fbpx
21.9 C
Kecskemét
2023. szeptember 25., hétfő

FRISS HÍREK

Még egy ok, hogy használd a biztonsági övet

A biztonsági öv használata annak ellenére is egy megosztó szokás az autóvezetők között, hogy a KRESZ egyértelműen kötelezővé teszi. Sokan nem kötik be ilyen-olyan mondvacsinált indokokkal megmagyarázva a viselkedésüket. Mindegy, hogy rövid vagy hosszú távról beszélünk, a biztonsági öv életet menthet, így már akkor is tanácsos és kötelező a használata, ha csak a néhány sarokra lévő üzletbe ugrunk el valamiért.

Hamis érvek a biztonsági öv ellen

Azok, akik soha nem kötik be az övüket, mindig tudnak valamilyen jó érvvel szolgálni erre. Szinte borítékolható, hogy előkerül a “kényelmetlen” kifejezés, de sok esetben van egy történet a “barátom ismerőséről” akinek autóbalesete volt, és a mentős mondta, hogy az mentette meg az életét, hogy nem volt bekötve. De vajon ha megfordítanánk a kérdést, hogy ehhez képest hány balesetben mentett életet az öv használata, akkor is ezt az üzenetet éreznénk? 

Utazás közben bármi megtörténhet, így nem árt, ha védve érezheted magad a legtöbb eshetőség ellen. Válogass az online megköthető kötelező biztosítások és egyéb gépjármű-biztosítások között, hogy megtaláld azt a csomagot, ami számodra a legnagyobb nyugalmat adja.

Kampányok a biztonsági öv használatáért

A fentiek ismeretében nem meglepő tehát, hogy a lakosság felvilágosítása és a szabályok betartása érdekében a rendőrség rendszeresen szervez kampányokat, hogy az emberek elismerjék a biztonsági öv fontosságát és létjogosultságát. Persze elég nehéz olyan ellenszélben mozogni, ahol néha az üzleti érdekek is a józan ész ellen dolgoznak. 

Hasonló cikkünk:  Izsáki út: sok korlátozást feloldanak, de van, ahol továbbra is csak két sáv lesz használható

Számos, autókkal kapcsolatos üzletben, javítóműhelyben kapható olyan segédeszköz, amit a biztonsági öv helyett tudunk bedugni a tokba, hogy ne jelezzen a rendszer folyamatosan és kikötni se kelljen az érzékelőjét. Ezeken a helyeken az értékesítők sorra mondják el a jobbnál jobb érveket a biztonsági öv használata ellen, mivel nekik a saját megélhetésüket is garantálja a forgalom növekedése, és sok esetben nem is számolnak azzal, mekkora károkat okoznak.

Hasonló cikkünk:  Megjelent a rendelettervezet a 2023/24-es tanév rendjéről

Éppen ezért állt a kampányok szervezésében az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottsága mellé a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) is. Együtt próbálják minél kreatívabb módon az emberek elé tárni a biztonsági öv használatának valós értékeit.

Amikor a józan érvek elfogynak

A biztonsági öv használatát bármennyire is próbálják szelíd, közérthető módon elfogadottá tenni, a szankciók is szükségessé váltak, és már jó ideje alkalmazzák is sokukat.

Ha valamilyen oknál fogva fény derül arra, hogy az autó vezetője vagy éppen az utasok nem voltak bekötve, annak komoly pénzügyi vonzatai is lehetnek. Jobb esetben egy közúti ellenőrzésnél derül ez ki, és akkor bírságra lehet számítani. Akkor azonban, ha egy baleset során bizonyosodik be, hogy a következmények az öv használatának mellőzése miatt súlyosbodtak, akkor akár a biztosító mentesülhet is a térítési kötelezettsége alól.

Hirdetés

Felkapottak

Kerékpárral tekert esküvőjére az ifjú pár Kecskeméten, éppen az autómentes napon

A kecskeméti Juhász Imre és Juhász Eliza mindketten imádnak bringázni, így nem is volt kérdés számukra, hogy menyasszonyi autó...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...