fbpx
3 C
Kecskemét
2023. december 2., szombat

FRISS HÍREK

Nem a kórház vásárolta a lélegeztetőket a Duna Aszfalt adományából

- Advertisement -

Az Átlátszó újságírójának kézérdekű adatigényléséből derült ki, hogy

nem a kórház vásárolta a lélegeztetőgépeket a Duna Aszfalt adományából.

Miután arról mi is beszámoltunk (a már megjelent hírek alapján, mert minket nem hívtak az eseményre), lélegeztetőgépekkel bővült a kórház eszközparkja, miután ehhez Szíjj László cége biztosította a szükséges pénzt. A fent nagy betűkkel írt tény tükrében a kórház, később -érdeklődésünkre- megküldött közleménye ügyesen fogalmazott.

„A Duna Aszfalt Zrt. nem először segíti a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház munkáját, évek óta elkötelezett támogatója intézményünknek is. Ezúttal két darab, több mint 17 millió forint értékű, magas tudású, intenzív osztályos lélegeztetőgép megvásárlását támogatta még 2020 elején, melyet jelképesen csak idén volt lehetőségünk átvenni és megköszönni.”

Ebből, ha akrjuk, azt a következtetést vonjuk le, hogy végül a kórház volt a vásárló, ugyanakkor ez így konkrétan nincs benne a szövegben. A Duna Aszfalt honlapján azonban már konkrétan erről írnak:

„A Duna Aszfalt Zrt. az új típusú koronavírus-járvány kapcsán ismét megkereste az intézményt és felajánlotta segítségét. A megyei kórházban jelenleg is több száz koronavírusos beteget kezelnek és sajnos mindig akad lélegeztetésre szoruló beteg. Fontos, hogy ezek a betegek a legmagasabb színvonalú ellátást kapják, ezért a kórház két, magas tudású lélegeztetőgépet vásárolt a felajánlott összegből a Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály számára.”

Az Átlátszó ezért közérdekű adatigénylésben kérte ki a vásárlás szerződéseit, és a vásárlásról szóló döntések dokumentumait. A kórház másnap válaszolt az újságírónak:

Hasonló cikkünk:  Növekszik a műtétekre várók létszáma, már 48 ezren vannak

„A Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház nem vásárolt a Duna Aszfalt Zrt támogatásából GE Carescape R860 lélegeztető gépeket. Kérem a fentiek szíves tudomásul vételét. Tisztelettel: Dr. Svébis Mihály főigazgató intézményvezető”

Erre fel a kérvényező felhívta a figyelmet arra, hogy több sajtótermékben is ezt olvasta, az eseményről még fotók is készültek, ezért továbbra is igényt tart a kért adatokra. Erre újból levelet írt Svébis Mihály, ezt:

Tehát egy alapítvány vásárolta a kórház számára a lélegeztetőgépeket. Persze nem nagy ügy, és a lényeg, hogy amennyiben szükség van azokra, akkor legyen megfelelő számú készülék. De jól mutatja, hogy amennyiben nem eléggé konkrét a kiinduló oldalon az információ, esetleg nem megfelelő, akkor nem kell csodálkozni azon, ha az erről szóló híradások sem lesznek 100%-ig pontosak.

Akkoriban arról is írtunk, sőt egyenesen kérdeztük a kórháztól, hogy miért kell segítség lélegeztetők vásárlásához (sőt miért kell ilyeneket venni), ha a kormány 16 ezer darab készüléket vásárolt. Azt válaszolták, hogy kaptak a központi készletből 112 darabot, tehát mindig volt elég készülékük.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Több osztályvezetői főorvos állás megüresedett ősszel a kecskeméti kórházban

Novemberben egy héten belül két osztályvezetői főorvos állást hirdetett meg a kecskeméti megyei kórház, a központi radiológiai és az...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...