fbpx

FRISS HÍREK

Érdemes alaposan tanulmányozni a számlavezetési adatokat, mert jelentősen csökkenthető a bankköltség

- Advertisement -

A pénzintézetek a vonatkozó szabályok szerint minden évben legfeljebb a megelőző esztendőben mért infláció mértékével növelhetik a számlavezetéssel kapcsolatosan beszedett összeget. A 2023-as infláció 17-18 százalék körül alakul, így a bankok is hasonló mértékben emelhetik díjaikat.

Az uniós szabályok szerint január végéig minden banknak részletesen közölni kell ügyfeleivel, hogy az előző évben milyen díjakat és költségeket számoltak fel a számla használatának fejében. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu alapítója felhívja a figyelmet, hogy érdemes ezt a dokumentumot akkurátusan áttanulmányozni, így tisztában lehetünk mely szolgáltatásért mekkora díjat számít fel a bank. Ennek ismeretében pedig lehet dönteni, hogy keresünk-e új számlacsomagot, vagy megelégszünk az eddigivel.

Gergely felhívta a figyelmet arra is, hogy tavaly a pénzintézetek nagy része élt a maximális, 14,5 százalékos emelési lehetőséggel, így akár idén is sor kerülhet hasonló lépésre.

Azoknak érdemes alaposan áttanulmányozni az adatokat, akik régen kötötték a bankszámla-szerződésüket, és azóta sem nagyon módosítottak azon. Számos lehetőség van a díjemelkedés kikerülésére – a tavalyi év második felétől kötelező alapszámlacsomag például jó megoldást jelenthet azoknak, akiknek relatíve kevés tranzakciója, utalása van. Sok esetben még bankot sem kell váltani, mert a legtöbb pénzintézetnél igen változatos csomagok között választhat az ember.

Az alapszámla maximális díja 2023-ban még a minimálbér 1,5 százaléka lehetett, idén azonban már csak fél százaléka, így ebben az évben annak nagysága 3000 forintról ezer forintra csökkent. Más díjat nem számolhatnak fel, így ingyen van például a bankkártya. Aki csoportos beszedéssel rendezi a közüzemi számlákat, jelentős összeget takaríthat meg, ráadásul nagyon sok szolgáltató, például a biztosítók is preferálják ezt a fizetési módot. Negatívum, hogy aki az alapszámlát választja, annak nem lehet más számlája, illetve hogy a számlacsomagban nincs lehetőség folyószámlahitelt igényelni.

Hasonló cikkünk:  Különben dühbe jövünk - ultimátum az üzemanyag-forgalmazóknak és kereskedőknek

Az sms üzeneteken lehet a legtöbbet spórolni az átlagos bankhasználat mellett, ezek helyett érdemesebb push üzenetet kérni, mert ez után egyetlen fillért sem számolnak fel. Gergely Péter szerint még ennél is többet spórolhatnak azok az ügyfelek, akik havonta legalább 15 tranzakciót végeznek, számukra ugyanis egyre több bank kínál fix díjas csomagot, amelyben korlátlan számú tranzakciót biztosítanak az ügyfélnek.

Kedvezőbb helyzetben vannak azok is, akiknek számlájára minden hónapban jelentősebb összeg érkezik. Ekkor ugyanis a bank sem számlavezetési, sem egyéb díjat nem számol fel a rendszeresen érkező jelentős átutalás fejében. Korábban a relatíve nagy összegű, prémium szolgáltatásként kínálta három-négy bank ezt a szolgáltatást, a jelenlegi jövedelmi viszonyok között azonban a szolgáltatás feltételeként elvárt 400-450 ezer forint már nem kiugróan magas.

Ha egy családban legalább két kereső van, és megelégszenek egyetlen bankszámlával, akkor gond nélkül teljesíthető a fenti feltétel. Ez utóbbi esetben tovább lehet csökkenteni a bankköltséget, ha társkártya helyett a mobiltelefonba applikálja a család minden tagja a számlához tartozó főkártyát. Így többen is használhatják fizetésre a kártyát, hiszen az elfogadó helyek döntő többségében a kártyaolvasó már rendelkezik érintőfunkcióval, a kártya pedig biztonságban lapulhat otthon a fiókban.

via Magyar Hang

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...