fbpx

FRISS HÍREK

Mauritániában hullott el Flipper, a jeladós gulipán

- Advertisement -

A Dunatetétlen határában elterülő Bába-széken (Kiskunsági Nemzeti Park) fogták meg és látták el GPS jeladóval azt a gulipánt, amelyik január végén hullott el Mauritániában, az Atlanti-óceán partjánál, a fővárostól (Nouakchott) nem messze.

Általában nevet adnak a kutatók a jeladós madaraknak, ezt a gulipánt Flippernek hívták. Már július elsején elhagyta Magyarországot a madár, feltehetően a súlyos aszály miatt. A nyarat Olaszországban töltötte, majd onnan október végén átrepült Tunéziába, majd Algéria, Marokkó, Nyugat-Szahara érintésével Mauritániába repült.

Flipper útvonala (ELKH, Ökológiai Kutatóközpont, Vízi Ökológiai Intézet)

A jeladó napok óta egy helyről küldött adatokat, így feltételezhető volt, hogy valami baj történhetett. A madárgyűrűzési központok szövetségén (EURING) keresztül sikerült felvenni a kapcsolatot egy helyi lakossal (Frédéric Marret), aki felkereste az adott helyet és megtalálta a gulipán tetemét. Az elhullás oka nem állapítható meg.

Hasonló cikkünk:  Dürgés és futás: újra Túzokünnepet rendeznek Bösztörpusztán

Kétezer gulipánt gyűrűztek eddig Magyarországon, amelyek közül 32 példány került meg külföldön, a legtöbb Európán belül. Mind közül a most megtalált madár a legtávolabb megkerült hazai jelölésű példány. Afrikában még kettő magyar gyűrűs gulipán került meg, 1955-ben és 1977-ben, Tunéziában.

Fokozottan védett, rendszeres fészkelő partimadarunk a gulipán. A síkvidékek szikes tavain vagy sekély időszakos kiöntéseken, tavakon lehet megfigyelni márciustól novemberig. Vonuló madárfaj, a telet elsősorban a Földközi-tenger partvidékein, és Északnyugat-Afrika pervidékein tölti.

via mme.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...