fbpx

FRISS HÍREK

Magyarország nem fogadott el egy Belaruszt elítélő közleményt

- Advertisement -

Magyarország egyedüliként nem csatlakozik ahhoz az EU svéd elnöksége által jegyzett közleményhez, amely egy friss EBESZ-jelentés nyomán elítéli az emberi jogi helyzetet Belaruszban.

Az EU svéd elnöksége 26 tagállam nevében közleményben bélyegzi meg a minszki rezsim „politikai indíttatású represszióját”, amely nagyszámú politikai foglyot eredményezett. Magyarország azonban külön úton jár újfent: nem adta jóváhagyását az EU 26 tagállama által felvállalt közleményhez.

Megfigyelők szerint azért is furcsa ez a magatartás, mert a magyar kormánynak múlt héten nem volt problémája egy közös EU-nyilatkozat elfogadásával, amely az ukrajnai gyermekek elrablását „emberiség elleni bűnöknek” minősítette.

A belarusz állapotokat vizsgálta 2020. november 5-e óta a Hervé Ascensio által írt és az EBESZ állandó tanácsában bemutatott jelentés. Arra jutott, hogy a minszki rezsim durván megsérti az emberi jogokat és adós az EBESZ keretében tett kötelezettségvállalásainak teljesítésével.

„Az EBESZ-jelentéstevő következtetései rendszerszintű és államilag vezérelt erőszakra derítenek fényt, és összhangban vannak a belarusz emberi jogi helyzetre vonatkozó kritikus véleményünkkel” – fogalmaz a svéd soros elnökség által az EU26-ok nevében kiadott nyilatkozat.

A minszki kormány elnyomta a békés tüntetéseket és célba vett független szervezeteket, politikai pártokat és szakszervezeteket – emeli ki a közlemény, majd rámutat:

Hasonló cikkünk:  Semmit nem lehet tudni a Gondosóra program részleteiről, Hadházy Ákos az OLAF-hoz fordult

„A belarusz hatóságok politikai indíttatású repressziójának nagyszámú politikai fogoly lett az eredménye. A letartóztatottakat kínzásoknak és embertelen és/vagy megalázó bánásmódnak vetették alá.”

A közlemény szerint „egyértelműen megerősíti, hogy a 2020-as tömeges represszió nyomán bevezetett törvényi változások célja az ellenzék minden formájának megakadályozására irányul”. A professzor úgy véli, hogy a jogszabályi változások kimerítik a politikailag motivált repressziót, amelynek célja, hogy a belarusz kormány az egész társadalom fölé kiterjessze az ellenőrzést és elfojtsa a kritikus hangokat, ideértve azokat is, amelyek ellenzik Belarusz cinkosságát az Ukrajna ellen intézett orosz agresszióban.

Valószínű, hogy lesz még olyan eset, amikor a magyar diplomácia elhatárolódik a másik 26 uniós partnerétől, megakadályozva ezzel, hogy az EU27-ek nevében közös álláspont szülessen. A Külgazdasági és Külügyminisztérium így nyilatkozott az ügyről:​

„Háborús időkben az Európai Uniónak minden erejével arra kellene koncentrálnia, hogy a közösség szomszédságában mielőbb béke legyen. Az ehhez hasonló politikai nyilatkozatok a béketárgyalások megkezdéséhez nélkülözhetetlen kommunikációs csatornákat lehetetlenítik el és így csak elveszik a béke reményét.”

via Szabad Európa

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Két új kecskeméti polgármesterjelölt – bővülhet még a számuk

Hódi Zsuzsanna, a Mi Hazánk és Király József, a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltje is leadta - Szemereyné...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...