fbpx
16.3 C
Kecskemét
2024. április 26., péntek

FRISS HÍREK

A szociális ágazatban dolgozók béremelést követelnek, 16 ezren írtak petíciót Káslernek

- Advertisement -
A Bölcsödei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (BDDSZ) 16 ezer aláírást gyűjtött össze a szociális ágazatban dolgozók béremeléséért, amit át is adtak Kásler Miklós miniszter részére, számolt be az akcióról a merce.hu.
Szűcs Viktória, az érdekvédelmi szervezet elnöke elmondta: a szociális területen 84 ezer embert érint a béremelés szükségessége, a KSH statisztikái szerint a legelmaradottabb bérhelyzetű ágazat ez. Ráadásul olyan emberekről van szó, akik a járványhelyzet során folyamatosan helytálltak, ha kellett, be is költöztek az idősotthonokba, bentlakásos és átmeneti intézményekben dolgoztak.
A BDDSZ azért indította el aláírásszerző kampányát, mert azt tapasztalták, hogy a kormányzattal folytatott tárgyalások, levélváltások nem segítettek a helyzeten, a járvány miatt pedig tiltott minden gyülekezés.

„Tarthatatlan az a helyzet, hogy a szociális területen dolgozók átlagkeresete 2021-ben, a garantált bérminimum emelés után nettó 200 ezer forintot tesz ki, miközben a nemzetgazdasági átlagkereset 414 ezer forint Magyarországon”

– mondta Szűcs.
Szerinte az ágazat bérlemaradása nagyjából 30% körülire tehető, a dolgozók pedig azt fogalmazták meg, hogy minimum az átlagkeresethez szeretnének felzárkózni. A béremelést visszamenőlegesen, 2021 januárjáig kérik.
Az érintett dolgozói kör:

– bölcsődékben: élelmezésvezető, adminisztratív dolgozó, konyhai alkalmazott, egyéb technikai munkatárs, a családi és munkahelyi bölcsődék foglalkoztatottai, illetve
– a gyermekvédelmi és szociális ellátásban dolgozók.

Az ágazatban 3500 üres álláshely van

A BDDSZ a petícióval az ágazatban dolgozók húsz százalékát érte el tíz nap alatt.
A bérlemaradás tarthatatlanságát mi sem példázza jobban, mint az, hogy Szűcs információi szerint az ágazatban 3500 üres álláshely van, amelyek nagy része azért betöltetlen, mert a dolgozók kevés pénzért rendkívüli fizikai és szellemi nehézségeknek vannak kitéve.
A legtöbb szektorban dolgozó nem lojalitás miatt marad a jelenlegi pozíciójában – ez már Gyarmati Andrea szociológus által készített januári felmérésből derül ki, hanem mert félnek, hogy nem találnának másik, jobb munkahelyet. Az alacsony fizetés miatt kevés pályakezdő fiatal is van, ami miatt a munkaerőhiány is egyre jelentősebb probléma a szociális szektorban – írja a Jövő TV.

 

Hasonló cikkünk:  Luxushotel helyett betontorzót kaptak a szolnokiak

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...