fbpx

FRISS HÍREK

Valótlanságok leírása miatt pert nyert Király József a Hírösvény és a Hiros.hu ellen

- Advertisement -

Nyáron jelent meg egy cikk a Rajnai Attila nevével fémjelzett Hírösvényen. Ő maga volt a szerző. Nem írjuk le részletesen miről van szó ebben, csak a lényeget. Aki szeretné, elolvashatja a -most már a másodfokú jogerős ítélet szerint- valótlanságokat tartalmazó cikket.  Két szálon fut a történet.

A fő szálon azzal támadja az írás Király Józsefet (ellenzéki önkormányzati egyéni képviselő és civil szervezetek ismert arca) és cégét a Free-Line Kft.-t, hogy hanyagul kivitelezett egy lakást, amelynek tulajdonosait csak hitegeti. Bizonyos hibákat egyszer elismer, máskor elutasít, és általában az időt húzza. Ráadásul nem is jóindulatú. Pedig a hibákat két szakértő is megállapította egybevágóan.

A politikai mellékszál pedig azzal áll bele Király Józsefbe, hogy kettős beszédet folytat, emiatt már teljes a bizalomvesztés iránta az ellenzékben és a polgármesteri hivatalban. Arra hivatkozik Rajnai Attila szerző, hogy kettős beszédet folytatott Király Jószef az „úgynevezett virágablakos ház kapcsán is, amikor a szakértők által életveszélyesnek nyilvánított épületet akarta megvédeni a bontástól, miközben éppen ő volt az, aki a Kecskeméti Városszépítő Egyesület nevében nem tartotta indokoltnak az ingatlan felvételét a helyi védettségi körbe.”

Valótlanságokat állított a Hírösvény

A Szegedi Ítélőtábla másodfokon, jogerősen helyreigazításra kötelezte a Hírösvényt több valótlan állítás miatt. A bíróság a következők közlésére kötelezte a lapot:

A 2022. június 14. napján megjelent „Bíróságon felel hanyag a kivitelezésért Király József” című cikkben valótlanul állítottuk, hogy
– „a bíróságon a hanyag kivitelezésért Király József felel, a valóságban a Free Line Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. alperessel szemben van folyamatban polgári peres eljárás hibás teljesítés miatt;
– „Király József a Kecskeméti Városszépítő Egyesület nevében nem tartotta indokoltnak az úgynevezett virágablakos ház helyi védettség körébe történő felvételét, a valóság az, hogy a Kecskeméti Városszépítő Egyesület nevében ilyen tartalmú nyilatkozatot nem tett;
– „a hibákat két „egybevágó” igazságügyi szakértői vélemény támasztja alá.”
– a bíróság által megjelölt határidőben a Free Line Kft. nem küldte meg érdemi észrevételeit.”

A Hírösvény kiadójának a helyreigazítás közlésén túl több, mint félmillió forint perköltséget kell fizetni Király József és a Free-Line Kft. részére. Valamint több tízezer forint illeték megfizetésére is kötelezték a kiadót.

Valótlanságokat híresztelt az önkormányzati Hiros.hu

Miután a Hírösvény cikkét lehozta az önkormányzati hírportál, a Hiros.hu is, így a valótlanságokat ez a lap is leírta. Ebben az esetben annyiban más a helyreigazítás, hogy nem valótlanságokat állított, hanem valótlanságokat híresztelt a mindenki adóforintjából fenntartott hírforrás. Tehát a fenti, vastaggal szedett helyreigazításban az állítottuk helyett a híreszteltük kifejezéssel kell megjelentetni ezt a szöveget.

Hasonló cikkünk:  Videó - Az első Diákszínházi Napon mutathatták be a kecskeméti színjátszók tehetségüket

Az elsőfokú ítélet után vitte Király József és a Free-Line Kft. az ügyet másodfokra, mert Kecskeméten a helyreigazítást ennél szűkebben szabták meg az alperesek számára.

A Kecskeméti Televízió Kft.-nek több, mint 360 ezer forint perköltséget kell fizetni Király József és a Free-Line Kft. felé. Valamint sok tízezer forintot az államnak és az adóhatóságnak.

Ki Rajnai Attila?

Rajnai Attila korábban rendszeres szereplője volt az önkormányzati televízió (a médiacentrum része ez is a hiros.hu oldallal együtt) véleményműsorában, ahol gyakran mondtak nem éppen hízelgő mondatokat az ellenzékről, és tette ezt maga Rajnai Attila is. A fideszes városvezetést ugyanakkor rendre pozitív színben tüntették fel, így -a másodfokú bíróság szerint- valótlanságokat tartalmazó cikk szerzője is. Rajnai Attilát Budapesten, ahova talán nem jutnak el annyira a vidéki információk, még mindig sokan balliberális újságírónak tartják. Ez a beskatulyázás abból a korszakából ered, amikor is megírta a cikksorozatot az Orbán család tokaji szőlő ügyeiről. Onnan ismerjük a ne mi kapjunk legtöbbet kifejezést. Egy ideig a szocialista elnöklésű Bács megyei közgyűlés is dolgoztatta, ami erősítette vélt vagy valós kötődését. A mostani felperessel, Király Józseffel is jó viszonyt ápolt még nem is olyan régen. Egy ideje azonban cikkekkel támadja a helyi ellenzéket. A 168 Óra hasábjain is megtette ezt a DK helyi elnökével, Rajnai a bírósági döntés szerint itt is valótlanságokat állított. Arról is írtunk korábban, hogy ő lett a balatoni Sellő kemping vezetője. A kemping mögött azok a nevek bukkantak fel, akik azoknak a cégeknek a tulajdonosai, amelyek több milliárd forintért megnyerték a kecskeméti városháza felújítását. Rajnairól és az előbb említettekről itt írtunk korábban.

Ki az önkormányzati sajtó feje?

A -bíróság szerint- a valótlanságokat híresztelő hiros.hu oldal mögött álló médiacentrum vezetője az a Kozák Polett, akinek az országgyűlési választások után azonnal megemelték a fizetését 230 ezer forinttal. Majd nem sokkal később a fideszes többségű közgyűlés kimagasló munkájáért Kozáknak Tóth László-díjat adományozott. Ezt a díjat kétévente újságírók, írók kaphatják meg. A fizetésemelés és a díj előtt az önkormányzati sajtó a választási kampányban a működésére vonatkozó szabályokat felrúgva, az ellenzékről és főleg Bodrozsán Alexandráról több lejárató cikket jelentetett meg, miközben a fideszes jelölteket kizárólag pozitív színben tüntették fel. Majd több millió forintot költöttek el mindenki adóforintjaiból az ellenzéket lejárató cikkek hirdetésére. Ezekről ebben a cikkben írtunk.

 

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Két új kecskeméti polgármesterjelölt – bővülhet még a számuk

Hódi Zsuzsanna, a Mi Hazánk és Király József, a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltje is leadta - Szemereyné...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...