fbpx

FRISS HÍREK

Periszkóp: In memoriam Nagykőrösi Kinizsi SE

- Advertisement -

Amint azt a híradásokból is tudjuk, és lapunk hasábján is elsőként közöltük, hogy a Nagykőrösi Kinizsi SE név megszűnt létezni, mivel jogfolytonosan – ki tudja miért – Kókára került Roma-Gól néven.
Írásomban a néhai Kinizsi SE-nek kívánok emléket állítani, visszaemlékezve a régi szép időkre. A Nagykőrösi Kinizsi SE a Nagykőrösi Konzervgyár által támogatott sportkör volt, mely biztos anyagi bázist jelentett a sportkör számára. Több mint tíz szakosztályt működtetett, és nem volt olyan család Nagykőrösön, akinek valamelyik családtagja, gyermeke, vagy testvére ne sportolt volna valamelyik szakosztályban.

Kovács Sándor 1951-ben került Nagykőrösre gyárigazgatóként, és huszonnégy éven keresztül, 1975-ig látta el ezt a feladatot. Csak megjegyezzük, hogy 1975-től a Romány Pál által miniszterként vezetett a mai nevén Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumhoz nevezték ki miniszterhelyettesnek. Ott öt évet töltött az 1980-ban tragikus hirtelenséggel bekövetkezett haláláig.

Kovács Sándor, mint igazi sportbarát, munkája mellett szívvel-lélekkel, és legfőképpen anyagiakkal támogatta a Nagykőrösi Kinizsi SE-t, mely a következő szakosztályokat működtette:

LABDARÚGÁS
Külön ki kell emelni Bakonyi István sikeres játékost, utánpótlás nevelő edzőt, aki egyben a konzervgyár alkalmazottja is volt, a K.I. üzemben volt csoportvezető. De emlékszem Bélteky Lajosra, aki a raktárak művezetője volt, és igen jól űzte kedvenc sportágát, a focit, hasonlóan Kornyik Józsefhez, aki vállalati sofőr volt, és egyben labdarúgó is. A kapuban Leskó László nyújtott annak idején emlékezetes alakítást. A szakosztályban tevékenykedett, majd később a vezetőségben is Dr. Varga András, aki szerelmese volt a labdarúgásnak, és labdarúgó bíróként is tevékenykedett, feláldozva szabadidejét.
Soós Sándor órásmester, aki nem volt gyári dolgozó, de a védelem kimagasló oszlopaként lett ismert városszerte. A nézőszám mindig igen magas volt, és annak idején a csapat bejutott az NB III-ba is.

KOSÁRLABDA NŐI SZAKOSZTÁLY
A csapat edzője Molnár Ferenc (Lucifer) testnevelőtanár, aki szakmai tudása és szorgalma révén tartósan szerepeltette az NB II-ben a női gárdát.
Komáromy Sári nagynéném volt a csapat kapitánya és lelke, s ott játszottak a Varga nővérek is, Vera és Erzsébet. Utóbbi Molnár Ferenc felesége lett. A csapatban játszott még emlékezetem szerint Csicsó Marika, Simon Panni, s a kezdetekkor pedig Jalsoviczky Anna, a II. világháború előtti időszak polgármesterének leánya, aki a válogatottságig jutott. A mérkőzéseket a sportotthonban játszották az e célra kialakított bitumenes pályán, mely alkalmas volt esti mérkőzések lejátszására is.
Mindig jelentős nézőszám előtt zajlott a mérkőzés, s Tihanyi Lajos bácsi, aki szintén a Kinizsi elnökségének tagja volt akkoriban, a pályára néző iroda ablakából szurkolt a lányoknak. Ezt olyan hévvel tette, hogy a bíró figyelmeztette, hogy hagyja abba, mert különben nem nézheti a mérkőzést, azaz távoznia kell. Lajos bácsi válasza igen csak rövid és velős volt: engem az irodából nem zavarhat ki egy kosárlabda bíró, különben is azt csinálok az irodám nyitott ablakában, amit akarok. Hát ilyen dolgok is történtek a kezdetekkor a hőskorban…

