fbpx
13.5 C
Kecskemét
2024. április 26., péntek

FRISS HÍREK

Titokzatos „státusztörvényt” kapnak ősszel a pedagógusok

- Advertisement -

A tanárok munkaterheit és bérezését érintő szabályozásokat is összesűrítenék benne. Van, aki szerint ez életpályamodell kudarcának beismerését jelenti.

>Úgynevezett „pedagógus státusztörvény” kidolgozása várható az őszi jogalkotási időszakra – derült ki a Köznevelési Érdekegyeztető Tanács csütörtöki ülésén, amelyen a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) is részt vett. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) képviselői úgy tájékoztatták a megjelenteket: arra kaptak megbízást a kormánytól, hogy a minisztérium szélesebb körben világítsa át az oktatás helyzetét és erre alapozva készítse elő a törvény tervezetét az őszi időszakra.

Totyik Tamást, a PSZ alelnökét kérdezték arról, mit takarhat a „státusztörvény”. – Senki sem tudja. A részletekről az Emmi sem tudott tájékoztatást adni – válaszolta. Annyi derült ki: egyebek mellett a pedagógusok munkaterheit és bérezését érintő szabályozásokat sűrítenék össze benne. Totyik szerint a kormány nem meri beismerni, hogy a pedagógus életpályamodell nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ezért inkább egy új törvényt kreálnak.

Hasonló cikkünk:  Március közepétől vízummentesen utazhatunk Kínába

A PSZ szerint ezzel bebizonyosodott: indokolt volt az őszi akciósorozat bejelentése a június 13-án tartott tanévzáró sajtótájékoztatón. Szabó Zsuzsa PSZ-elnök elismerte, az eddigi egyeztetések nem vezettek eredményre, a kormány pedig azt a stratégiai együttműködési megállapodást is felrúgta, amit még márciusban írt alá Kásler Miklós Emmi miniszterrel. Szabó Zsuzsa szerint az is elképzelhető, hogy ősszel sztrájkra is sor kerül.

A szakszervezet a heti óraszámok, valamint a többletterhek csökkentését követeli, valamint (már idén szeptembertől érvényes) béremelést akarnak, ám minderre a csütörtöki egyeztetésen sem kaptak érdemi válaszokat.

Népszava

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...