Berendelhetik az állami egészségügybe a magánegészségügyben dolgozókat és eszközeiket

0
A kiskunhalasi Mobil Járványkórház egyik kórterme (Fotó: Facebook.com / Szabó Tímea)

A HVG szúrta ki, hogy a pénteken késő este megjelent kormányrendeletek között (most tehát nem arról van szó, amely a szigorításokat tartalmazza) az egyik arról szól, hogy

“az országos kórház-főigazgató az általa meghatározott időtartamra, de legfeljebb a veszélyhelyzet megszűnéséig állami vagy önkormányzati egészségügyi intézményhez „rendelhet be” minden dolgozót, aki „a működési nyilvántartásban érvényes bejegyzéssel szerepel” és „nem állami vagy nem önkormányzati fenntartású vagy tulajdonú egészségügyi szolgáltatónál egészségügyi tevékenységet végez, vagy kormányzati igazgatási szervvel szolgálati jogviszonyban áll”. 

Kivételt képeznek a honvédségi és rendészeti, valamint az egyházi intézmények, a háziorvosok, valamint azok, akik várandósok vagy 3 évesnél kisebb gyermekük van, 16 évesnél fiatalabb gyermeket egyedül nevelnek, tartósan beteg hozzátartozót gondoznak, és azok a nyugdíjasok, akiket még nem oltottak be és nem is estek át a koronavírus-fertőzésen.

Az áthelyezés időtartamát, az ez időre járó fizetést, az utazási és a szállásköltséget a főigazgató határozza meg.

A berendelés ideje alatt nem lehet felmondani.

A magánkórházaknak, -rendelőknek nem csak a munkatársait, hanem a berendezéseit, sőt az épületeit is elveheti az állam átmenetileg. A rendelet szerint ugyanis „a veszélyhelyzet ideje alatt az országos kórház-főigazgató, kártalanítás mellett, határozattal bármely – nem állami vagy önkormányzati fenntartású vagy tulajdonú – egészségügyi szolgáltatót kötelezheti a SARS-CoV-2 vírus elleni védekezéshez szükséges ingatlan, valamint ingó eszközök és felszerelések rendelkezésre bocsátására a kijelölt állami vagy önkormányzati fenntartású vagy tulajdonú egészségügyi intézmény részére”.

Hasonló cikkünk  Rákellenes szervezetek: súlyos következményekkel fog járni a szűrővizsgálatok leállítása

A kötelezettek kártalanítást kérhetnek, ezt 60 napon belül bírálják el.

Több, mit ötezren elhagyták az állami egészségügyet – nem írták alá munkaszerződésüket

Minapi hír, hogy az egészségügyi dolgozók 5%-a nem írta alá új munkaszerződését, és sajtóhírek szerint ez több kórházi osztályon gondot okozhat. A kecskeméti kórház érdekes körülmények között arról tájékoztatta a KecsUP-ot, hogy itt szinte mindenki aláírt, csupán a dolgozók másfél százaléka távozott. Miután kérdésünkre nem válaszolták meg, számszárűen mennyi dolgozóról van szó, nem tudjuk, hogy az itteni kiesés mekkora.