Gőzerővel zajlik a közérdekű információk visszatartása – 15 nap helyett 45 nap a válaszadás határideje

0

Az eddigi 15 napról 45 napra emelkedik a közérdekű adatkérelem válaszadásának határideje egy tegnap este megjelent kormányrendelet értelmében – írja az mfor.hu.

A kormányrendelet szerint szóban sem lehet kérni a közérdekű adatokat, írásban kell előterjeszteni. Az új módosítás a vészhelyzet megszűnéséig fog hatályban maradni, és a most futó ügyeket is már eszerint kezelik.

Az egyre szűkülő állami információs csatornák korában az egyik utolsó eszköz maradt a sajtó – illetve bármely érdeklődő – számára, hogy közérdekű adatigénylés formájában kéri ki az állami feladatot ellátó szervezet tevékenységére vonatkozó információkat.

Kormányrendelettel írják felül a törvényt 

A közérdekű adatigénylésnek az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011-es törvény (infotörvény) teremti meg a jogalapját. Mivel az egyéb megkeresésekre egyre ritkábban válaszolnak az állami szervezetek, kényszerből erre a törvényre hivatkozva kér tájékoztatást a média.

Hasonló cikkünk  Telefonált a háziorvos: Bármikor hívhat az oltásra

De miért is fontos az infotörvény?
Álljon itt egy rész az infotörvényből, hogy értsük, milyen célt is szolgál a közérdekű adatigénylés:

A közfeladatot ellátó szerv a feladatkörébe tartozó ügyekben – így különösen az állami és önkormányzati költségvetésre és annak végrehajtására, az állami és önkormányzati vagyon kezelésére, a közpénzek felhasználására és az erre kötött szerződésekre, a piaci szereplők, a magánszervezetek és -személyek részére különleges vagy kizárólagos jogok biztosítására vonatkozóan – köteles elősegíteni és biztosítani a közvélemény pontos és gyors tájékoztatását.