fbpx
3 C
Kecskemét
2023. december 2., szombat

FRISS HÍREK

A négy legnagyobb EP-frakció még várna a kohéziós alapok kifizetésével

- Advertisement -

A magyarországi jogállamisági helyzettel foglalkozó képviselők szerint az ellenőrzést végző Európai Bizottságnak (EB) várnia kell a zárolt uniós támogatások felszabadításával, mert a magyar igazságügyi rendszer függetlenségét biztosító reformok még teljeskörű végrehajtásuk esetén is elégtelenek.

Tavaly decemberben fagyasztották be a Magyarországnak járó felzárkóztatási (kohéziós) támogatásokat a rendszerszintű korrupció és az alapvető jogok, valamint a jogállamisági elvek megsértése miatt. A pénz nagyobbik részének folyósítását az igazságügyi reform végrehajtásához kötötték. Az EB néhány héten belül dönt arról, hogy az ez ügyben történt intézkedések megfelelnek-e az elvárásoknak, és majd ezek alapján döntik el, hogy megkezdhetik-e a kifizetéseket a kohéziós alapokból.

Az EP négy legnagyobb frakciója – a kereszténydemokrata EPP, a szociáldemokrata S&D, liberális Renew és a Zöldek képviselői arra kérik az Európai Bizottságot, hogy várjanak a pénz kifizetésével, amíg november végén, december elején megválasztják az Országos Bírói Tanács (OBT) új tagjait. Ekkor derül majd ki, hogy a bírói fórum tagjai függetlenek lesznek-e, vagy olyanok, akiket a hatalom gyakorlói egy megkérdőjelezhető eljárásban neveztek ki. Az OBT függetlenségének a megerősítése az által elvárt reform egyik sarkalatos része.

Hasonló cikkünk:  Brüsszel tükre – mit gondolnak a pártcsaládok az EU-ról 2023-ban?

Bár a kifizetéséhez kötött feltételek teljesítéséről egyedül az Európai Bizottság dönt, az EP-képviselők látnak lehetőséget jogi és politikai nyomásgyakorlásra. Az EP egyrészt az EU Bírósága elé citálhatja az EB-t, másrészt nyilvánosan felelősségre vonhatja a biztosokat és a bizottsági elnököt, aminek leghatásosabb eszköze a brüsszeli intézmény éves költségvetésének elutasítása, az úgynevezett mentesítés megtagadása. Ez akár a biztosi kollégium lemondását eredményezheti.

via Népszava

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Több osztályvezetői főorvos állás megüresedett ősszel a kecskeméti kórházban

Novemberben egy héten belül két osztályvezetői főorvos állást hirdetett meg a kecskeméti megyei kórház, a központi radiológiai és az...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...