fbpx

FRISS HÍREK

Piaci problémák: Aláírások csatároznak egymással

- Advertisement -

Ahogy megírtuk, Király József belvárosi képviselő interpellációja nyomán újra a közgyűlés elé került a belvárosi piac árusítóinak néhány problémája. Az egyik legföbb gondja az itteni bérlőknek, hogy a nagybani piacon kilós kiszolgálás is van, tehát bárki vásárolhat ott nagykereskedelmi áron, nem csupán kereskedők. A belvárosi kofák szerint ezzel az ő lehetőségeik csökkennek, és úgy is látják, hogy a piac forgalma fogyóban, a bevételek kiesnek, megélhetésük kerül veszélybe. Ezen felül úgy vélik, baj van a parkolással is, gyakran a kereskedők sem tudják közelről kitenni a portékáikat. Kifogásolják a hűtő-fűtő berendezés hiányát, és azt is, hogy fizetniük kell a mosdó használatáért. Király József azzal vitte be a felvetéseket a testület elé, hogy a polgármesternek is megírták ezeket, és 150-en alá is írták a bérlők közül a levelet. Valamint megkérték őt is, hogy vesse fel a gondjaikat a testület előtt.

Aláírások csatája: 150 vs. 600

A polgármester 600 aláírással kontrázott, amit elmondása szerint Lévai Jánosné képviselő körzetében szedtek össze azok a vásárlók, akik nem szeretnék, hogy kizárják őket a nagybani piacról. Bár könnyen a két piac szembeállítása felé vezethetne a vita és az érdekek ütközéséhez, Király képviselő külön kérte, hogy ne erre menjen el a gondolkodás, mert sem neki, se másnak nem ez a célja.

Szemereyné Pataki Klaudia óva intett attól, hogy politika keveredjen a piaci kérdések közé, mert szerinte ez pusztán kereskedelmi téma. Mint mondta, Kecskemét mindig is híres volt ügyeskedő kereskedőiről, szerinte nem igaz, hogy most sem tudnak megoldást találni. A polgármester felhozta, hogy csak az idén több soron is téma volt a piac, és véleménye szerint a felvetésekre már kaptak válaszokat az érintettek. Ettől függetlenül megadta a szót a piacért felelős alpolgármesternek, hogy fejtse ki a városvezetés álláspontját.

Alpolgármester: Vannak ügyes kereskedők, a többiek viszont nézzék meg, miért nem megy olyan jól. Ebben segít a város, ha kérik.

Gaál József alpolgármester elmondta, hogy való igaz, hogy bárki vásárolhat a nagybanin és csütörtökön olyan tömeg szokott lenni, hogy úgy véli, nem reális, hogy onnan a kisvásárlók ki legyenek zárva. Miután kitudódott, hogy a balvárosi árusoknak van egy ilyen elképzelése, azonnal aláírást is gyűjtöttek, hogy továbbra is bárki vásárolhasson a nagybanin. Ezekre az aláírásokra utalt a polgármermester is. Az alpolgármester szerint nem igaz, hogy csökken a piac forgalma. Azt mondta, hogy nyár óta figyelik a számokat, és minden hónapban több volt a vásárló, mint egy évvel korábban ugyanekkor. Azt is elmondta, hogy ismer a belvárosi piacon 6-8 árust, akik nagyon jól eladják termékeit. A többieknek viszont meg kellene nézni, hogy miért nem megy úgy az üzlet. Ehhez, ha szeretnék, a város ad segítséget. Akár ötletelés vagy tanácsadás formájában valahogyan. Azt is elmondta Gaál József, hogy megnézték a belvárosi piac és több multi árait. Azt találták, hogy nincs különbség. Amivel azonban a multik talán jobbak, az az, hogy mindig vannak akciók, amikor valami jóval olcsóbb. Szerinte ezt bevezethetnék a piaci termelők is, erről érdemes lenne egyeztetni. És bármiről szívesen egyeztet a város az árusokkal, és a felszólalásokból úgy tűnt, hogy erre lesz is lehetőség, nyitottság.

Hasonló cikkünk:  Elstartolt a kecskeméti kampány, mutatjuk, kik jelentették be eddig a polgármesterjelöltjüket

Piacigazgató: Ismerjük a gondokat, igyekszünk is mindent megtenni

Kolek Andrea piacigazgató a képviselőknek elmondta, hogy ismerik a felvetéseket és igyekeznek is mindent megoldani. A 100 forintos mosdóhasználat szerinte jutányos ár, és az üzemeltető ennyiért fogja biztosítani továbbra is a kereskedőknek. Mint mondta, otthon sincs ingyen a mosdó. Világítani, takarítani kell. Ha ingyen adnák, akkor viszont a helydíjba kellene beépíteni, amely a polgármester szerint messze a legalacsonyabb az országban. A parkolással kapcsolatban elmondta, hogy több helyet nem lehetne kialakítani. Viszont van mélygarázs, amely csak hétvégén telik meg, de akkor is érdemesebb ott várakozni, mint fent körözgetni. Gaál József annyit mondott még el, hogy a fenntartó és a piac is igyekszik kényelmesebbé tenni a piacot. Ezért már van WIFI is a korábbi kérések nyomán. És szerinte a hűtő-fűtő rendszer is kiépíthető.

Úgy tűnik, mindenki asztalhoz ül

Király József végül azzal fogadta el a válaszokat, hogy neki nem az volt a célja, hogy a két piacot szembeállítsa egymással. Annak viszont örül, ha mindenki le fog majd ülni egy asztalhoz és olyan egyeztetés alakulhat ki, amely olyan megnyugtató megoldásokat hoz, amelyek mindenkinek jók lehetnek. Árusoknak és vásárlóknak is egyaránt.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...