fbpx
17 C
Kecskemét
2023. március 20., hétfő

FRISS HÍREK

A szociális ágazatban dolgozók béremelést követelnek, 16 ezren írtak petíciót Káslernek

A Bölcsödei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (BDDSZ) 16 ezer aláírást gyűjtött össze a szociális ágazatban dolgozók béremeléséért, amit át is adtak Kásler Miklós miniszter részére, számolt be az akcióról a merce.hu.
Szűcs Viktória, az érdekvédelmi szervezet elnöke elmondta: a szociális területen 84 ezer embert érint a béremelés szükségessége, a KSH statisztikái szerint a legelmaradottabb bérhelyzetű ágazat ez. Ráadásul olyan emberekről van szó, akik a járványhelyzet során folyamatosan helytálltak, ha kellett, be is költöztek az idősotthonokba, bentlakásos és átmeneti intézményekben dolgoztak.
A BDDSZ azért indította el aláírásszerző kampányát, mert azt tapasztalták, hogy a kormányzattal folytatott tárgyalások, levélváltások nem segítettek a helyzeten, a járvány miatt pedig tiltott minden gyülekezés.

„Tarthatatlan az a helyzet, hogy a szociális területen dolgozók átlagkeresete 2021-ben, a garantált bérminimum emelés után nettó 200 ezer forintot tesz ki, miközben a nemzetgazdasági átlagkereset 414 ezer forint Magyarországon”

– mondta Szűcs.
Szerinte az ágazat bérlemaradása nagyjából 30% körülire tehető, a dolgozók pedig azt fogalmazták meg, hogy minimum az átlagkeresethez szeretnének felzárkózni. A béremelést visszamenőlegesen, 2021 januárjáig kérik.
Az érintett dolgozói kör:

– bölcsődékben: élelmezésvezető, adminisztratív dolgozó, konyhai alkalmazott, egyéb technikai munkatárs, a családi és munkahelyi bölcsődék foglalkoztatottai, illetve
– a gyermekvédelmi és szociális ellátásban dolgozók.

Az ágazatban 3500 üres álláshely van

A BDDSZ a petícióval az ágazatban dolgozók húsz százalékát érte el tíz nap alatt.
A bérlemaradás tarthatatlanságát mi sem példázza jobban, mint az, hogy Szűcs információi szerint az ágazatban 3500 üres álláshely van, amelyek nagy része azért betöltetlen, mert a dolgozók kevés pénzért rendkívüli fizikai és szellemi nehézségeknek vannak kitéve.
A legtöbb szektorban dolgozó nem lojalitás miatt marad a jelenlegi pozíciójában – ez már Gyarmati Andrea szociológus által készített januári felmérésből derül ki, hanem mert félnek, hogy nem találnának másik, jobb munkahelyet. Az alacsony fizetés miatt kevés pályakezdő fiatal is van, ami miatt a munkaerőhiány is egyre jelentősebb probléma a szociális szektorban – írja a Jövő TV.

 

Hasonló cikkünk:  Rattan bútorok a kerti lakberendezések élvonalában
Hasonló cikkünk:  Semjén szerint nagy szerencsétlenség, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia szétesett

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...