fbpx
3 C
Kecskemét
2023. december 1., péntek

FRISS HÍREK

Titokzatos „státusztörvényt” kapnak ősszel a pedagógusok

- Advertisement -

A tanárok munkaterheit és bérezését érintő szabályozásokat is összesűrítenék benne. Van, aki szerint ez életpályamodell kudarcának beismerését jelenti.

>Úgynevezett „pedagógus státusztörvény” kidolgozása várható az őszi jogalkotási időszakra – derült ki a Köznevelési Érdekegyeztető Tanács csütörtöki ülésén, amelyen a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) is részt vett. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) képviselői úgy tájékoztatták a megjelenteket: arra kaptak megbízást a kormánytól, hogy a minisztérium szélesebb körben világítsa át az oktatás helyzetét és erre alapozva készítse elő a törvény tervezetét az őszi időszakra.

Totyik Tamást, a PSZ alelnökét kérdezték arról, mit takarhat a „státusztörvény”. – Senki sem tudja. A részletekről az Emmi sem tudott tájékoztatást adni – válaszolta. Annyi derült ki: egyebek mellett a pedagógusok munkaterheit és bérezését érintő szabályozásokat sűrítenék össze benne. Totyik szerint a kormány nem meri beismerni, hogy a pedagógus életpályamodell nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ezért inkább egy új törvényt kreálnak.

Hasonló cikkünk:  Börtön járhat a külföldi kampánypénzért - benyújtották a szuverenitásvédelmi törvénycsomagot

A PSZ szerint ezzel bebizonyosodott: indokolt volt az őszi akciósorozat bejelentése a június 13-án tartott tanévzáró sajtótájékoztatón. Szabó Zsuzsa PSZ-elnök elismerte, az eddigi egyeztetések nem vezettek eredményre, a kormány pedig azt a stratégiai együttműködési megállapodást is felrúgta, amit még márciusban írt alá Kásler Miklós Emmi miniszterrel. Szabó Zsuzsa szerint az is elképzelhető, hogy ősszel sztrájkra is sor kerül.

A szakszervezet a heti óraszámok, valamint a többletterhek csökkentését követeli, valamint (már idén szeptembertől érvényes) béremelést akarnak, ám minderre a csütörtöki egyeztetésen sem kaptak érdemi válaszokat.

Népszava

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Több osztályvezetői főorvos állás megüresedett ősszel a kecskeméti kórházban

Novemberben egy héten belül két osztályvezetői főorvos állást hirdetett meg a kecskeméti megyei kórház, a központi radiológiai és az...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...