fbpx

FRISS HÍREK

Egy helyen biztosan sok hó volt a hétvégén Bács megyében

- Advertisement -

Ritka élményben lehetett részük a hétvégén a tiszakécskei gyerekeknek és szüleiknek. Bár a korábban esett hó, nagy része már elolvadt, ők mégis szánkózhattak, még pedig egy mesterséges dombon, műhavon.

Szíjj Lászlónak a Duna Aszfalt Zrt. tulajdonosának volt az ötlete, hogy a Wesselényi utca és a Tisza folyó közötti szabad területen alakítsanak ki egy dombot, amit aztán megfelelő időjárás esetén hóágyúkkal meg lehet szórni műhóval – számolt be az Lcafé.hu.

Január közepén egy alkalommal már megtartották a próbaüzemet, ami nagyon tetszett a helybélieknek. Most február közepén is beköszöntött a hideg, valamennyi hóval, de ez nem volt elég ahhoz, hogy szánkózni lehessen a dombon. Éppen ezért működésbe léptek a hóágyúk. Már február 11-én este elkezdték hóval szórni a dombot, amit addig folytattak, míg megfelelő vastagságú nem lett. Azt ígérték, hogy szombat reggelre olyan állapotba kerül, hogy azon lehet majd szánkózni. És így is lett.

Mivel a hóágyú működéséhez legalább mínusz öt Celsius fok szükséges, és ennél jóval hidegebb volt, semmi akadálya sem volt annak, hogy havas legyen a szánkódomb. Szombaton délelőtt és délután már sok kisgyerekes család használta ki a lehetőséget. Kevesen mondhatják el magukról azt, hogy alföldi ember lévén, ők ezen a hétvégén szánkóztak. A több mint ötven méter hosszú domb egyik felén lehet felhúzni a szánkót, vagy a csúszó alkalmatosságot, a szélesebb felén pedig le lehet csúszni. Ott jártunkkor szinte mindenki betartotta a szabályt és nem akadályozták azokat, akik élvezni akarták a csúszás lehetőségét. Persze azért történtek bukások is, de ez már benne van a szánkózás örömében. Ameddig megfelelő hideg lesz, ki lehet használni a szánkódomb adta lehetőséget. A hóágyúzást csak megfelelő időjárási körülmények között lehet végezni. Nem csak a hőmérséklet, hanem a páratartalom is legalább olyan fontos. Minél szárazabb a levegő (alacsonyabb a páratartalom), annál magasabb hőmérsékleten lehetséges a hóágyúzás. Ez azt jelenti, hogy száraz levegőn már akár fagypont is elegendő a hóágyúzás megkezdéséhez, 50-60 százalékos páratartalom esetén azonban mínusz 4 fokra van szükség. Ideális a mínusz 5 fok alatti hőmérséklet, ilyenkor kiváló minőségű hó készíthető.

Hasonló cikkünk:  Ultramaratont teljesített a nyárlőrinci jegyespár (galériával)

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...