fbpx
0.9 C
Kecskemét
2023. január 29., vasárnap

FRISS HÍREK

Szilveszterkor, ha ezt esszük, akkor… újévvárás babonái

Szilveszter és az új év első napja szorosan összefügg, ezért a két nap szokásai, hiedelmei gyakran azonosak, legalábbis a népi babonák szerint. Vannak, akik legyintenek rá, de meglepően sokan ismerik ma is azokat a szokásokat, amiktől a következő évre egészséget, bőséget, szerencsét, boldogságot remélnek.

Szilveszterkor ezt ne tegyük, különben…

Mindig is úgy tartották, hogy amit szilveszter napján cselekszünk, az hatással lesz az egész elkövetkező esztendőre, így tartózkodjunk például a vitáktól, veszekedésektől, különben nem találunk békességet a követkő évben.

Aki korán kel, egész évben friss lesz, aki gyengének, betegnek érzi magát, az egész évben ilyen lesz.

Azt is jól meg kell gondolni, hogy mit teszünk először újév napján, mert jó eséllyel gyakran tesszük majd ugyanezt egész évben. Sokan ezért elsején le sem fekszenek napközben, nehogy a betegség, ágyhozkötöttség nyűgjét vonják magukra.

Az újévet nem jó tartozással, adóssággal kezdeni, ezeket még az újév előtt ki kell egyenlíteni.

Tilos mosni, mert elviszi a szerencsét / Fotó: femina.hu

Ezen a két napon tilos mosni, mert elviszi a szerencsét! Tilos teregetni, mert az „kiterítést”, halálozást jelent a családban az öregek szerint!

Vigye ki a szemetet már december 30-án. Szilveszterkor és újévkor tilos kiönteni a szemetet, mert megy vele minden jó, kidobjuk vele együtt a szerencsénket is.

Jól ismert a baromfihús evésének tilalma e napon. Ne egyen baromfit szilveszterkor, mert azok hátrafelé kaparnak, elkaparják a szerencséjét.

Halat sem ajánlatos enni, a hallal általában elúszik a szerencse, kivéve a folyók mentén élőknél, mert ott „ahány pikkely, annyi pénz”. Ha halat enne, arra figyeljen, hogy a farkánál kezdje enni, mert így nem tud elúszni a szerencséjével együtt.

Hasonló cikkünk:  „Zöldségből kevesebbet tudok venni” – kecskeméti vásárlókkal beszélgettünk a magas inflációról
Hasonló cikkünk:  313 napja tartó háború, megannyi erőszak, nem látni a végét

Ha ezt esszük…

Az újesztendei jósló, varázsló eljárásoknak igen fontos része volt a táplálkozás, megszabott ételek fogyasztása, illetve bizonyos ételek szigorú tiltása.

Újévkor disznót kell enni, hogy kitúrja a szerencsét, szárnyast semmiképp, mert azok elkaparják. Egye a fülét, a farkát, a körmét és a csülkeit, mert ezek hozzák meg a szerencséjét. A rántott szeletet hagyja máskorra, mert szilveszterre csakis malacsült illik!

Újévkor disznót kell enni, hogy kitúrja a szerencsét / Fotó: mindmegette.hu

Étkezésnél részesítsük előnyben a szemes terményeket (lencse, rizs, köles). Aki nem szereti a lencsét,  egyen babot, rizst, vagy kölest, és a biztonság kedvéért rakjon pár szem lencsét a zsebébe, mert a sok apró mag pénzbőséget jelent az elkövetkezendő évben.

A hiedelmek szerint nemcsak a rétest lehet hosszúra nyújtani, hanem a boldogságot és az életet is.

Szilveszterkor gyümölcsöket kell ennie. Alma fogyasztása esetén számoljuk meg a magvakat: ahány mag, annyi siker üti a markunkat.

Jó szerencse

Gonoszűző zajcsapás. Szilveszter éjjelén azért kell minél nagyobb zajt csapni, hogy elűzzük az ártó szellemeket és a betegségeket. (Bár ez ma döntően tűzijátékkal jár, ami ellen viszont – és jogosan – egyre többen szót emelnek.)

Szokás volt újévkor kora reggel a kútnál mosdani, hogy egész évben frissek legyenek.

Mosakodj reggel friss, hideg vízben, hogy egészséges maradj!

Mi magyarok, éljünk bárhol a nagyvilágban, szilveszter napján éjfélkor elénekeljük nemzeti imánkat, a Himnuszt.

(Forrás: arcanum, alon.hu, sokszinuvilag.hu, ma7.sk)

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...