fbpx
25.6 C
Kecskemét
2024. április 28., vasárnap

FRISS HÍREK

Újra emelkedőben van a cégbezárások száma

- Advertisement -

Az elmúlt év gazdasági nehézségei okozhatják azt, hogy bár lassult a cégmegszűnések növekedése, szeptembertől a statisztikák szerint újra emelkedés látszik – mondta Alföldi Csaba, az Opten céginformációs szakértője.

Szeptemberben 2256 társaság jutott a megszűnés közelébe, amit részben magyaráz egy szezonális hatás – júliusban és augusztusban a szabadságolások miatt a cégbíróságokon hagyományosan kevesebb üggyel foglalkoznak, ami átcsúszhatott szeptemberre. Viszont a szeptemberi érték alig marad el a májusi és júniusi rekordoktól, amikor 2356 illetve 2514 vállalkozás esetében indult meg felszámolási eljárás.

Egészen júliusig folyamatosan nőtt a megszűnésre került vállalkozások száma, a januári 400 darabról egészen 880-ig ugrott a mutató, miközben az újonnan elinduló eljárásoknál már látszódtak megtorpanások a havi adatokban, és szeptemberre már az éves csúcs alatt maradt ez a szám. Az eltérés mellett több tényező is abba az irányba mutat, hogy most már egy új cégmegszűnési hullám indulhatott el.

Korábban két ok volt meghatározó: egyrészről tavaly nyáron a kormány hirtelen szigorított a kata-szerinti adózás szabályain, ami miatt sok kis- és középvállalkozás bedobta a törülközőt. Másrészről a koronavírus-járvány alatt a kormány arról a könnyítésről döntött, hogy moratóriumot vezetett be a cégbírósági eljárásokra, ami miatt a válság alatt rengeteg ügy torlódott fel, ezeket pedig csak lassan dolgozták le az ügyintézési oldalon.

Hasonló cikkünk:  Idén változik a magyar és a matekérettségi követelményei

Mára a kata-hatás teljesen eltűnt az adatokból, az év első hónapjaiban már kifuthattak ezek a procedúrák, valamint a cégbíróságok nagyjából ledolgozták a Covid-többletet. Trendszerűen nő az előzmény nélkül meginduló vagy a moratóriummal már nem érintett eljárások száma, ami arra utal, hogy az elmúlt év gazdasági nehézségei érték el a vállalkozásokat.

Alföldi Csaba elmondta, hogy a 150 napnál rövidebb távon megindult eljárások részaránya már 16 százalékos, 60 napnál rövidebb időn belül pedig 15 százalékos volt, ami felfutást jelent az év eleji tíz százalék körüli részesedéshez képest. Ráadásul az érintett szektorok párhuzamba állíthatók a fontosabb makrogazdasági adatokkal is: a legfrissebb adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene az év első 8 hónapjában közel 10 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakához képest.

A szakértő a bezárások mögötti lehetséges okok között említette a magas inflációt, a megugró energiaköltségeket és az elmaradó lakossági fogyasztást is. De a 20 százalék körüli vállalkozásoknak elérhető hitelkamatszint is finanszírozhatatlanná tehette a működést.

via Portfolio

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...