fbpx

FRISS HÍREK

Munkanélküli fiatalok támogatására 21 millióért bérelt autókat a Bács megyei kormányhivatal

- Advertisement -

Magyarországon Európai Uniós forrásból valósult meg a GINOP-5.2.1-14-2015-00001 számú, „Ifjúsági Garancia” elnevezésű pályázat, amelynek célja: munkanélküli fiataloknak segítség nyújtása a tanuláshoz, elhelyezkedéshez. Az Ifjúsági Garancia programban „2015. január 01. és 2022. december 31. között a kevésbé fejlett régiókban legalább 157 ezer fiatal részvételével 172.27 milliárd forintot használnak fel aktív munkaerőpiaci eszközöket (képzés, bértámogatás és munkaerőpiaci szolgáltatások) komplex csomagba rendező program keretében (GINOP 5.2.1.).” – állt a leírásban.

A program eredményéről készült beszámoló szerint Bács-Kiskun megyében 13.200 célcsoportba tartozó személyt tájékoztattak a projekt lehetőségeiről, illetve 7.595 fő bevonása történt meg a projektbe, akik igénybe vették a felajánlott munkaerő-piaci szolgáltatásokat. Bér jellegű támogatásokkal 5.620 személy elhelyezése valósult meg, 1.975 fiatal pedig olyan képzésben vett részt, amellyel elhelyezkedési esélyük nőtt.

Autóbérlésre is futotta

Utánajártunk a projektnek, és olyan kiadásokat találtunk, amelyek azt a kérdést vetették fel bennünk, hogy az uniós állampolgárok adója biztosan a megfelelő helyre került-e. Ezért meg is kérdeztük az illetékeseket. Erről majd később.

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal a projekt keretében közbeszerzési pályázatot írt ki 2017. november 17-én „Személygépjárművek bérlése a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal részére” elnevezéssel. A kiírás 2 db gépjárműre vonatkozott, egy SUV és egy kombi kivitelű autóra. A beszerzés összértéke 16.200.000,- Ft + Áfa volt.

A Tormási Kft. nyerte a közbeszerzést

Mindkét kiírást a Tormási Kft. nyerte, a SUV estében 7.650.000,- Ft, míg a kombinál 8.550.000,-Ft volt a szerződés értéke. A másik pályázó a debreceni Régió Terv Kft. volt.

A kormányhivatal és a Tormási Kft. 2018. február 1-jén kötötték meg a szerződést a két gépjármű bérléséről. A szerződés időtartama 46 hónap volt (de maximum 2021. október 31-ig). A kombi bérleti díja 190.000,- Ft + Áfa/hónap, míg a SUV-é 170.000,- Ft + Áfa/hónap volt.

Érdekesség, hogy a Tormási Kft. Külső Szegedi úton lévő székhelye helyett a 1026 Budapest, Pasaréti út 52./B. szám volt megjelölve a közbeszerzési értesítőben, mint a nyertes ajánlattevő – azaz a Tormási Kft. – címe. A cégjegyzékben nem találtuk a nyomát annak, hogy a Tormási Kft-nek lenne fővárosi telephelye.

Hasonló cikkünk:  Áttörés: Yggdrasil magyarországi terjeszkedése újradefiniálja az iGaming tájképet

Folytatódott az autóbérlés

A bérleti szerződés lejártát követően sem maradhatott a kormányhivatal bérelt gépjárművek nélkül, ezért 2021. október végén ismét két személygépjármű bérlésére írt ki közbeszerzést a GINOP-5.2.1-14-2015. számú projekt keretében. Ebben a kiírásban a kormányhivatal két autó, egy benzines full hibrid kombi és egy benzines enyhe hibrid SUV típusú gépjármű bérlésére várt ajánlatokat. A Tormási Kft. ezen is elindult, de a nyertes a Mercarius Flottakezelő Kft. lett. A szerződés értéke 4.738.048,- Ft + Áfa volt, és a bérlési időtartama 14 hónapra, 2021. november 1-től 2022. december 31-ig szólt. A közbeszerzési dokumentumokban a gépjárművek becsült futásteljesítményének 2.500 km/hó lett feltüntetve.

Ez a bérleti szerződés a 2021. végi megkötése óta 2022 júliusában módosult, mivel a kormány extraprofitadóról szóló rendelete miatt a cégautóadó havi mértéke megnőtt, ezért a szerződéses érték a korábbi 4.738.048 forintról 4.835.248 forintra nőtt.

21 millióba került a két autó bérlése

Az uniós támogatásból megvalósult projekt keretében elszámolt személygépkocsi bérlés indokának, céljának megismerése céljából kérdésekkel fordultunk a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatalhoz, hogy megtudjuk, milyen elhatározásból döntöttek úgy, hogy a projekt keretében összesen 21 millióért bérelnek éveken keresztül gépjárműveket. És ezzel miképp tudták előmozdítani a projekt során megfogalmazott célok – az ifjúsági munkanélküliség csökkentése, a fiatalok élethelyzetének javítása – megvalósulását.

Elküldtük kérdéseinket a kormányhivatalnak, a Tormási Kft-nek és a Mercarius Flottakezelő Kft-nek is, de a kérdéseinkre nem válaszoltak.

A rendelkezésre álló dokumentumokból az derül ki, hogy

  • a fiatal álláskeresőknek, illetve más munkanélkülieknek a megsegítése érdekében,
  • az Európai Unió által finanszírozott támogatásból,
  • közbeszerzési pályázatra kiírt beszerzés során
  • 21 millió forintot költöttek arra, hogy személygépjárműveket béreljenek havi 170-190 ezer forintért.

Mivel nem ismerhettük meg a kormányhivatal álláspontját, nem tudhattuk meg:

  1. hogy a bérlésre azért volt szükség, mert nem volt elegendő személygépjárműve a kormányhivatalnak,
  2. mi indokolta a gépkocsik bérlését, pontosan kik, mire, és milyen feladatokra használták az autókat, a gépkocsik hány kilométert tettek meg a bérlési időszakban,
  3. illetve a személygépkocsik bérlése mennyiben járul hozzá a projekt céljainak megvalósításához.
- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...