fbpx
11.5 C
Kecskemét
2024. április 27., szombat

FRISS HÍREK

Akadt dolguk az iskolaőröknek tanévkezdés óta, több mint százszor intézkedtek

- Advertisement -

A kormány tavaly állománybővítést rendelt el az iskolaőröknél, de eddig csak feleannyi új egyenruhás állt szolgálatba az oktatási intézményekben, mint amennyit szerettek volna – tudta meg a Népszava.

A lap az Országos Rendőr-főkapitányságnál (ORFK) érdeklődött az iskolaőrök számáról. A válaszból kiderült, a 2023/2024-es tanév első félévének végére az iskolaőri programban részt vevő oktatási intézmények, és így az iskolaőrök száma is emelkedett tanévkezdés óta. Tavaly szeptember 1-jén 544 intézményben összesen 690 iskolaőr teljesített szolgálatot, idén januárban már 729 iskolaőr dolgozott 706 iskolában.

Azt is elmondták, hogy a programban 803 nevelési-oktatási intézmény vesz részt az idei tanévben, vagyis vannak olyan iskolák, ahol eddig nem sikerült biztosítani iskolaőrt. A státuszok feltöltöttsége 91 százalékos. Január 22-én indult újabb iskolaőr alapképzés, amelyen 18 fő vesz részt. Ők egy háromhetes képzést követően, a vizsgák sikeres teljesítése után állhatnak szolgálatba.

A számok tehát azt mutatják, hogy a kormány egyelőre nem tudta teljesíteni a tavaly nyáron kitűzött célját. 2023. júliusában megjelent kormányhatározat szerint összesen 295 fővel szerették volna növelni az iskolaőri állományt, ennek azóta kicsivel több mint a felét sikerült elérni.

Hasonló cikkünk:  A magyarok többsége szerint előnyös az EU-tagság

A Népszava a bérek alakulására is rákérdezett, az ORFK tájékoztatása szerint a program 2020. szeptemberi indulása óta kétszer módosítottak a béreken. Jelenleg a fővárosi és Pest megyei iskolaőrök illetménye bruttó 336 ezer forint, a további megyékben szolgálatot ellátóké pedig bruttó 326 ezer forint, amelyet évi bruttó 200 ezer forint cafeteria egészít ki.

Az ORFK azt is közölte, hogy a tavaly szeptember 1-jétől idén január 22-éig terjedő időszakban összesen 105 esetben kellett intézkedniük az iskolaőröknek. Leggyakrabban észlelt jogsértés a tanulók között kirobbant verekedés, garázdaság volt, de kellett intézkedni kábítószerrel kapcsolatos jogsértések, testi sértés, illetve különböző vagyon elleni cselekmények – főként lopás – miatt is.

Előfordult több esetben is, hogy az iskolaőrök életet mentettek. Ilyen volt a tavaly októberben történt eset, amikor egy jászkiséri általános iskola udvarán vesztette eszméletét egy diák: játék közben elesett, majd nem kapott levegőt, mire az iskolaőr mellkasnyomással segített rajta és stabil oldalfekvésbe helyezte a mentők kiérkezéséig.

Az ORFK szerint a tapasztalat azt mutatja, hogy a gyerekek és a tanárok is bizalommal fordulnak az iskolaőrökhöz.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...