fbpx

FRISS HÍREK

Félrevezette a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a sajtót a Klubrádió bírósági keresetével kapcsolatban

- Advertisement -
A Media1.hu addig járt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz kérdésekkel, amíg kiderült, az NMHH nem mondott igazat, amikor több mint egy héttel ezelőtt azt állította érdeklődésünkre, hogy ő bizony határidőn belül már továbbította a Fővárosi Törvényszék számára a Klubrádió Zrt. a médiahatóság elleni bírósági keresetét. A hatósággal levelezve egy másik érdekesség is kiderült az FM 92,9 MHz kapcsán.

A Klubrádió Zrt. a számára rendelkezésre álló jogorvoslati határidőn belül bírósági keresetet nyújtott be a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) ellen, amiért az NMHH Médiatanácsa kizárta a rádiós céget a Budapest FM 92,9 MHz közösségi rádiós pályázatból a vállalat által benyújtott pályázatban lévő tartalmi ellentmondásokra és arra hivatkozva, hogy a Klubrádió saját tőkéje a jogszabály által elvárt szint alatt van. A Klubrádió vitatta a kizárásának jogszerűségét, és kérte a bíróságtól, hogy helyezzék vissza az egykori frekvenciája hasznosítását érintő pályázatba, amelyet a Médiatanács egyébként eredménytelennek nyilvánított.

Az NMHH azt állította, ő már továbbította a keresetet

Mint minden médiatanácsi döntés elleni jogorvoslatnál, a bírósági keresetet a felperesnek, jelen esetben a Klubrádiónak nem közvetlenül magához a Fővárosi Törvényszékre, hanem az alperes médiahatósághoz kellett benyújtania (de a Törvényszéket címezve). Ilyen esetben az NMHH mint a per alá vont közigazgatási szerv szokta továbbítani a jogszabály alapján azt a bíróságra. A Media1 megtudta azt is, hogy a Klubrádió elektronikus úton nyújtotta be a bírósági keresetet, ezért az rövid időn belül megérkezett az NMHH-hoz.

Amikor azonban a Fővárosi Törvényszéktől meg akarta tudni lapunk, mikorra tűzi ki a bíróság a tárgyalást, hogy arról tudósíthassunk, azt közölték a sajtóosztályon, hogy egyáltalán nem érkezett kereset a Klubrádiótól az NMHH ellen a kérdéses ügyben. Kerestük a múlt hét elején az NMHH-t is, ahol egy napnyi gondolkodás után azt írták lapunknak, hogy a törvényes határidőn belül ők már továbbították a felperes médiaszolgáltató keresetét a Törvényszék számára.  Szó szerint a következőket küldte az NMHH Kommunikációs Igazgatósága 2021. március 30-án, 16 óra 19 perckor:

Tisztelt Szalay Úr!

 Érkezett kereset a Klubrádiótól, amelyet a hatóság a jogszabályban előírt határidőn belül továbbított a bíróság részére.

 [Kérjük, forrásként az „NMHH, Kommunikációs Igazgatóság” megjelölést alkalmazza, ha a fenti információkat felhasználja. Felhívjuk figyelmét, hogy levelünkben a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság információit, álláspontját közöljük. Köszönjük!]

A Törvényszék többször is hiába kereste

Ezt követően futottunk egy újabb kört a Törvényszéknél, ahol az NMHH válaszának ismeretében hajlandók voltak újra ellenőrizni a nyilvántartást. Majd azt írták a bíróság sajtóosztályáról, nem érkezett ilyen kereset továbbra sem, hiába. A fokozott médiaérdeklődés miatt később, április elsején egy közleményt is kiadtak, melyben azt írták, ha megtalálják a keresetet, akkor bejelentik azt a sajtónak, de egyelőre nem találják.

Mivel ilyen bejelentés azóta sem érkezett, megint többször is az NMHH-hoz fordultunk, ismételten kérve, konkrétan adják meg, pontosan mikor (dátum, időpont) továbbították a klubrádiós elektronikus aktákat a Fővárosi Törvényszék számára, és milyen ügyiratszámon érkeztette azt a bíróság, illetve hogy elektronikus vagy esetleg postai úton történt-e meg ezek továbbítása.

Kiderült: mégsem továbbította a médiahatóság a keresetet

Az NMHH először nem válaszolt, majd amikor a Media1  sokadjára is feltette a kérdést, hogy hogyan lehetséges, hogy a bírósághoz nem jut el egy kereset, ha az NMHH tényleg már továbbította azt, illetve kérdeztük, hogy esetleg papír alapon továbbították-e azt az elektronikus megoldás helyett, a Karas Monika vezette hatóság az egy héttel korábbi állításával ellentétben, ma, április 7-én 17 órakor már arról írt, hogy

„a Klubrádió a részére rendelkezésre álló határidő legutolsó perceiben elektronikusan adta be a keresetét a hatósághoz,  amelyet az elektronikusan, a jogszabályban előírt határidőn belül továbbít a bíróságra. A vonatkozó jogszabályi rendelkezés alapján 15 nap áll a hatóság rendelkezésére ahhoz, hogy a keresetet az ügy irataival, valamint a keresetre írt védirattal együtt megküldje a bíróságnak”.

Figyelnek? Tehát itt már nem múlt időt használ az NMHH, hogy továbbította az aktát, mint amikor tette ezt egy több mint egy héttel ezelőtti e-mailjében. Ezek szerint tehát az NMHH valótlanul állította azt, hogy ő már továbbította a keresetet a Törvényszékre, és a törvényszék munkatársai hiába keresték azt többször is. Persze egyetlen szóval sem ismerik be a válaszban, hogy mindenkit félrevezettek a válasszal. Pedig pontosan ez történt.

Hasonló cikkünk:  Az Orbán-kormány nem szereti Brüsszelt, mégis EU-s pénzből finanszírozott projekttel dicsekszik

Megtudtuk azt is, mi történik, ha a Klubrádiónak ítél a bíróság, de a 92,9 MHz-et addigra a Spirit FM birtokba veszi

Egyébként arra a kérdésre, hogy a Klubrádió szerint visszás, hogy az NMHH Médiatanács egy többszörösen is per tárgyát képező frekvenciát ad oda ideiglenes jelleggel és kereskedelmi célú felhasználásra a Spirit FM üzemeltetőjének (a jogosultság néhány hónapra, októberig szól), az NMHH azt közölte a Media1 kérdésére, hogy

„az ideiglenes jogosultságra vonatozó hatósági szerződés megkötése tekintetében a Médiatanács jelen esetben is az irányadó szabályok betartásával, a jogszabályi korlátok figyelembe vételével járt el, és megfelelő bontó feltételek kerültek be az ideiglenes hatósági szerződés szövegébe a pályázati eljárás eredményével kapcsolatos esetleges jogorvoslati eljárásra, valamint arra az esetre tekintettel, ha a bíróság a korábbi szolgáltató javára dönt.”

Hozzátették: amennyiben e bontó feltételek bármelyike bekövetkezik, a Spirit FM ideiglenes médiaszolgáltatási jogosultsága megszűnik a Budapest FM 92,9 MHz-en.

Ezek szerint tehát nem kell attól tartania a Klubrádiónak, hogy ha a bíróság neki ad igazat, akkor a régi frekvenciájára ne tudna visszaköltözni.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...