fbpx

FRISS HÍREK

GKI felmérés: csökkent a lakosság inflációs várakozása

- Advertisement -

A GKI Gazdaságkutató az EU támogatásával készített felmérést, amiből kiderül, hogy a vállalatok már ötödik hónapja több embert vennének fel, és bár egy-egy hónap javulása minimális, a bővítést tervező cégek aránya már újra magasabb a csökkentést tervezőknél. A lakosság munkanélküliségtől való félelme is csökkent ezzel párhuzamosan.

Tavaly augusztusban a cégek kétharmada gondolkodott áremelésen, mára már csak a negyede készül erre. Kis mértékben, de tovább csökkent a lakosság inflációs várakozása, a magyar gazdaság jövőbeli helyzetét mind a cégek, mind a lakosság egyre jobbnak látja.

Nagy mértékben emelkedett GKI fogyasztói bizalmi indexe is, azonban még mindig -43,8 ponton áll. Vagyis még mindig jóval többen várják a dolgok negatív irányba való mozgását, minthogy jobb lesz a jövő. A javulás annak köszönhető, hogy a lakosság saját pénzügyi helyzetét márciusban az előző hónaphoz képest jelentősen, megtakarítási képességét pedig némileg javulónak értékelte.

Hasonló cikkünk:  A Dead Kennedys válasza a CÖF óriásplakát-kampányára: Mi a fenéért támogatnánk Orbán fotelfasiszta rezsimjét?

A cégek egyre jobban hisznek abban, hogy több megrendelést fognak kapni, így megnőtt márciusban az ipari bizalmi index. Viszont sokkal rosszabb lett az építőiparban tapasztalható hangulat. A felmérés szerint a rendelésállomány értékelése számottevően romlott, vagyis attól félnek leginkább a cégek, hogy a jövőben nemigen lesz új munkájuk. Emiatt ebben a szektorban nyilatkoztak úgy a legtöbben, hogy árat szeretnének emelni.

A kereskedelmi bizalmi index márciusban kéthavi emelkedés után csökkent, míg a szolgáltatói szektorban a februári hatalmas ugrás után márciusban is emelkedést mért a GKI, így az iparág bizalmi indexe egyetlen ágazatként ismét a pozitív tartományba került. A válaszadók a februárinál kedvezőbben ítélték meg az általános üzletmenetet, az elmúlt és következő időszak forgalmát.

via HVG

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...