KOSÁRLABDA FÉRFI SZAKOSZTÁLY
A kőrösiekből álló csapat annak idején a megyében játszott, előbb Pest megyében, később költségtakarékosság miatt Kecskeméten, Bács megyében.
A csapat játékosedzője Molnár Ferenc testnevelőtanár. Megjegyzendő, hogy a Bács megyei bajnokság jóval magasabb színvonalú volt, mint a Pest megyei. Csak néhány nevet sorolnék fel abból a csapatból, melynek én is tagja voltam. Néhai Dr. Papp Gyula (Papapu), a velem egykorú Zsákai Balázs (Zsaki), centerként Mester János (Leo), a Csepel Autóból ideigazolt Padányi Vilmos, aki ide nősült Nagykőrösre. Utoljára hagyva, de nem utolsósorban említeném, hogy Hegedűs Lóránt akkoriban református lelkész úr is játszott a csapatban. Őt nemes egyszerűséggel csak Lóri bácsinak hívtuk. Később ő lett a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, és mindezen tisztsége ellenére megmaradt a kosárlabda hű rajongójának. A csapat további történetét, bejutását az NB I-be öcsém, Ábrahám István már részletezte korábban e lap hasábjain.

RÖPLABDA SZAKOSZTÁLY
Ez a csapat az 1950-es években élte fénykorát, játékosai: Nyíkos József, későbbi legendás hírű Kinizsi elnök, Mühl Jenő és Szűcs Sándor, a gyár főmérnökei, és Halápi Sándor, valamint Velényi Tibor tanár.

VÍZIPÓLÓ
Az akkori nagykőrösi strand ötven méteres medencéjében alakították ki a játékteret, és  helyezték el a két kaput. Szakosztályvezető és edző, valamint játékos Molnár Ferenc, aki egyben a strandon nyári szezonban az úszómesteri feladatokat is ellátta. Emlékszem sötétbordó, durva szövésű fürdőköpenyük volt, mely az akkori strandon nagy tiszteletet váltott ki a nézőkből. A csapatban játszottak még a Büki-testvérek, Princz Ernő és Halápi Sándor.

TENISZ SZAKOSZTÁLY
A teniszpálya magas drótháló kerítéssel elkerítve a labdarúgó pálya mellett a Ceglédi út által behatárolt mély területen lett kialakítva. Sokan jártak ide teniszezni, többek között Dr. Ruttner Béla főorvos úr, és felesége Masu, valamint több fiatal, akiknek a nevére már nem emlékszem.

BIRKÓZÓ SZAKOSZTÁLY
A birkózó szakosztály legendás hírű edzője Miskei Árpád volt, aki az ötvenes évek végén vízőrként is tevékenykedett a Nagykőrösi Strandon, s nekem egy évig úszóedzőm is volt. Őt az igen jó fizikumú és testi felépítésű Tóth-Szalkai István váltotta fel az edzői poszton. Meg kell még említenünk a Sárosi testvéreket is, Tibort és Bélát, akik mint versenyzők és később edzők is tevékenykedtek a szakosztályban. A birkózó terem a mai napig létezik, mely a sportotthonban lett létrehozva. Egyébként a sportotthon volt a Kinizsi SE irodája, és az udvarán helyezkedett el a bitumenes kosárlabda pálya, továbbá emellett a tekepálya is. Pezsgő élet zajlott a sportotthonban, hiszen a létesítmények ezt lehetővé tették. A televíziót még nem ismerték az emberek, hiszen az első tv-adások 1957-ben kezdődtek Magyarországon, így az emberek a hétvégéket sporteseményeken való aktív részvétellel, vagy nézőként töltötték el.

ÖKÖLVÍVÓ SZAKOSZTÁLY
E szakosztály szintén legendás hírű edzője Gál Andor, akinek a tanítványai látványos villanyfényes meccsen csaptak össze a ringben, mely a kosárlabda pályán került felállításra, az ellenfelekkel, vagy a Kinizsi Sportotthon nagytermében felállított ringben.
Mi annak idején a szomszédban laktunk, a Kinizsi Sportotthont tekintve a Dalmady Győző utca 4/a házban. Emlékszem, a bokszmérkőzéseket létráról, vagy a galambdúcról a hosszúkás ablakokon keresztül néztük testvéreimmel, szinte karnyújtásnyira a ringhez. Általános iskolai osztálytársam Zombori Albert (Berci) is szerepelt a nagykőrösi ökölvívók között, de a legtechnikásabb bokszoló Papp Kuszi volt, akit névről így ismertünk. De szintén láthattuk a bokszolók között a roma származású Raffael testvéreket is. Nagy Rafi, az idősebbik Raffael testvér, mindig nehézsúlyban küzdött, és általában kiütéssel nyerte a mérkőzéseit, óriási lengőst ütve.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...