fbpx
21.7 C
Kecskemét
2023. június 2., péntek

FRISS HÍREK

Mészáros Covid-pénzből is építi a szállodáját

Az állam a poszt-Covid újraindulásra hivatkozva osztott szét több százmilliárd forint közpénzt, aminek egy része Mészáros Lőrincnél és Jellinek Dánielnél landolt.

Magyarország leggazdagabb emberénél cseng a kassza, amikor valaki megszáll az isztriai Miramar Hotelben. Mészáros Lőrinc májusban büszkélkedett el azzal, hogy temérdek pénzt, összesen 100 millió eurót, azaz hozzávetőleg 40 milliárd forintot fektet be Horvátországban. A Miramar megszerzésén túl ugyanis Riva’s néven egy ötcsillagos, 180 szobás luxusszállót is épít. Azonban nem a saját pénzét fekteti be az új szállodába, hanem az adófizetők zsebéből húzza ki.

A járvány sújtotta gazdaság újraindítását segítve indított programot az állami Magyar Fejlesztési Bank, aminek keretében 200 milliárd forintot osztanak szét. Ezt a pénzt olyan beruházásokra és akvizíciókra lehet elkölteni, amelyek nem, vagy csak részben finanszírozhatók hitelből, és ennek a fő haszonélvezői közé tartoznak a Mészáros-vállalatok.

A befektetési folyamatot titkosították, igencsak megnehezítve, hogy a nyilvánosság megismerje az összeg útját. Az MFB honlapján mindössze két kiírt pályázat található: az elsőben három alapkezelő nyerhetett el fejenként 50-50 milliárd forintot, a másodikban pedig további egy 50 milliárdot.

Ahhoz, hogy a legkevesebb információ szivárogjon ki, bevetették az Orbán-érában különösen kedvelt, a rejtőzködést legálissá tevő magántőkealap-konstrukciót. Azonban a Magyar Nemzeti Bank nyilvántartja a magántőkealapokat és azok kezelőit, így ki lehetett kutatni, hogy az MFB első 150 milliárd forintjának forgatását az OTP-csoporthoz tartozó Portfolion, az Equilor és a Jellinek Dániel ingatlanmágnás által tulajdonolt Indotek Investments alapkezelők nyerték el 2020 végén.

Hasonló cikkünk:  Kettőnk arca közt a kozmosz: A Kilátó Állomás – Bükk AV performanszról
Hasonló cikkünk:  Kettőnk arca közt a kozmosz: A Kilátó Állomás – Bükk AV performanszról

Jellinek Dániel, az Indotek-cégcsoport főtulajdonosa szerint az állam fő célja az volt a krízisalapok életre hívásával, hogy ne szerezhessék meg olcsón a külföldi felvásárlók a járványban megroggyant, ám perspektivikus magyar vállalkozásokat. Mint mondja, az általa irányított Gordiusz és Indotek-Ventures Alpha magántőkealapokba személy szerint ő tette bele a szükséges 30 százaléknyi magántőkét, így a teljes rizikó az övé. Ettől még az ő esetében is meglehetősen bennfentes a konstrukció.

Jellinek Dániel annyi konkrétumot elmondott, hogy „ez nem támogatás, hanem piaci sztenderdek szerint működő befektetés. Az állami MFB előre lefektetett elvárt hozammal száll majd ki, amelyre az alapkezelőknek a saját vagyonuk terhére garanciát kellett vállalniuk úgy, hogy mindezért a piaci átlagnál alacsonyabb díjat kapnak”. Hangsúlyozta, hogy további információk kiadását sem neki, sem más alapkezelőnek a törvények nem engedik, és ez a világon mindenhol így van.
További összefüggésekről a HVG cikkében olvashat.

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...