fbpx

FRISS HÍREK

Felelősségünk egy a nyolcmilliárdhoz – jubilált a kecskeméti Magvas Nap

- Advertisement -

Tizedik alkalommal került megrendezésre a kecskeméti magbörze a Szatyor Egyesület szervezésében. A Magvas Nap közössége nem kevesebbet vállalt magára több mint tíz évvel ezelőtt, mint azt, hogy segítik a kecskeméti kiskertkultúra újrahonosítását és népszerűsítését, és tudásmegosztó előadásokkal segítik a klímaváltozás elleni küzdelmet. 

A visszatérő kiskertészek már tudták, hogy a magok csere-beréjét további értékes tapasztalatmegosztás is követi. Az érdeklődők találkozhattak termelőkkel, kiállítókkal, gyakorló kertészekkel és meghallgatták dr. Dittrich Ernő, a Pécsi Tudományegyetem Környezetmérnök Tanszék adjunktusának előadását arról, hogyan tudjuk túlélni a klíma válságot.

A kutató elmondta, az ipari forradalom óta az ember hatása olyan a Földre, mint a Hirosimára ledobott atombomba; a fajok soha nem látott gyorsaságban pusztulnak. Húsz klíma határpontot rögzítettek, a klímakutatók szerint kilenc területen már elérte a Föld a klímaváltozási fordulópontot, ilyen az Északi-sarki tengerek jege, a grönlandi jégmező, az Amazónia őserdői is, vagyis emberi beavatkozás nélkül itt menthetetlen a természet. Dittrich szerint az utolsó tíz évben vagyunk, hogy változtassunk. Felelősségünk egy a nyolcmilliárdhoz, mert mi magunk okozzuk a klímaváltozást. Az is rossz hír – fűzte hozzá a kutató, hogy a jelenlegi gazdasági-társadalmi berendezkedésünk alkalmatlan arra, hogy visszafordítsuk a klímaváltozást.

Kiemelte az egyetemi oktató, az EU lakosságának 91 százaléka vallja azt, hogy a klímaváltozás tény (Magyarországon valamivel magasabb is, 93 százalék), aminek a belátására körülbelül 50 évre volt szükség.

Hasonló cikkünk:  Kányádi Sándor, Weöres Sándor és Buda Ferenc verseitől volt hangos a főtér

Mit tehetünk?

Dittrich hat pontban foglalta össze, hogy mégis mit lehet tenni:

  • újra élővé tenni a környezetünket (revitalizáció),
  • összefüggő természeti területekkel együtt kialakítani a településeinket (agglomeráció),
  • boldogságunk növelése, amihez nem az anyagi, hanem a lélek rezgésszintjeit kell emelni, vagyis a lelki fejlődésünket kell fejleszteni, illetve
  • új gazdasági, társadalmi és népesedési programok demokratikus rendszerekben, amit részletesen A jövő neve halál/élet? – Megoldás a klímaváltozásra, avagy a változás 6 programja könyvében fejt ki.

Dittrich néhány megdöbbentő adatot is felsorolt, hogy mindennap miként pusztítjuk az élő bolygónkat. A természeti erőforrásaink 70%-át már elpusztítottuk; földünk állatállományának 93%-a haszonállat, ami hatalmas kibocsátással jár; egy burger marhapogácsa 40 kilométer autózásnak felel meg. És hagyjunk fel egymás címkézésével, mert ezzel is hozzájárultunk a soha nem látott önzéshez – fűzte hozzá.

Az idei Magvas Nap a rezsiválság miatt a szokottól eltérően nem a belvárosban, az Ifjúsági Otthonban, hanem a külvárosban, a VT Veres Kft. csarnokában került megrendezésre, ahol így is népes közönség gyűlt egybe. A tizedik, jubiláló Magvas Napoz tombolahúzás és torta zárta.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...