyes nagy összegű egyedi szerződések hajtották fel, mint mondjuk a Vodafone felvásárlásához kapcsolódó óriáskölcsön, melyek nélkül ez a terület is erősen köhögne.

Hasonló cikkünk:  Kipukkadt a lufi: nem véletlen, hogy Gulyás Gergellyel mondatta ki a kormány az azóta hivatalossá vált mondatot

A feketeleves elmaradt a feketelistán

Bár a hitelezés üteme az utóbbi hónapokban drasztikusan lelassult, vélhetően ez nem okoz akkora problémát a hazai bankoknak. Már csak azért sem, mert a már felvett kölcsöneiket tartósan nem fizetők száma nagyon kedvező képet mutat – világított rá a Hitelezési Teljesítési Index. A szintén a BISZ-hez kötődő mutató azt mutatja meg, hogy 2019-hez képest mennyi új nem teljesítő hitelszerződés került be a Központi Hitelinformációs Rendszerbe.

A legfrissebb kimutatás szerint jelenleg ez az arány 45 százalék, mely eredmény az index fennálása óta a legjobb.

Ám miközben a feketelistára kerülő, tartósan nemfizető hitelek száma kedvezően alakult, addig 2023 első negyedévében az adósok felett elkezdtek gyülekezni a fekete felhők. A pénzügyi kutató által vezetett Krízis Mutató szerint ugyanis a fennálló mulasztások, a törlesztési módból adódó fizetési problémák extrém magas szinten állnak, így az előző negyedévi 108 százalékról a mutató 160 százalékra ugrott.

Fotó: pexels.com

A Bank360 szerint ebben szerepet játszhattak az emelkedő kamatok, a magas infláció, illetve a megélhetési költségek növekedése.

Azaz a nehéz helyzetben lévő adósok elkezdték hátrébb sorolni a hitelek törlesztését, amikor választaniuk kell a fizetnivalók között.

Az elemzés hasonló tendenciát vázolt a vállalatokkal kapcsolatban is, körükben szintén nőtt a problémákkal küzdő adósok száma. A Krízis Mutató jelenleg ebben a szegmensben 123 százalékon állt az előző negyedévben, a vállalkozásoknak különösen a gépjárművek lízingjének a törlesztése okozott gondot az elmúlt hónapokban. Ez pedig a következő időszakban sem történhet másként, a BISZ Zrt. kalkulációja szerint ugyanis a probléma az év hátralévő részében eszkalálódhat.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...