fbpx
24.9 C
Kecskemét
2024. április 28., vasárnap

FRISS HÍREK

A pedagógusok béremelése közel sem arányos, nő a feszültség

- Advertisement -

A Klebelsberg Központ szerint álhír, hogy az iskolák igazgatói és a pedagógusok nem kaptak semmilyen tájékoztatást arról, hogy januártól mi alapján emelkedett az illetményük. Egy állami iskola igazgatója viszont részben cáfolja ezt az állítást – bár hivatalosan volt „tájékoztatás”, az lényegében kimerült abban, hogy szinte szó szerint felidézték számukra a béremelésről szóló kormányrendeletet.

Az igazgató ez alapján viszont nem tudott pontos tájékoztatást adni a kollégáinak, hiába kérdezték tőle, hogy mennyi lesz a fizetésük januártól. Elmondta az intézményvezető, hogy „az új munkaszerződéseket a tankerületben dolgozták ki az iskolaigazgatók megkérdezése nélkül, mi csak postások voltunk, nekünk kellett bemenni a papírokért.”

A kormány által ígért 32,2 százalékos béremelés nem konkrétan a pedagógusbérekre, hanem a fenntartók rendelkezésére álló bértömegre vonatkozott, amit a fizetésekre fordíthatnak. Így egyedül a gyakornok fokozatú pedagógusok számára tette lehetővé, hogy a tavaly novemberi bérükhöz viszonyítva 32,2 százalékos emelést kapjanak, a magasabb fokozatokba tartozóknak alacsonyabb mértékű emeléssel kellett beérniük.

A pedagógusok január 30-áig kapták meg a megemelt béreket tartalmazó szerződéseket, azaz a hónap végén derült ki, mennyi pénzért dolgoztak január eleje óta. Az igazgató szerint vegyes volt a fogadtatás, és már most vannak bérfeszültségek is.

Több szempont is kevésbé számít már a bérmegállapításnál, ilyen például az életkor és a pályán eltöltött évek, vagy több pénzt kap az a testnevelőtanár, akinek egyetemi diplomája van, mint az, aki főiskolai végzettséggel rendelkezik, miközben ugyanazt a munkát végzik. A pluszmunkák díjazása sem lesz egységes, úgy tűnik, ez is a tankerületektől függ majd.

Hasonló cikkünk:  A kormány húsz százalék béremelést ígért az ápolóknak, de nem mindenki kapott ennyit

Január 30-a óta mintegy kétezer visszajelzést kapott a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Van olyan észrevétel, ahol a gyakornok fokozatú pedagógus szerint a fizetése továbbra sem alkalmas arra, hogy elinduljon az életben, egy másik pályája elején járó tanár is arról írt, ez a fizetés másodállás nélkül nem elég egy család fenntartására, az emelés pedig az inflációt sem fedezi.

Egy 20 éve a pályán lévő, egyetemi végzettségű, Pedagógus I. fokozatú tanár érezhetőnek tartja az emelést, de a diplomás átlagbértől még mindig messze van. Hozzátette: a férje is tanár, és ha ketten kellene megélniük, ez jó fizetés lenne, de van egy egyetemista és két kiskorú gyermekük és lakáshitelük is.

Egy több mint 40 év munkaviszonnyal rendelkező, vagyis a pedagóguskorfa csúcsába tartozó, egyetemi végzettségű, Pedagógus II. fokozatú tanárnak mostanra sikerült elérnie, hogy nettó bére kicsivel meghaladja a 470 ezer forintot. Szerinte ebből már meg lehet élni egyik hónapról a másikra, de a pedagógusi munkához szükséges értelmiségi, polgári életmód (például könyvvásárlás, utazás, színház és más kulturális programok) szabadságát továbbra sem teszi lehetővé.

via Népszava

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...