fbpx

FRISS HÍREK

Gulyás Gergely szerint az EU: se veled, se nélküled

- Advertisement -

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter Szekszárdon járt a Mathias Corvinus Collegium beszélgetésén, ahol elmondta, hogy pillanatnyilag az Európai Uniónak nincs alternatívája.

„Ez nem az EU-nak a magyar GDP-hez való, 1,4 százalékos hozzájárulása miatt van így, hanem azért, mert Magyarország az egységes uniós, schengeni térség része és a közös piac a magyar gazdaság számára számára nélkülözhetetlen. A világgazdasági versenyben az európai országok együttműködés nélkül rosszabb esélyekkel vennének részt” – mondta Gulyás.

Az ország hosszú ideig nagyon jól meglenne európai uniós pénzek nélkül is, tévedés, hogy ezen múlik az ország boldogulása, de a célunk az, hogy minden uniós forrást megszerezzünk

A miniszter méltánytalanul alacsonynak tartja a pedagógusok bérét, és a magyar kormánynak az EU-val kötött megállapodása azt szavatolja, hogy „2025. január 1-jén egy pedagógus bére átlagosan bruttó 800 ezer forint lesz és két évre rá az egymillió forintot is el fogja érni”. Amint megszűnik az európai uniós pénzek visszatartása, ez megvalósulhat.

Gulyás szerint a pedagógus szakszervezetek által támogatott politikai erők mindent megtesznek azért, hogy a tanárok ne kaphassák meg az országnak és nekik járó pénzeket.

Hasonló cikkünk:  Milyen a nyilvánosság helyzete a vidéki önkormányzatoknál?

Az energiaárak emelkedéséről azt mondta, hogy Magyarország energiafüggősége lényegesen nagyobb, mint Európa legtöbb országáé. A földgázt 85 százalékban ma is Oroszországból kapjuk és a kőolaj terén sem sokkal jobb az arány. Az orosz gáz és kőolaj ára világpiaci szintű, ami „az egekben van”, ezért az infláció is nagyobb. A miniszter az infláció okaként említette a forint árfolyamgyengülését, amit „sikerült valamelyest megfordítani”.

Paks II. kapcsán arról beszélt, hogy ha jövőre sikerül elkezdeni az építkezést, akkor az atomerőmű „reálisan 2032 táján működni tud”. Szóba kerültek az atomerőmű körüli nehézségek is, ezek között azt említette, hogy a beszállítók között lévő amerikai és német cégek továbbra is szeretnének részt venni a paksi bővítésben, de ehhez az adott állam engedélye kell.

Ukrajnával kapcsolatban kifejtette, hogy ha Ukrajna nem változtat a magyar nyelvet visszaszorító nyelv- és oktatási törvényen, akkor nemcsak a NATO, hanem az Európai Unió felé sincs számára út. Jó hír, hogy kedden egy olyan kezdeményezés érkezett, amely szerint Ukrajna hajlandó kétoldalúan megállapodni a törvények változtatásáról – mondta Gulyás.

via Telex

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...