fbpx

FRISS HÍREK

Milyen adatokat nézett a polgármester az EP-választásról?

- Advertisement -

Szemereyné Pataki Klaudia a Gong Rádióban nyilatkozott az EP-választás eredményéről. Mint mondta, nagyon örül, hogy Európában sokan elmentek szavazni, mert sokan megértették ennek a választásnak a sorsdöntő voltát. Azt is nyilatkozta, hogy az is szíve szerint való, hogy a döntő többség a bevándorlásellenes erőkre szavazott. Persze a kérdést nem kapta meg a műsorvezetőtől, hogy miért tetszik butaságot beszélni. Hiszen ha így lett volna, ma ezek az erők egyezkedhetnének az EP kormányázásról, és nem a néppárt és a szocialisták, amelyek vagy a zöldekkel, vagy a liberálisokkal tudják majd vezetni Európát.

Egyedül Olaszországban és Franciaországban tört előre a szélsőjobb, amellyel a Fidesz kacérkodott a választás előtt, és amely vezetőit valóban bevándorlásellenesnek mondhatjuk. De Salvini és Le Pen pártjainak eredménye két dolgot mutathat a mi szempontunkból. Egyrészt azt, hogy Magyarországon mesterségesen fel lett fújva a migrációs lufi, másrészt azt, hogy ebben a két országban annyira nem érdekli az embereket a bevándorlás, hogy csak a szavazatok harmadát, illetve negyedét tudták megszerezni a bevándorlásellenes erők. Kétség nem fér hozzá, ezek a pártok megnyerték az EP-választást hazájukban, akár a Fidesz-KDNP, európai szinten azért jelentős pofára esést mutattak be. De visszatérve a számokra. Hát nem beszédes, hogy Franciaországban, ahol valóban jelentős a bevándorlás, és több terroresemény is történt, a bevándorlásellenes párt csupán 23%-ot kapott? És Olaszországban, ahol szintén valós probléma a bevándorlás, ott 34%-ot? Szemben Magyarországgal, ahol a magukat bevándorlásellenesnek valló kormánypártok hajszállal 50% feletti eredményt értek el? Itt, ahol mutatóban sincs klasszikus értelemben vett bevándorló. Csupán a kormány által pénzért letelepedéshez jutottak, és az a sok EU-n kívüli gazdasági bevándorló, akik dolgozni jöttek ide, tudatosan nyomott bérekért, amelyekkel elüldözik a magyar munkásokat. A helyzet az, hogy bár erősödött tehát 1-2 országban a szélsőjobb, de legalább ilyen mértékben erősödtek a zöldek és az ősellenség ( bocsánat, volt idő, amikor a Fidesz is liberális volt ) liberálisok, amelyek közül valamelyik vezető szerephez jut majd.

Hogy a Fidesz elbukta európai szinten a választást, az jól látszódik a mostani helyezkedésből. Előbb az osztrák szélsőjobboldali modellre mondta Orbán Viktor, hogy az mehet a kukába, most pedig a szélsőjobbos olasz modellt utasították el. Ezekből a mondatokból az sejthető ( már ha holnap is érvényesek lesznek még ), hogy a szélsőjobb kudarca miatt errefelé nincs hely a Fidesz-KDNP számára, mert egy olyan kisebbségbe tartozna, ahol csak kiabálni lehetne, beleszólni ügyekbe nem. Orbán Viktor pedig vezető szerepre vágyik. Visszatáncolni látszik tehát a néppárthoz, amelynek életébe most éppen semmi beleszólása nincs. De azért ez a formáció vezető erő lesz, ami jobban tetszik az ehhez szokott Orbánnak. Pávatánc ez a javából. Ezért, hogy legalább ne ellenzékinek mondhassa magát, inkább – úgy tűnik – hátraszalad a hátsó sorba és meghúzza magát ( hirtelen nem is annyira jó a tudatosan előkészített közigazgatási bíráskodás, és ki tudja milyen engedmények lesznek még ) Számíthat esetleg arra, hogy majd innen a háttérből elkezdheti a saját pecsenyéjét sütögetni, mondjuk egy néppárton belüli ellenzéki platform élén. Hogy ez menni fog-e, majd meglátjuk.

Hasonló cikkünk:  Elstartolt a kecskeméti kampány, mutatjuk, kik jelentették be eddig a polgármesterjelöltjüket

A kecskeméti helyzetről is beszélt a polgármester a házi rádióban. Nem ment el a DK és a Momentum megerősödése mellett, de azt mondta, hogy óvatosan kell kezelni az eredményeket, mert ez nem egy országos vagy városi választás volt. Ugyanakkor úgy véli, hogy a városban demokratikus rendszer működik, ahol megerősödhet az ellenzék, ahol lehet vitázni és mindenki elmondhatja szabadon a véleményét. Valódi viták ugyan nem rémlenek a vezető pártok és az ellenzék között, de még valóban nem visz el senkit egy fekete autó, ha elmondja a véleményét. Igaz, hogy ez csak véleményszabadság, amely nem sokat ér sajtószabadság nélkül. Ugyanis hiába mondja el gondolatait bármelyik ellenzéki párt, ha arról nem tudósít ( tehát nem jut el tömegekhez ) a kormánybarát helyi sajtó. És amikor arról beszélt a KTV-ben a polgármester, hogy nagyon tiszta körülmények között zajlott a választás, akkor ez nem ott kezdődik, hogy nem volt semmilyen bejelentés a szavazás napján. Hanem ott, hogy például az adófizetők pénzéből működő sajtóban ott lehetnek-e folyamatosan az ellenzéki vélemények vagy sem. És így már nem is annyira tiszták a körülmények.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...