fbpx
Kezdőlap Itthon GKI felmérés: csökkent a lakosság inflációs várakozása

GKI felmérés: csökkent a lakosság inflációs várakozása

Fotó: Pixabay

A GKI Gazdaságkutató az EU támogatásával készített felmérést, amiből kiderül, hogy a vállalatok már ötödik hónapja több embert vennének fel, és bár egy-egy hónap javulása minimális, a bővítést tervező cégek aránya már újra magasabb a csökkentést tervezőknél. A lakosság munkanélküliségtől való félelme is csökkent ezzel párhuzamosan.

Tavaly augusztusban a cégek kétharmada gondolkodott áremelésen, mára már csak a negyede készül erre. Kis mértékben, de tovább csökkent a lakosság inflációs várakozása, a magyar gazdaság jövőbeli helyzetét mind a cégek, mind a lakosság egyre jobbnak látja.

Nagy mértékben emelkedett GKI fogyasztói bizalmi indexe is, azonban még mindig -43,8 ponton áll. Vagyis még mindig jóval többen várják a dolgok negatív irányba való mozgását, minthogy jobb lesz a jövő. A javulás annak köszönhető, hogy a lakosság saját pénzügyi helyzetét márciusban az előző hónaphoz képest jelentősen, megtakarítási képességét pedig némileg javulónak értékelte.

Hasonló cikkünk:  A háztartások egyre kevésbé költenek lakásfelújításra

A cégek egyre jobban hisznek abban, hogy több megrendelést fognak kapni, így megnőtt márciusban az ipari bizalmi index. Viszont sokkal rosszabb lett az építőiparban tapasztalható hangulat. A felmérés szerint a rendelésállomány értékelése számottevően romlott, vagyis attól félnek leginkább a cégek, hogy a jövőben nemigen lesz új munkájuk. Emiatt ebben a szektorban nyilatkoztak úgy a legtöbben, hogy árat szeretnének emelni.

A kereskedelmi bizalmi index márciusban kéthavi emelkedés után csökkent, míg a szolgáltatói szektorban a februári hatalmas ugrás után márciusban is emelkedést mért a GKI, így az iparág bizalmi indexe egyetlen ágazatként ismét a pozitív tartományba került. A válaszadók a februárinál kedvezőbben ítélték meg az általános üzletmenetet, az elmúlt és következő időszak forgalmát.

via HVG