fbpx
24.9 C
Kecskemét
2024. április 28., vasárnap

FRISS HÍREK

A négy legnagyobb EP-frakció még várna a kohéziós alapok kifizetésével

- Advertisement -

A magyarországi jogállamisági helyzettel foglalkozó képviselők szerint az ellenőrzést végző Európai Bizottságnak (EB) várnia kell a zárolt uniós támogatások felszabadításával, mert a magyar igazságügyi rendszer függetlenségét biztosító reformok még teljeskörű végrehajtásuk esetén is elégtelenek.

Tavaly decemberben fagyasztották be a Magyarországnak járó felzárkóztatási (kohéziós) támogatásokat a rendszerszintű korrupció és az alapvető jogok, valamint a jogállamisági elvek megsértése miatt. A pénz nagyobbik részének folyósítását az igazságügyi reform végrehajtásához kötötték. Az EB néhány héten belül dönt arról, hogy az ez ügyben történt intézkedések megfelelnek-e az elvárásoknak, és majd ezek alapján döntik el, hogy megkezdhetik-e a kifizetéseket a kohéziós alapokból.

Az EP négy legnagyobb frakciója – a kereszténydemokrata EPP, a szociáldemokrata S&D, liberális Renew és a Zöldek képviselői arra kérik az Európai Bizottságot, hogy várjanak a pénz kifizetésével, amíg november végén, december elején megválasztják az Országos Bírói Tanács (OBT) új tagjait. Ekkor derül majd ki, hogy a bírói fórum tagjai függetlenek lesznek-e, vagy olyanok, akiket a hatalom gyakorlói egy megkérdőjelezhető eljárásban neveztek ki. Az OBT függetlenségének a megerősítése az által elvárt reform egyik sarkalatos része.

Hasonló cikkünk:  Tavaly 28 titkos határozata volt a kormánynak, évtizedek múlva derül majd ki, mik is voltak azok

Bár a kifizetéséhez kötött feltételek teljesítéséről egyedül az Európai Bizottság dönt, az EP-képviselők látnak lehetőséget jogi és politikai nyomásgyakorlásra. Az EP egyrészt az EU Bírósága elé citálhatja az EB-t, másrészt nyilvánosan felelősségre vonhatja a biztosokat és a bizottsági elnököt, aminek leghatásosabb eszköze a brüsszeli intézmény éves költségvetésének elutasítása, az úgynevezett mentesítés megtagadása. Ez akár a biztosi kollégium lemondását eredményezheti.

via Népszava

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...