fbpx
20.9 C
Kecskemét
2024. május 1., szerda

FRISS HÍREK

Okok, amiért mindenkinek érdemes lenne lilakáposztát fogyasztania télen

- Advertisement -

A lilakáposzta egy kimondottan egészségesnek számító alapanyag, ami ráadásul most szezonális. Érdemes belőle mindenkinek minél többet fogyasztani, hiszen számos olyan tulajdonsága van, ami miatt nem csak a diétázóknak lehet a kiváló tápanyagforrás, hanem azoknak is, akik szeretnék a szervezetüket plusz vitaminokkal támogatni a téli időszakban.

Honnan ered és mitől lila a káposzta?

A lila-, vagy más néven vöröskáposzta a színét a benne lévő antocián vegyületnek köszönheti. A korabeli feljegyzések szerint már az ókori Rómában is előszeretettel fogyasztották, a népszerűsége pedig a napjainkban is töretlen, hiszen tele van vitaminokkal, kalóriatartalmát tekintve pedig alacsonyabb értékeket tud felmutatni, mint közeli rokonai, például a kelbimbó vagy a hagyományos káposzta.

Már csak egy jó párolt lilakáposzta recept hiányzik? A Receptneked.hu oldalon mindenki megtalálhatja a neki leginkább szimpatikus verziót, amit el tud készíteni a saját szájíze szerint.

Hogyan támogatja a lilakáposzta az egészséget?

A káposztafélékben alapvetően is hatalmas mennyiségű élelmi rost van, amik jó hatással vannak az emésztés magabiztos és zökkenőmentes működésére. Ezek segítenek, hogy hamarabb alakuljon ki a teltségérzet, és sokkal tovább is kitartson, mint egy feldolgozott szénhidrátokban dúskáló élelmiszer, például egy szelet kenyér vagy valamilyen nassolnivaló után.

A beltartalmi értékeit tekintve a szénhidrátokon és rostokon kívül kimondottan sok vitamint tartalmaz, például káliumot, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy egészségesen át tudjuk vészelni a hűvös, náthával terhelt téli időszakot. Segíti a vérellátást, jót tesz a bőrnek is. A káliumon kívül C- és A-vitamin is található a vöröskáposztában. A C-vitamin az immunrendszer támogatásáért és a méreganyagok megfelelő ürítésért felel, míg az A-vitamin a látást hivatott segíteni.

Hasonló cikkünk:  Áttörés: Yggdrasil magyarországi terjeszkedése újradefiniálja az iGaming tájképet

Miért kell az immunerősítés?

A mi éghajlatunkon az ősz és a tél jellemzően a náthás megbetegedések és az influenza időszaka. Ráadásul ilyenkor a gyerekek is több időt töltenek közösségben, nagyobb a valószínűsége, hogy megfertőzik egymást, majd hazaviszik a különböző betegségeket a családjuknak. Ezt tudjuk megelőzni az immunrendszerünk megerősítésével.

Hogyan fogyasszuk a lilakáposztát?

Ez az étel tulajdonképpen nagyon könnyen beépíthető bárkinek az étrendjébe. Fogyaszthatjuk párolva, dinsztelve, sütve, töltve, savanyítva. Az elkészítési módoknak csupán a fantáziánk szabhat határokat.

Nyers formában is remekül felhasználható, nagyon finom alapanyaga vagy kiegészítője lehet a különféle salátáknak. Önmagában húsok mellé köretnek is nagyon jó lehet egy kis párolás után. Adni kell hozzá egy kevés borsot, sót, de akár almaecettel is fűszerezhetjük a siker érdekében, amiről szintén úgy tartják mostanában, hogy remek támogatója tud lenni az immunrendszerünknek és ezáltal a szervezetünknek is.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...