fbpx

FRISS HÍREK

Gimnazisták ellen könnygázzal és tonfával készült a rendőrség

- Advertisement -

A könnygáz nem tanít!”

Rendőrállam nem jogállam!” 

Skandálták tegnap a fiatalok a Karmelitánál. A diákokat feldühítette, hogy múlt héten a rendőrség a velük egykorúakat fújta arcon könnygázzal. Már nem csak tanáraikért vonultak utcára, hanem hogy kifejezzék ellenérzésüket a rendőri intézkedések ellen – így szerdán ők is kaptak az arcukba gázt, és voltak, akiket tonfával vágtak oldalba.

Perlaki-Borsos Noel végzős gimnazista, az Egységes Diákfront aktivistája így számolt be az eseményekről:

Hogy a státusztörvénny milyen brutális korlátozásokat vezet be, önmagában felháborító, de ezt még tetézi, hogy egy nagy részben 14-16 éves gyerekekből álló tömegre könnygázt fújnak. Ez egész egyszerűen tűrhetetlen. Tudok olyan 14 éves iskolatársamról, aki fuldokolva hányt azért, mert a rendőrök lefújták könnygázzal. Nézzék meg a gyerekeket, akik ott voltak elől. Szerintem a 170 centinkkel nem vagyunk olyan brutálisan félelmetesek” – mondta.

A 16 éves Kristóf szerint „még be se töltjük a 18-at, és már könnygázt kapunk a saját államunktól? Szörnyű volt.

„Gyermekvédelmi könnygáz” – így emlegették az Alkotmány utcánál felállított színpad szónokai. Majd megüzenték: „Minket nem tudnak megfélemlíteni. Nincs annyi könnygáz, nincs annyi rohamrendőr, nincs annyi rendőrállami sorfal, amitől meghátrálnánk. Ez az ügy a mi jövőnk! És most van itt az ideje, hogy együttes erővel addig emeljük a nyomást, ameddig ezek az emberek a saját bőrükön nem érzik, hogy mi történik, ha cserben hagynak minket. Meg fogjuk mutatni, mire képes egy cserbenhagyott generáció.” 

Hasonló cikkünk:  Szabad Európa: így tarol Balásy Gyula az állami megrendeléseken

A várban felcsendült a „Pintér Sándor, a kurva anyád!”, ami jelzés arra, hogy a magyar kormányzati struktúrának köszönhetően az oktatás lezüllesztéséért és az aránytalan rendőri fellépésért elég csak a belügyminiszter nevét emlegetniük. Már nem csak a Karmelita előtt, hanem a Sándor-palota előtti térre vezető Szent György utcát is masszív rendőrsorfal állta el. A bekészített könnygázflakonok jelezték, hogy a rendőrök a múltkori fellépést továbbra sem gondolják túlzásnak.

A rendőrség most adott ki figyelmeztetést, de szinte teljesen elnyomta azt a tömeg zúgása. A kényszerintézkedések emlegetésére minden alkalommal azt kiabálták vissza: „Gyerekeket vertek!”. És távozás helyett inkább leültek a földre.

Az egyik utcánál gyengébb kordonokat állítottak fel, amiket a több száz diák most egyszerűen csak átugrálta és ledöntötte azokat. A rendőröket meglepte, hogy megnyílt az út a Karmelita felé, az összekapaszkodó tüntetők most már nem szaladtak szét az első könnygázsugarakra. Aki csak tudta, takarta a szemét, a száját, a paprikafelhő ellenére is 16 éves lányok és felnőtt férfiak egyszerre próbálták visszatolni a készenlétiseket, akik aztán a tonfáikat vetették be, hogy kiszorítsák a diákokat az építési területről.

A diákok elleni kemény fellépéssel a Karmelita lezárása túlnőtt Hadházy Ákos és a Momentum akcióin. A kordonbontás már nem egyszerűen csak annak a jelképe, hogy Rogán Antal nem szeretne kérdésekre válaszolni, hanem a tanáraikért kiálló diákokat emlékezteti arra, mennyire nem kíváncsi rájuk a hatalom.

via 444

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...