fbpx

FRISS HÍREK

Az elmúlt 5 évben fejenként 3-5 millió forint közötti összeget buktak a pedagógusok

- Advertisement -

Drasztikusan csökken a tanárok keresetének vásárlóereje, miután az elmúlt hét évben az Orbán-kormány befagyasztotta a pedagógusbéreket (a 2014-es minimálbérhez kötötte), ezért egyre nagyobb az országban a pedagógushiány – írja a portfolio.hu. Hiába a gazdasági növekedés, a kormány a béreken és a magyar oktatáson spóról. Most hivatalosan azért nem kapnak béremelést a pedagógusok, mert a koronavírus-válság miatt a gazdasági helyzet ezt nem teszi lehetővé.

A pedagógusok havonta ma már százezreket veszítenek, az elmúlt öt évben pedig fejenként összesen 3-5 millió forint közötti összeget buktak, mert a bérük a 2014-es minimálbérhez van igazítva.

2014-ben 101.500 forint volt a minimálbér, és most, hét és fél évvel később is ez alapján számolják a tanárok, tanítók, óvodapedagógusok fizetését. Pedig az elmúlt hat évben a minimálbért fokozatosan emelték, ma már 167 400 forint, írja a hvg.hu.

PSZ: 12 ezer főállású pedagógus hiányzik a közoktatásból

Ha a béreket nem rendezik, akkor egyre több pedagóguscsalád élhet nélkülözésben a következő időszakban, a fiatalok számára pedig nem jelent perspektívát a főiskola után a szakmunkás minimálbér összegéért tanítani, így a már most is érdemi pedagógushiány a következő években még súlyosabbá válik majd.

A Pedagógus Szakszervezet nemrég közölt felmérése szerint:

Többek között a siralmas fizetések miatt jelenleg 12 ezer főállású pedagógus hiányzik a közoktatásból, de a nyugdíjazások és a pályaelhagyás miatt a mostani 146 ezres létszám a következő öt évben körülbelül 22 ezer fővel fog csökkeni.

Hasonló cikkünk:  Több fegyveres járőr a közterületeken - nagyobb fokozatra kapcsolták a terrorkészültséget Magyarországon

A minisztérium a tanárhiányról szóló híreket évről évre pánikkeltésnek titulálja, a Klebelsberg Központ elnöke pedig a természettudományos tárgyakat oktatók hiányát egyenesen elutasította azzal, hogy nem is kell minden iskolába kémiatanár.

Nagyon elhivatottnak kell lenni, hogy valaki pedagógusnak álljon

Ma már leginkább csak azok a fiatalok választják ezt a szakmák, véli a Portfolio, akik vagy nagyon elhivatottak vagy szerényebb képességekkel rendelkeznek, mint amit a társadalom elvárna a pedagógusoktól.

Egy főiskolát végzett, néhány éve a pályán lévő pedagógus bruttó fizetése ugyanis több mint 100 ezer forinttal alacsonyabb, mint a 20 és 30 év közöttiek bruttó átlagkeresete.

Ebben a korosztályban tavaly megközelítette a 350 ezer forintot a bruttó átlagkereset, miközben a kezdő, illetve egy-két év tapasztalattal rendelkező pedagógusok a szakmunkás minimálbért és némi szakmai bérpótlékot vihettek haza. A 100 ezer forintos különbség még inkább megdöbbentő, ha belegondolunk, hogy a nemzetgazdasági átlagot a minimálbéresek és az alacsonyabb végzettségűek lefelé húzzák, miközben a pedagógusok felsőfokú végzettséggel rendelkeznek.

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...