fbpx

FRISS HÍREK

Vizsgálóbizottságot állítana fel az ellenzék a rosszul megvilágított zebrák miatt

- Advertisement -

Nyílt levelet intézett a Szövetség a kecskeméti polgármesterhez, felszólítva, hogy „azonnal intézkedjen” az este nem kellően belátható, így nem biztonságos gyalogátkelőhelyek, és úgy általában a közvilágítás terén. Mondjuk ezt éppen egy olyan baleset után, amikor valószínűsíthetően nem a lámpák fényereje, hanem a felelőtlen vezetés miatt ütöttek el egy gyalogost, de ettől még vélhetően sokan jogosnak érzik a kritikát. Egyébként pont olyan zebránál történt a gázolás, amelyet Dobos József független képviselő nemrég „potenciális baleseti veszélyforrásnak” nevezett.

Az előzmények: múlt vasárnap, január 7-én történt egy gázolásos baleset Kecskeméten, erről Kopping Rita, a Szövetség a Hírös Városért Egyesület önkormányzati képviselője posztolt oldalán.

„A fehér autó a járdán van, bőven a zebra után. Nem lehet tudni miért. És persze ismét esik az eső, amikor szinte semmit nem lehet látni. 2023. szeptember 23-án volt ott egy másik gázolás. 24-én írtam levelet a Polgármester Asszonynak, hogy tegyék láthatóvá a zebráinkat. Még csak válaszra sem méltatta a levelemet” – írta az ellenzéki politikus.

Majd hétfőn délelőtt az ellenzék egy Szemereyné Pataki Klaudia polgármesternek írt nyílt levelet tett közzé. Ebben leírták, hogy már sokszor kezdeményezték levélben, vagy a közgyűlésen indítványban, hogy találjanak megoldást „a városban, esti esős sötétségben szinte láthatatlan zebrákkal és utakkal kapcsolatban. Leveleink válasz nélkül maradtak, indítványaink pedig leszavazásra kerültek, köszönhetően a kormánypárti képviselőknek és Önnek. Elfogadhatatlan, hogy a város számos pontján, azok bejelentése ellenére, nincs, vagy alig van világítás. Ez nem lehet csak a szolgáltató hibája, ez a város vezetőjének a felelőssége is!” – áll az ellenzék nyílt levelében.

A balesetet a rendőrség büntetőeljárás során vizsgálja

Megkerestük a rendőrséget, hogy információt kérjünk a szóban forgó január 7-ei balesetről. A megyei rendőr-főkapitányság sajtóügyeletének válaszából kiderül: aznap (azaz vasárnap) 17 óra 15 perc körül a Március 15. utcán egy 26 éves férfi az Irinyi utca felől a Nyíri út irányába tartott Volvojával, majd a Március 15. utca 68. számnál lévő gyalogos-átkelőhely előtt egy autó előzésébe kezdett. Ekkor ütötte el a zebrán áthaladó 22 éves gyalogost, aki az elsődleges adatok alapján súlyos sérülést szenvedett. A Volvot vezető férfi az autójával a megelőzni kívánt Hyundai-nak is nekiütközött, ami ettől az útpadkára csúszott, és nekiment egy villanyoszlopnak.
A történteket a Kecskeméti Rendőrkapitányság büntetőeljárás során vizsgálja.

Az egyik megjegyzés: a rendőrség válaszából kitűnik tehát, hogy itt alapvetően egy teljesen szabálytalan előzésről lehetett szó, hiszen zebránál nem lehet ilyen manőverbe kezdeni (többsávos úton sem lehet elmenni a másik sáv/ok/ban az átkelőhelynél megálló járművek mellett).

A másik megjegyzés: pont ez a zebra volt az egyik, amelyiket a decemberi közgyűlésre készült indítványában Dobos József független képviselő „potenciális baleseti veszélyforrásnak” nevezett”, mivel a Március 15. utcában itt csak az egyik oldalban vannak kandeláberek, és a szürkület idején egyébként is korlátozott látási viszonyokat télen sokszor tovább rontja az esős, párás, ködös idő. Éppen ezért kérte, hogy az itt lakók biztonsága érdekében ezeket a gyalogátkelő-helyeket kiegészítő világítással, vagy figyelemfelkeltő fényekkel lássák el (ezen a szakaszon egyébként még a régi, sárga fényt adó lámpák vannak, és valóban csak az egyik – Dombtól a Budai út felé tartva jobb kéz felé eső – oldalon).

Hasonló cikkünk:  Bemutatták a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltjét és az egyéni indulókat

Március 15. utca, Pajzs utcai gyalogos átkelőhely (a január 7-ei baleset nem itt történt) / Fotó: Hraskó István

Megkérdeztük Kopping Ritát a posztjával és a nyílt levéllel kapcsolatban. A Szövetség képviselője kijelentette: a mostani baleset körülményeiről, okairól nem kíván véleményt mondani, azt viszont hangsúlyozni kívánja, hogy tavaly szeptember 23-án ugyanezen a zebrán szintén elütöttek egy gyalogost, mikor már éppen lépett volna fel a járdára, és tudomása szerint a vétkes sofőr azt mondta, hogy „semmit nem látott”. Ő ekkor írt egy levelet a polgármesternek, de még csak választ sem kapott.

Király József (Szövetség) még a decemberi testületi ülésen emlékeztetett: a városrendezési-városüzemeltetési bizottság évekkel ezelőtt sorba szedte azokat az átkelőket, amelyeket biztonságosabbá kellene tenni, ezt újra elő kellene venni, hogy ne történjenek balesetek. A polgármester a közgyűlésen úgy reagált: a baleseteket önmagában csak a lámpák, sárga villogó jelzések nem gátolják meg, de „a legnagyobb körültekintéssel” próbálják a feltételrendszert javítani. Szavai szerint „le lehet porolni azt a listát”, amelyből egyébként már több fejlesztés elkészült és elképzelhető, hogy újabb helyszínekekkel kell bővíteni, mert például a Műkertvárosban is több zebra kivilágításán szükséges javítani.

Zebra a Fürdőnél / Fotó: Hraskó István

A mostani nyílt levéllel kapcsolatban Király József elmondta: a Szövetség egy vizsgálóbizottságot szeretne majd felállítani, amely azt tekintené át, hogy a korábban megígért, gyalogos átkelőhelyek biztonságát növelő intézkedések közül melyek történtek meg és melyek nem. 2017 őszén, valamint 2017 végén és 2018 elején télen sok gyalogost ütöttek el Kecskeméten, sajnos halálos gázolás is volt (a Piaristák terén). Király József szerint ekkor sok volt az ígéret és a terv, főleg a zebrák jobb megvilágítása kapcsán, de ezek közül jónéhány nem valósult meg. Szóvá tette azt is, hogy az ellenzék közvilágítás javítását célzó javaslatait sem támogatta több alkalommal a városvezető Fidesz-KDNP frakció. Legutóbb decemberben, amikor Vancsura István kérte, végezzenek fénymérést Kecskemét teljes területén, és ha kell, cseréljék ki a gyenge lámpákat, de az indítvány nem ment át, mert a Fidesz-KDNP frakció részben ellene szavazott, részben tartózkodott.

Csabay Géza körút / Fotó: Hraskó István

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...