fbpx
11.8 C
Kecskemét
2021. szeptember 22., szerda

FRISS HÍREK

Vallási és etnikai kisebbségek üldöztetése Kínában

A Kínai Kommunista Párt továbbra is súlyos emberijog-sértéseket követ el, üldözi a keresztényeket, muszlim ujgurokat, illetve más vallási és etnikai kisebbségeket.

A Kínai Kommunista Párt célzott kampányt folytat muszlim kisebbségi csoportok és keresztények ellen. 2017 óta meghaladta az egymilliót azon ujgurok, kazahok, hujok és egyéb muszlim etnikumhoz tartozók száma, akiket a kínai kormány letartóztatott és elzárt külön e célra épített vagy átalakított internálótáborokban Hszincsiang tartományban. Emellett érkeztek jelentések keresztény ujgurok táborokba zárásáról is. A Hszincsiangban elkövetett és dokumentált emberijog-sértések listáján többek között a következők szerepelnek:

  • kínzás, fizikai és szexuális bántalmazás;
  • erőszakos népességszabályozás abortusz, sterilizáció és fogamzásgátlás kényszerített alkalmazásával;
  • kényszermunka külső helyszíneken vagy internálótáborokban;
  • mecsetek és egyéb vallási helyszínek lerombolása és bezáratása, a fiatalok vallási eseményeken történő részvételének tiltása, illetve kényszerű politikai indoktrináció – más szóval „ideológiai átképzés”.
Hasonló cikkünk:  Elkezdődött a TanyaFeszt Cserkeszőlőn
Hasonló cikkünk:  Elkezdődött a TanyaFeszt Cserkeszőlőn

Vallásszabadság terén a Kínai Kommunista Párt napjainkban is a legsúlyosabb jogsértők közé tartozik a világon, és fokozottan ellenségesen lép fel minden vallási csoporttal szemben, beleértve a keresztényeket, a muszlimokat, a tibeti buddhistákat vagy a Fálun Gong egyház tagjait. A kínai kormány anyagilag is ösztönzi az ország rendvédelmi szerveit a hívők letartóztatására és jutalmat kapnak azok az állampolgárok, akik feljelentik a „tiltott vallási tevékenységet gyakorlókat”. A kínai hivatalnokok bezáratják a keresztény, buddhista, zsidó, iszlám és más felekezethez tartozó vallási helyszíneket, illetve – további működésük engedélyezésének feltételeként – megfigyelőkamerákat telepítenek ezen közösségek templomaiban. A hatóságok lerombolják, eltüntetik a nyilvános helyeken elhelyezett vallási jelképeket. Ennek estek áldozatul a Honan tartományi Hsziaji megyében található utolsó fennmaradt keresztek, valamint a szintén Honan tartományban található, egykori kajfengi zsinagóga helyszínét jelölő zsidó jelképek. Ezzel párhuzamosan a kínai kormány az ország egész területén tiltja a 18 évnél fiatalabbak részvételét a legtöbb vallási eseményen. Mindezeken túl szintén állandósult az újságírók, a civil társadalom és egyéb emberi jogi aktivisták elnyomása is Kínában.

Hasonló cikkünk:  Ingyenes jogsegély pszichiátrián ért sérelmek esetén

A lakosság vallási vagy etnikai hovatartozáson alapuló, rendszerszintű üldöztetése Kínában élesen szemben áll a demokratikus értékekkel. Az alapvető szabadságjogok – közöttük a vallásszabadság – védelme iránti megingathatatlan elkötelezettség a demokratikus társadalmak egyik legfontosabb jellemzője. Az Egyesült Államok féltve őrzött amerikai értéknek és elidegeníthetetlen jognak tekinti a vallásszabadságot, és mindenkor síkra száll érte. Ez az alapjog mégis fenyegetésnek van kitéve világszerte. „Nem dőlhetünk hátra, amíg embereket hitük miatt gyilkolnak meg, börtönöznek be, bántalmaznak vagy kínoznak” – jelentette ki Michael R. Pompeo, az Egyesült Államok külügyminisztere.

Hasonló cikkünk:  TanyaFeszt: Ez volt tegnap, ez lesz ma

(x)

A cikk megjelenését az Egyesült Államok magyarországi nagykövetsége támogatta.

Hirdetés

Felkapottak

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...