fbpx

FRISS HÍREK

A most alakuló lehet minden idők leggazdagabb magyar kormánya

- Advertisement -

Milliárdokban mérhető a leendő kormány – hivatalosan még be nem jelentett – tagjainak összesített vagyona, még akkor is, ha a vagyonnyilatkozati rendszer finoman szólva sem alkalmas arra, hogy teljes képet adjon a politikusok ingóságairól és ingatlanairól.

Bár hivatalos bejelentés még nincs, szerda óta nagyjából biztosan lehet tudni, kik lehetnek az új kormány tagjai. Orbán Viktor ugyanis a Karmelita kolostorban folytatott megbeszélést politikusokkal a kormányalakításról, ahol

  • Csák János,
  • Gulyás Gergely,
  • Lázár János,
  • Nagy István,
  • Nagy Márton,
  • Navracsics Tibor,
  • Palkovics László,
  • Pintér Sándor,
  • Rogán Antal,
  • Semjén Zsolt,
  • Szalay-Bobrovniczky Kristóf
  • és Varga Judit

vett részt – miközben Szijjártó Péter és Varga Mihály igazoltan volt távol, mindketten hivatalos külföldi úton vettek ugyanis részt.

Nincs ugyanakkor könnyű dolga annak, aki utána akar járni annak, hogy mekkora vagyonnal rendelkeznek Orbán Viktor ötödik kormányának leendő tagjai. Papíron a legkönnyebb a már most is miniszter vagy országgyűlési képviselő tárcavezetők vagyonának összegyűjtése lenne, hiszen nekik kötelező minden évben vagyonnyilatkozatot leadniuk. Igen ám, de a magyar szabályozás meglehetősen „megengedő”, így nem is csoda, ha a vagyonnyilatkozatok leadását évek óta botrányok, leleplezések, magyarázkodások és viszontvádaskodások követik. De mivel ez a legkézzelfoghatóbb dokumentum a politikusok vagyonosodásáról, ezért mi is kénytelenek vagyunk ehhez is nyúlni.

Hasonló cikkünk:  A vita újabb fordulója, most az MNB szólt be a kormánynak

A vagyonnyilatkozatok körüli problémákat kiválóan mutatja például magának a miniszterelnöknek a bevallása. Orbán Viktor dokumentuma ugyanis szinte teljesen üres, a korábbiakhoz hasonlóan sehol egy megtakarítás, értékpapír, nagyobb értékű műtárgy, a változás mindössze annyi, hogy feleségével együtt tavaly visszafizették a korábbi, 2002-ben felvett, 20 milliós hitelük utolsó, 882 ezer forintos részletét is.

A kormányfő ezen felül a vagyonnyilatkozatában feltüntet egy XII. kerületi lakást (amely fele részben az övé) és a felcsúti házat, amely teljes egészében az ő tulajdona. Magyarán Orbán bár felveszi miniszterelnöki (tavaly havi bruttó 1 millió 507 ezer forint) és képviselői fizetését (márciustól már bruttó 1 millió 211 ezer forint, azelőtt 1 millió 103 ezer forint), ám abból egy fillérnyi megtakarítása sem marad. Hiába, a sok gyerek viszi a pénzt, még akkor is, ha van közte olyan, aki már a saját lábára állt.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...