fbpx
19.4 C
Kecskemét
2024. április 28., vasárnap

FRISS HÍREK

Magántőkealapban landolt 32 milliárdnyi közpénz

- Advertisement -

Magántőkealapban landoltak azok az állam által 2019-ben és 2020-ban alapított városi tőkealapok, amik a magyar vállalatok támogatására jöttek létre. Hat megyeszékhelyen indította el az MFB Csoporthoz tartozó MFB Invest Befektetési és Vagyonkezelő Zrt. az egyik típusú támogatásalapot nagyjából 3-10 milliárd forintos keretösszeggel, és létrejött a Vidékfejlesztési Tőkealap is az agrárvállalkozások megsegítésére.

Összesen 29 milliárd forint keretösszeggel indultak az állami forrású városi alapok, amiket további városokra is kiterjesztettek volna – a projektet 12 évre tervezték, de három év után csendesen leállították.

A Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter által felügyelt MFB Csoport tőkealapja, a GloCap I. Gazdaságfejlesztési Magántőkealap úgy jött létre, hogy a hat városi tőkealapot és a Vidékfejlesztési Tőkealapot összevonták, mint például az egykori zánkai MÁV-üdülő két magántőkealap érdekeltségébe került. Az egyik MFB-s alap volt. Az összevonást firtató kérdésre annyit válaszoltak, hogy az „nem közérdekű vagy közérdekből nyilvános adat megismerésére irányulnak”.

Hasonló cikkünk:  A magyar gazdaság rossz helyzete miatt a GKI megszorításokra számít

Annyi azonban kiderült, hogy a magántőkealapba 32 milliárd forint közpénzt helyeztek el, és a tőkealap által kibocsátott befektetési jegyek, ideiglenes befektetési jegyek kizárólagos tulajdonosa az MFB Invest Zrt. Az összeget a Global Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. magánvállalat fogja kezelni, amelynek vezetői rendre kormányközeli és fideszes kapcsolati hálóhoz tartozó emberek.

Közérdekű adatigényléséből derült ki, hogy a hat kihirdetett városból négyben – Kaposváron, Veszprémben, Nyíregyházán és Pécsen – egyetlen vállalkozást sem támogattak a beszántott városi tőkealapok. Debrecenben és Székesfehérváron osztottak ki támogatást, de csupán 1,62 milliárd forint értékben.

via 24.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...